Att läsa hur andra tänker och agerar när de fotograferar tycker jag är minst lika intressant som att ta del av deras val av kameror, inställningar samt objektiv. När det gäller att fotografera enskilda porträtt har jag två approacher beroende på vad jag är ute efter. Vill jag inkludera scenen brukar jag antingen använda mig av ett vidvinkelobjektiv (jag använder mig av ett 35mm) alternativt backa bak så att mer av omgivningen syns på bilden vilket hjälper till att sätta personen i en kontext, men ibland vill jag istället fokusera på ansiktet och inte distraheras av bakgrunden. I valet av område brukar jag i de fallet fokusera på detaljerna istället för att se den större bilden, många gånger hittar en platser som fungerar alldeles utmärkt för porträtt om en bara väljer att blunda lite.

Nedan har har vi ett ypperligt exempel på hur jag valt att ignorera hur omgivningen ser ut. Vid detta tillfälle använde jag mig av mitt 85mm, och andra skulle förmodligen beskriva mig som en stor nörd vad gäller fasta objektiv och den främsta fördelen med dessa är enligt mig deras stora bländare. Naturligtvis har de helt rätt, jag är en nörd! ;)


Idrottsplats, Malmö. Pullback på en porträttfotografering. Foto: Tove Lundquist, fotograf Malmö.

Så här trist ser omgivningen ut! Sunkiga hus och äckliga högar av diverse växter. Jag misstänker dessutom att det finns de som urinerar här, så att låta ungarna sätta sig ned var inte ett alternativ. I det här fallet fungerade stående barn ändock bättre då jag var ute efter att få med blommorna ni ser längst bort i bilden.

Vallmo vid en idrottsplats. Pullback på en porträttfotografering. Foto: Tove Lundquist.

Jag ställde sonen ungefär 1-2 meter ifrån stängslet och blommorna. För att slippa få med det blåa huset i bakgrunden tog jag ett steg åt vänster och fick således en vacker somrig bakgrund med blommor och växtbetäckt staket.

Barn ogillar lukt. Pullback på en porträttfotografering. Foto: Tove Lundquist, porträttfotograf malmö.

Wille tyckte det stank av möglig natur, men jag fick mig ett par fina porträttbilder innan vi snabbt sprang därifrån. Nedan ser ni ett av porträtten jag tagit på Tyra dagen före. Här kan man däremot ana den blåa byggnaden men jag upplever inte att det gör något då den främsta fokusen ligger på henne samt blommorna i bakgrunden.

Somrigt porträtt på barn. Foto av Tove Lundquist, porträttfotograf Malmö. Pullback på en porträttfotografering.

Jag tycker att det är roligt att göra inlägg såsom denna, så bered er för fler så kallade pullback.Vill ni boka in en familjefotografering tillsammans med mig? Smit då istället in på min hemsida Familjefotograf i Skåne!