VANKAS DET BRÖLLOP?

Letar ni efter en bröllopslokal i Skåne?

Här tipsar jag om några personliga favoriter bland skånska bröllopslokaler - hos många av dem kan ni ha både vigsel och bröllopsfest

Hur viktigt är valet av bröllopslokal för ert bröllop?

Enligt mig är valet av bröllopslokal samt fotograf vad som definierar hela ert bröllop och bland det allra första ni bör bestämma er för utöver själva bröllopsdatumet. Är ni intresserade av slott, av rustika gårdshotell, spa vid havet, moderna glasbyggnader? Vi har väldigt många bröllopslokaler här i Skåne av allehanda olika slag vilket kanske kan kännas lite övermäktigt i början av er planering.

Jag har jobbat som fotograf på många bröllopslokaler genom åren och detta inlägg började för några år sedan med att jag tipsade om några av mina personliga favoriter här i Skåne, men som ni ser har listan bara växt och växt. Och växt. Ha ha! Flera av Sveriges mest populära bröllopslokaler ligger i den här delen av landet och jag bokar många brudpar som bor i övriga Sverige och som inte känner till smultronställena. ♥

Denna sida uppdateras kontinuerligt då jag ständigt finner nya pärlor bland bröllopslokalerna i Skåne – ni är hjärtligt välkomna tillbaka! Jag har delat in länkarna efter bröllop på slott – hotell/spa – bröllopslokaler i Malmö – snygga, rustika och lantliga bröllopslokaler på mysiga skånska gårdar och vingårdar. Samt några favoriter i Lund då jag har en förkärlek för Universitetsområdet.

 

 

Hur börjar vi beta av listan av bröllopslokaler?

Lyssna på hjärtat och magkänslan och utgå från vad ni vill. Det är så lätt för andra att ha åsikter, men det här är er dag. ♥ Det allra första ni bör fundera igenom när ni planerar bröllopet är själva platsen för ceremonin – vill ni ha den utomhus eller inomhus? Kyrkligt? Borgerligt? Vill ni känna naturens skönhet omkring er eller se dessa historiska och fantastiskt vackra detaljer i en kyrka? Skall den vara i närheten av bröllopslokalen eller rent av i trädgården hos denne? Jag vill passa på att påminna att det går jättebra att ha en kyrklig vigsel utomhus, hör med er utvalda kyrka om vad som gäller för just dem. Kika in på mitt inlägg om hur en bäst planerar en utomhusvigsel i så fall.

Hur är det med avståndet mellan bröllopslokal och vigselplats? Med tanke på trafiken här i sommartid – allra helst så här i pandemitider när antalet turister inom Sverige ökat markant – bör ni fundera igenom huruvida ni har någon max tid som det får ta mellan ceremoni och lokal. Hyr ni bussar eller annat transportmedel till era gäster eller tar de sig mellan vigselplats och bröllopslokalen själva? Hett tips är att använda tiden mellan bröllopslokal och vigselplats till att stanna och ta porträtt tillsammans med er fotograf.

Vart ni vill ha era förberedelser är också en aspekt att ha i åtanke – vill ni ha dem på bröllopslokalen? Eller bor ni på hotell i en närliggande stad?

Vill ni ha ett stort bröllop? Litet och intimt? Har ni någon favoritplats som ni känner att där, just där skulle vi vilja avlägga våra löften till varandra? Jag har haft brudpar som baserat hela sitt bröllop på ett träd de funnit på internet – helt fantastiskt, jag hoppas fler vill följa hjärtat i planeringen av sina bröllop. Har ni redan funnit bröllopslokalen med stort B och känner att både personal, läge och maten är grym? Tipsa gärna i kommentarerna om jag missat just er favorit!

 

 

Mitt bästa tips när det gäller att välja er bröllopslokal är…

…att de facto åka dit. Ja, jag vet! Kan förstås bli lite drygt om en bor många mil ifrån och tiden rinner iväg, men jag tror verkligen på att åka till platsen och känna av. Lyssna på er magkänsla, lyssna på tidigare brudpar om hur de upplevt bröllopslokalen, googla, googla, googla! Och ring personalen och se vad de kan göra för just er, har ni några speciella funderingar? Har de några speciella restriktioner?

