Fantastisk god efterrätt! Jag brukar försöka fota maten men det är inte alltid det hinns med innan talen börjar.


Behöver ni bjuda fotografen på bröllopsmiddag?

Det här brukar vara en återkommande fråga genom åren i olika bröllopsforum och något jag själv de facto har inskrivet i mitt avtal med mina bröllopspar. Och ofta gäller det inte bara frågor kring bröllopsfotografen utan även andra leverantörer under bröllopsdagen såsom exempelvis även bröllopskoordinatorer och musiker. Att bjuda in dem till att delta i måltiden är en gest av uppskattning och respekt för deras arbete. Det ger dem också en chans att koppla av ett par minuter och få lite energi under en lång arbetsdag.

Vi är teamet som gör att ni får en helt fantastisk bröllopsdag – då är det superbra att vi är på topp och inte bara har en snabb smörgås i magen utan en ordentlig och varm middag. Tänk på att er fotograf kommer att spendera hela dagen med att fånga era minnen och att hinna ta några minuter för att sitta ner och äta kan göra stor skillnad för välbefinnandet och prestandan under resten av dagen. Vi arbetar redan långa dagar utan några egentliga raster och ny energi i kroppen gör att vi orkar lite längre. Varför investera tusenlappar i fotografen utan att sätta upp bra premisser så att hen kan göra ett bang-up jobb? En bra tumregel är att när ni eller gästerna behöver mat, behöver sannolikt även fotografen det. Med energi och vätska i kroppen gör vi ett bättre jobb än utan – se det som en investering i er själva och era bilder. ♥

Vår fotograf vill ta med egen mat – vad händer nu?

Det här bör ni ta med i avtalet! I och med att vi många gånger flänger mellan olika locations så är det inte alltid lätt att ta med matlådor som skall värmas upp och i ärlighetens namn är det inte alla bröllopslokaler som uppskattar att fotografen vill värma upp på plats. Detta kan innebära att er fotograf väljer att åka iväg under middagen för att köpa mat på annan plats vilket i så fall innebär att det kommer att finnas moment under bröllopsmiddagen som inte dokumenteras då hen enkelt inte är på plats. Här är det superviktigt med kommunikation!Frida och Anton hade lagt in 20 minuters matpaus för mig och Thomas under deras bröllop på Örum 119 då inga tal hölls alls och vi satt i mysiga Norrgavelhuset. Det är också ett bra alternativ – att sätta schemat så att fotografen till 100% hinner sitta ned och vila benen lite.


När under bröllopsmiddagen är det bäst att fotografen äter?

Utan tvekan samtidigt som er! Jag brukar själv alltid kommunicera till brudparen samt lokalen att min och Thomas mat bör serveras samtidigt som dem så att vi i alla fall skall hinna börja äta innan de första talen kommer. Det är här excellent kommunikation med era toastmasters, koordinatorer och personalen på er bröllopslokal är så viktig! Köket förstår sällan att fotografen har varit igång och redan jobbat hela dagen och alltså inte påbörjar sitt pass när middagen börjar, det har hänt att jag själv fått maten vid halv 11 på kvällen – då har jag redan hunnit jobba 10,5 timmar.


Var ska vi be personalen duka upp maten?

Här behöver ni föra en kommunikation med er fotograf! Jag får alltid frågan och brukar säga att brudparet väljer själva. För mig finns där fördelar med båda – att sitta i ett angränsande rum tillsammans med andra eller till och med precis utanför gör att jag får ett par minuters paus, lite tid att andas och tid att sitta ett par minuter. Och det behövs! Om brudparet har en toastmadame/toastmaster som varit lätt att kommunicera med har jag alltid fotat deras schema så att jag har koll på de exakta tiderna för talen. Fördelen med att sitta vid bordet tillsammans med era gäster gör att jag slipper springa fram och tillbaka vid talen hela tiden och de facto hinner äta färdigt innan talen börjar.

Nackdelen med att sitta i ett angränsande rum är att vi får springa en hel del och inte riktigt kan slappna av då talen ibland är schemalagda rätt tidigt in i middagen. Det innebär att vi snabbt får ta oss fram och tillbaka och ta ett par tuggor av maten mellan varje tal. Det är här värdet av en Second Shooter kommer in – min brukar få äta klart först och när han är klar så äter jag så att vi alltid är någon som har 100% koll på om bröllopstalen börjar. Nackdelen med att sitta ned till bords är främst att era gäster kan tycka att det är lite trist att ha två tomma stolar vid bordet när jag och min Second shooter är uppe och fotar. Ibland sätter bröllopsparen oss vid första bordet precis intill dem och ibland på bordet längst bort. Det bestämmer ni helt själva.Två bilder från två olika bröllop på Kallbadhuset i Malmö, vid det ena satt jag och min Second Shooter Thomas med vid bordet och det andra satt vi här ute. Det finns som sagt fördelar och nackdelar med båda. Prata med er fotograf!
Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bjuder vi bröllopsfotografen på middag under bröllopet?