Provfotografering – vad är det?

Kärt barn har många namn. Provfotografering. Förfotografering. Pre-shoot. E-Session. Och min personliga favorit – Engagement Session. Låter måhända något töntigt på svenska, men hey, det gör ingenting!

Jag erbjuder mina brudpar att mötas upp för en parfotografering före bröllopet – främst för att jag tycker att det är värdefull att vi träffas före ert bröllop! Personligen upplever jag att det är ett bra sätt för oss att lära känna varandra men även ett led i att få er att känna er bekväma framför kameran och se hur jag jobbar under en fotografering.

För er som bokar mig tidigt så tipsar jag om att dessa bilder kan passa utmärkt till er Save the Date inbjudan, bröllopets webbsida eller sociala medier när ni går ut med att ni skall gifta er.

Svartvitt porträtt på kärleksfullt par på Ön, Limhamn.
Parfotografering inför bröllopet på Ystad Saltsjöbad, Skåne. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne

När har vi fotograferingen?

Fotograferingen brukar ske allt mellan 1,5 år före till dagen före – det beror helt på vad ni själva känner samt i vilken del av landet bröllopet skall vara. Vid bröllop utanför Skåne sker fotograferingen antingen dagen före alternativt om brudparet vill komma ned till Malmö och ha den här. Varje brudpar brukar få valet huruvida de vill se bilderna före bröllopet eller ej, jag pushar inte åt endera håll.

Om ni föredrar att ha fotograferingen under veckan för bröllopet så fungerar det lika bra, många av mina brudpar som bor annorstädes brukar komma ned till Skåne ett par dagar före bröllopet för att fixa det allra sista men i de flesta fall brukar vi mötas upp när de är i Skåne och tittar på bröllopslokalen ett par månader före bröllopet.

En anledning till att mina brudpar är så bekväma med mig är för att vi träffas före bröllopet för en så kallad Engagement Session. Denna provfotografering ingår alltid när ni bokar mig som bröllopsfotograf, det är min gåva till alla mina brudpar.

Som ni ser på exempelbilderna här på sidan finns där plats för alla sortens känslor under er provfotografering ♥

Valet av plats då, spelar den någon roll?

Ja. Tillsammans väljer vi ut en plats som utgår från vilka ni är och vad ni föredrar. ♥ Älskar ni havet, skogen, den urbana stadsdelen ni bor i? Vi fixar! Väl på plats så kommer jag att basera var jag ställer er utifrån ljuset men jag lovar – vi kommer att gå igenom allt sånt här före! Ni kommer även att få en guide skickat via mailen i god tid före. Fotograferingen sker i naturligt ljus under främst kvällstid, vi brukar mötas upp runt 18-19 tiden beroende på vädret.

Som ni ser i dessa gallerier så är det främst naturliga känslor som vi fokuserar på, men jag tar även mer uppställda och poserade bilder.

Kärleksfullt brudpar under provfotografering, Yngsjö i Skåne. Fotograf är Tove Lundquist.

Vad säger brudparen?

”Det var suveränt! Vi fick en chans att lära känna dig och öva på att slappna av framför kameran, samt att vi kunde diskutera inför själva bröllopsdagen. Platsen du valde var magisk också, vilket gjorde det hela ännu bättre. ️Vi är jätteglada att vi tog chansen att göra detta, och skulle verkligen rekommendera andra par att ta chansen att få en provfotografering.”

– Rebecca & Erik
Svartvitt foto på brudpar som tittar ut över havet vid Utsiktspunkt Öresundsbron. I bakgrunden syns Luftkastellet, en av Malmös bröllopslokaler. Fotografen är Tove Lundquist, Malmö.

Boka in en provfotografering!

Gillar ni mitt sätt att ta fram det personliga hos varje bröllopspar? Perfekt – läs mer hur ni bokar mig som er bröllopsfotograf under sidan om bröllop! Ni är naturligtvis välkomna att boka in en parfotografering tillsammans med mig innan ni valt ut er bröllopsfotograf!

Om ni efteråt känner att vi trivs ihop och ni vill boka mig för ert bröllop så drar vi av kostnaden för denna fotografering på slutfakturan. Om ni är intresserade av att följa mig på Instagram så finner ni mig här, finns även på Facebook.


Naturligt, avslappnat och kärleksfullt är min devis!Ashley och Christoffer hade sitt bröllop 2017 och jag har haft glädjen att följa dem genom åren – se mer här!Provfotografering före bröllopet – vad innebär det? Kallas även för Engagement session inför bröllop samt e-session