Många av mina brudpar bokar in hela helger på sina bröllopslokaler – en viktig aspekt att ha i åtanke om ni har många gäster från andra platser i Sverige samt utomlands är att det bör finnas bra tillgång till sovplatser – antingen på bröllopslokalen alternativt i närheten. En del brudpar väljer att göra det till en helhelg vilket blir ett trivsamt och naturligt sätt för era bröllopsgäster att lära känna varandra. ♥

 

 

Skylt med bordsplacering under ett bröllop. Foto: Tove Lundquist.

På min Pinterest finner ni många fler tips – bland annat när det gäller brudfrisyrer, bordsplaceringsskyltar och mycket annat!

 

 

 

Skånska slott som erbjuder bröllop:

Bjärsjölagårds Slott, Sjöbo

Bosjökloster Slott, Höör

Bäckaskog Slott, Fjälkinge

Fulltofta Slott, Hörby

Jordberga Slott, Klagstorp

Kronovalls Vinslott, Skåne Tranås

Kåseholms Slott, Tomelilla

Marsvinsholms Slott, Ystad

Malmöhus Slott, Malmö

Sofiero Slott, Helsingborg

Svaneholms Slott, Skurup

Tosterups Slott, Tomelilla

Trollenäs Slott, Eslöv

Wanås Slott, Knislinge

Örenäs Slott, Glumslöv (Fairtrade samt Svanenmärkt) – renoverar slottet under 2022/2023

Örtofta Slott, Eslöv

Övedskloster, Sjöbo

 

 

Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

Barfotabröllop på stranden

Hotell/spa:et Ystad Saltsjöbad som ligger i sydöstra Skåne är den perfekta bröllopslokalen för er som vill kombinera natur, utomhus och lyx! Deras bröllopskoordinator Amanda och hennes gäng är dessutom en grym tillgång för er under dagen. Ta kontakt med bröllopsgänget genom deras kontaktformulär på hemsidan, e-maila event(at)ysb.se alternativt ring upp dem på nummer 0411-136 30. Hett tips för er som vill ha en utomhusvigsel på stranden! Tipsa era gäster om att anlända dagen före och gör det till en fest för hela helgen – under bröllopsdagen när ni har era förberedelser kan de njuta på spa:et.

 

 

Bröllopslokaler på hotell/spa:

Grand Hôtel, Mölle

Hotell Fritiden, Ystad

Hotell Gässlingen, Skanör (Svanenmärkt)

Hotell Hovs Hallar, Båstad

Hotell Mossbylund, Skivarp

Hotell Rusthållargården, Arild

The Lodge, Genarp

Ystad Saltsjöbad, Ystad (de erbjuder ett grönt och miljövänligt alternativ – yaaaay!)

 

Utomhusbröllop på Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist.

Norrvikens Trädgårdar, Båstad

Norrvikens Trädgårdar ligger i nordvästra Skåne precis utanför sommarstaden Båstad och de har en lång och gedigen erfarenhet av att arrangera bröllop, faktum är att de är en av Skånes mest efterfrågade bröllopslokal. Det finns flera olika sviter i Villa Abelin där brudparen kan ha sina förberedelser, de erbjuder även brudparen att ha sin vigsel i den fantastiska trädgården alternativt inomhus i Victoriahuset eller i Orangeriet. Många grymma backdrops för bröllopsporträtt med andra ord! Kontakta dem via telefonnumret 0431-302110 eller sväng förbi deras hemsida. Vill ni boka mig som fotograf här så sväng förbi min sida om bröllop på Norrvikens Trädgårdar.

 

 

 

Vingårdar i Skåne

Arilds Vingård, Arild

Cehlin Vingård, Kristianstad

Flyinge vingård, Flyinge

Flädie Mat och Vingård, Bjärred

Ivögården Mat & Vingård, Fjälkinge

Hällåkra vingård, Anderslöv

Skepparps Vingård, Kivik

 

 

Herrgårdar i Skåne

Araslöv Golf och resort, Färlöv

Elisefarm, Höör

Esperöds herrgård, Kivik

Fredshögs Herrgård, Härslöv

Katrinetorp Landeri, Malmö

Övrabyborg, Tomelilla

 

Bröllopsdukning på bröllopslokal Sofiero Slott, Skåne. Foto: bröllopsfotograf Skåne Tove Lundquist.

