Fotograferar du med en systemkamera och är trött på att använda objektivet du fick med? Att ta steget från kitobjektivet kan kännas skrämmande som ny fotograf, men personligen tror jag att det för ens egen utvecklings skull kan det vara bra att investera i ett nytt objektiv. Det är lätt att stagnera och allting som är nytt upplever jag utvecklande, ett nytt fotoprojekt, ett nytt objektiv, eller ett nytt sätt att tänka som gör att man utvecklar sin fotostil. Det finns naturligtvis många fotografer där ute som är fullt nöjda med sina kitobjektiv och som tar suveräna fotografier, men för min egen del har jag upplevt ett kliv upp var gång jag gjort ett inköp eller tagit mig an ett fotoprojekt. Huvudsaken tror jag är att jag fått tänka lite utanför boxen, samt att det blir lite nytändning i ens fotograferande.

Personligen tror jag att det är viktigt att läsa på lite om objektiven innan man köper, även om köpsuget blir lite för stort ibland. Själv har jag ett par objektivinköp i bakfickan, och det enda jag så här i efterhand tycker upplever var något onödigt är mitt 70-200mm som egentligen inte var så bra. De andra objektiven var alla en del i min utveckling. Jag insåg dessutom efter något år att jag föredrar att fotografera med fasta objektiv, så jag har investerat i ett par stycken genom åren: 35mm, ett par varianter av 50mm samt 85mm. Mitt främsta tips är att köpa ett fast 50mm (jag förmodar att motsvarande finns med Nikon) – det billigaste (Canon EF 50mm f/1.8 II) brukar gå under tusenlappen men man skall inte stirra sig blind på prislappen i detta fall!


Pixel-Peeper

Om ni är på jakt efter nytt objektiv till er systemkamera kan jag rekommendera sidan Pixel-Peeper, där finns MASSOR av bilder tagna med olika objektiv. Annars är Flickr som vanligt ett utmärkt ställe för information och inspiration!

Då jag ofta visar porträtt i den här bloggen letade jag fram några blombilder för er:

 

Svartvitt fotografi på en blomma på Österlen samt ett tips om sajten Pixel-Peeper.

Här har jag använt mig av ett 35mm…

Rosa körsbärsblommor mot en blå himmel samt ett tips om sajten Pixel-Peeper.

…ett 50mm

Tulpaner i Pildammsparken, Malmö, samt ett tips om sajten Pixel-Peeper.

…samt ett 85mm.