Sofiero Slott och Slottsrestaurang – bröllopslokal utanför Helsingborg

Vill ni ha ert bröllop på ett slott i Skåne? Med sin lummiga och färgsprakande trädgård är populära Sofiero Slott i sydvästra Skåne en fantastisk plats för ert utomhusbröllop! Det finns stora ytor för den bröllopsgäst som vill sträcka på benen lite och det är en ljuvlig vy från Slottet och Slottsrestaurangen. Bäst av allt är naturligtvis alla vackra och lummiga platser vi kan fotografera era porträtt vid! Detta är en bröllopslokal för brudparet som vill kombinera historia med vackra miljöer.

 

 

Bröllopslokaler i Lund! Då jag pluggat där under många år har jag en förkärlek för…

Hotell Grand

AF-borgen

Hypoteket

Tegnérs Matsalar

 

 

Bröllop på bröllopslokal Örenäs Slott. Diptyk bröllopsdukning samt vy från trädgården. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne.

Örenäs Slott – bröllopslokal utanför Landskrona

Vill ni ha er bröllopsmiddag i slottsmiljö? Med en underbar vy över havet från både slottet samt den prunkande trädgården och många läckra detaljer inne i slottet är Örenäs Slott utanför Landskrona ett utmärkt val för bröllopsfirande! De erbjuder även hotell för era långväga gäster, samt ett urläckert hotellrum för nyblivna brudpar. Tag kontakt via telefonnummer 0418-45 11 00 alternativt mejla dem på bokningen(at)orenasslott.com. Extra poäng för Svanen märkning och deras Fairtrade och hållbarhetsfokus! Svenskt, grönlistat och klimatkompensation är vad som gäller.

 

*  *  * OBS! ÖRENÄS SLOTT RENOVERAS UNDER 2022/2023 *  *  *

 

 

Utomhusvigsel samt bröllopsfest på bröllopslokal Marsvinsholms slott, Ystad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne län.

Marsvinsholm slott, bröllopslokal utanför Ystad

Marsvinsholms slott som ligger mellan Ystad och Malmö byggdes någon gång före 1300-talet och passar er som vill kombinera historiska vingslag med en stor grön prunkande trädgård! Varför inte ha er utomhusvigsel i trädgården för att sedermera inta bröllopsmiddagen i festsalen? Trädgården är stor och ni får plats med många gäster, restaurangen något mindre. Slottet är privatbostäder men det går att boka Marsvinsholms Slottsrestaurang för er bröllopsfest! Ni finner dem på deras Facebooksida.

 

 

Gårdar i Skåne:

Axatorpsgården, Trelleborg

Backagården, Löderup

Bläsinge Gård, Jonstorp

Frideborg på Österlen, Gislöv

G. Swensons lada, Båstad

Helmerslund, Smygehuk

Hermanstorpsgården, Vellinge

Holmanäs Gård, Holmanäs

Lorensdal, Vellinge

Ludvigsdal Gård, Ystad

Margretetorp Gästgiveri, Hjärnarp

Margullgården, Bjärred

Rosenlunds Gård, Mörarp

Sofiero Gård, Helsingborg

Strövelstorps Bygdegård, Hasslarp

Ängavallen, Vellinge (EU ekologisk certifierade)

Örum 119, Löderup

 

 

Bröllopsdukning på Kafferosteriet på Österlen, bröllopslokal i Skåne - numera Örum 119. Foto av Tove Lundquist, bröllopsfotograf Ystad.

Örum 119 – tidigare Kafferosteriet på Österlen, Löderup

Ska ni ha er bröllopsfest på Österlen? Då är Örum 119 som tidigare hette Kafferosteriet på Österlen perfekt som bröllopslokal! Hotellet har ett idylliskt läge beläget precis utanför Löderup med vackra vyer och ljusa, mysiga lokaler. Om er fotograf älskar att fotografera i befintligt ljus precis som jag kan jag nästan garantera att hen kommer att bli förälskad i ljuset i Norrgavelhuset! Vill ni ha en mindre utomhusvigsel kan detta ske i trädgården, det finns även ett stort antal kyrkor i närheten – bland annat medeltidskyrkan Hannas kyrka och Hörups kyrka. Kontakt får ni enklast genom att kontakta Pia på telefonnummer 0411-55 66 88 alternativt mejla på info(at)orum119.se.

 

 

Spa på Hotell Gässlingen, Skanör.

Hotell Gässlingen, Skanör i Skåne

Hotell Gässlingen ligger i vackra mysiga Skanör och det går att boka hela hotellet för ert bröllop. Passa på att stanna några dagar och njut av deras spa samt de fina omgivningarna, det här är bröllopslokalen för de brudpar som vill kombinera skönt häng i pool och spa med vackra miljöer. Mer information finner ni på deras sida om bokning av bröllop och fest! Hotellet får naturligtvis ett extra plus i kanten på grund av dess miljömärkning av Svanen samt ett genuint intresse av att ge sina kunder närproducerade, ekologiska och säsongsanpassade råvaror. Me like!

 

 

Planerar ni ert bröllop i Malmö? Tips på bröllopslokaler är;

Blå Båten

Casino Cosmopol

Dringenbergska gården

Glasklart

High Court – de är även Svanenmärkta!

Luftkastellet – de erbjuder dels bröllop i Luftkastellet och dels på Tärneholms gård i Stora Slågarp

Malmö Opera / Operagrillen

Mat & Vin i Slottsparken

Ribersborgs Kallbadhus

Ulricedahl

 

 

Bröllopslokal i Skanör Falsterbo

Badhytten

Perspektiv

 

 

 

Bröllopsdukning i bröllopslokal Kvarndala Gård. Foto: bröllopsfotograf Malmö Tove Lundquist, Skåne Län.

Kvarndala Gård – bröllopslokal utanför Malmö

Mysiga och rustika Kvarndala gård finner ni i Västra Klagstorp, Malmö. Som ni ser är den ljus och härlig och har en tillhörande mysig kullerstensbetäckt innergård där ni kan ha mingel och brudskåp samt en alldeles ljuvlig bakgård – full med egenodlade grödor och väldoftande blommor. Dessutom en helt galet fin vy när solen går ned där en Golden Hour fotografering hade varit klockren! Passar perfekt som bröllopslokal med andra ord, allra helst om era bröllopsgäster bor inne i Malmö. Ni finner kontaktuppgifter via denna länk.

 

 

Planerar ni bröllop i Skåne? Här tipsar jag om andra leverantörer!

Utöver att tipsa om bröllopslokal kanske jag kan vara behjälplig på annat sätt i er bröllopsplanering – kika gärna in på mitt inlägg om florister i Skåne för att finna grymma florister i närheten av er bröllopslokal – flertalet av dem arbetar med miljön i åtanke vilket jag själv lägger mycket vikt vid, många bra tips för  de brudpar som planerar ett klimatsmart bröllop finns under miljövänliga bröllopstips samt planera ett klimatsmart bröllop. Kika även in på mina övriga bröllopstips på bloggen! Letar ni efter bra hotell inför en resa efter bröllopet? Kika in på mitt inlägg om weekend i Skåne!

Planerar ni bröllop i Skåne? I detta inlägg tipsar jag om bröllopslokaler!

DELA
COMMENTS
EXPAND

Hej! Vill tipsa om vår mysiga och lantliga bröllopslokal strax norr om Hässleholm. Vi finns på Facebook och Instagram under Hillarps loge. Välkommen att kontakta oss via mail: hillarpsloge@gmail.com
Mvh Agneta och Mats Aronsson

Vad kul, tack för tipset! :)

http://www.ovrabyborg.se
Vi har en bra lokal norr om Ystad

Hej Agneta! Vilken mysig bröllopslokal! Och så fint att ni har miljön i åtanke och använder er av solenergi!

Ser jättefint ut!

Tack så hjärtligt Hélena! :)

ADD A COMMENT

Tips om bröllopslokaler i Malmö, Skåne, Österlen – både bröllop på slott och herrgårdar, spa och vingårdar