Fotograf Tove Lundquist tipsar om roliga bröllopslekar för festen! På bilden ser ni roliga bröllopslekar under ett bröllop i Smygehamn i Skåne. Bröllopsleken heter "Skoleken".
En av de mest populära festlekarna på bröllop är Skoleken och den kan ni egentligen planera in när som helst under bröllopsfesten – här valde Hanna och Tim att ha den direkt vid ankomsten till lokalen. En rolig start på middagen!

Bröllopslekar till festen – vad bör bröllopsparet tänka på?

Nu är det dags för fotografens nästa bröllopstips – nedan listar jag roliga bröllopslekar till bröllopsmiddagen och festen! Vilka aktiviteter är roligast för både er samt era gäster – och vill ni ha några överhuvudtaget? Allra bäst brukar det bli om de modifieras något så att de blir mer personliga och att toastmadame/toastmaster anpassar lekarna efter vad brudparet föredrar och är bekväma med samt vad de vill ha för typ av bröllopsfest.

Vill ni som bröllopspar ta det lite lugnare – ja då är det kanske inte läge att köra färgglada shotsbrickor mellan varven och en så kallad Hora Loca – en galen timme framåt kvällen när maskerna och utklädningskläderna kommer fram. (jag kan dock lova att er bröllopsfotograf kommer att älska det!)

Lyssna på er själva – inte andra!

Jag brukar alltid rekommendera bröllopsparen som bokar mig att följa magkänslan och välja bort de traditioner som de känner inte passar in i visionen om hur bröllopet skall se ut. Detsamma gäller bröllopslekarna – det finns de facto en del sunkiga lekar där ute som gör sig allra bäst i att bli bortglömda! Alla känner sig exempelvis inte helt bekväma vid att bli berörda, pussleken passar med andra ord inte alla bröllopspar vilket är viktigt att förmedla till era toastmasters i så fall.

För bästa fotoresultat bör ni be er bröllopskoordinator/toastmasters att föra en tydlig kommunikation med er bröllopsfotograf så att hen kan positionera sig rätt inför lekarna och hinna fånga ögonblicken. Här är det alltså extra viktigt att er bröllopsfotograf äter samtidigt som er och era gäster och inte långt efter.


För en kommunikation med er Toastmadame/Toastmaster!

Prata igenom med er Toastmadame/Toastmaster, det är även bra att föra en rak kommunikation med er bröllopskoordinator om ni bokat någon. Diskutera hur långt det får gå när det gäller lekarna så att det inte skapas tråkig stämning under bröllopsdagen och en känsla efteråt att bröllopsmiddagen inte riktigt blev som en tänkt. Meddela gärna i skrift så att det inte glöms bort bland allt de behöver tänka på. Ett tips är att skapa en moodboard på Pinterest tillsammans med dem, där kan ni spara olika sorters lekar på anslagstavlor men även för att få dem att få en känsla av hur er vision för bröllopet ser ut.

Alla brudpar har sin egen gräns för vad som är okej och respekt samt rak kommunikation brukar vara det allra bästa. ♥ Ha bröllopslekarna i åtanken när ni planerar ert tidsschema för dagen.

Har ni själva varit på bröllop och vill tipsa om en lek som inte står med här? Tipsa gärna i kommentarerna!

Tips för att få en roligare bröllopsmiddag!

Flera av lekarna nedan består i att era gäster skall göra något tillsammans – och vad är ett bättre sätt att få dem att lära känna varandra före bröllopet om inte att planera in ett förmingel?! Antingen i närvaro av er en stund före förberedelserna alternativt endast gästerna själva. Jag har själv noterat att det blir en gladare och mer familjär stämning som håller i sig hela dagen om gästerna träffat varandra tidigare. Att ha en middag tillsammans kvällen är också fördelaktigt.


Foto i färg på ett brudpar i en Instagram skylt som satt upphängd i deras Photo Booth. De hade ett strandbröllop på Ystad Saltsjöbad, Skåne. Kika in här för tips på bröllopslekar. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Involvera ert Photo booth i bröllopslekarna! Printa sen ut bilderna och sätt dem i er gästbok. Här har Nina och Andreas som gifte sig på härliga Ystad Saltsjöbad valt att sätta upp en Instagramskylt och lagt accessoarer på ett bord intill.
15 roliga bröllopslekar till festen!

SKOLEKEN

Detta är en av våra mest traditionella och populära bröllopslekar – det är få bröllop jag fotograferat där denna lek inte varit en del av festen! Kontentan är att brudparet sitter med ryggarna mot varandra och byter en sko med varandra så att de har en av varje. Toastmadame/Toastmaster läser upp ett antal påstående varpå brudparet skall hålla upp dens sko som de tycker passar bäst in vilket ofta tenderar att skapa många skratt – främst bland gästerna som ser båda paren.

Tidpunkten för denna bröllopslek brukar variera allt från när brudparet precis anlänt till bröllopslokalen till sent på kvällen under bröllopsmiddagen. Här är det också viktigt att er toastmadame/toastmaster är medvetna om hur långt de får gå så att påståendena inte blir för personliga och utlämnande.


Bröllopsleken "Skoleken" under ett utomhusbröllop på Örum 119 på Österlen. Fotograf var Tove Lundquist - bröllopsfotograf i Skåne.
Skoleken tenderar att generera många skratt hos era bröllopsgäster! Viktigt är dock att toastmadame/toastmaster har förankrat med brudparet om hur långt frågorna får gå. Här på Malmöborna Frida och Antons bröllop på Örum 119 på Österlen.BÄSTA GRUPPBILDEN

Den här leken är så klart bröllopsfotografens favorit! Här skall ni låta gästerna tävla om vilket sällskap som kan ta den bästa gruppbilden – förslagsvis följer ni bordsplaceringarna! Vilket bord vinner?! Ännu roligare blir det när brudparet ger sig in i leken. Vill en göra det lite roligare kan knasiga skyltar och utklädningskläder sättas upp vid ert Photo Booth tillsammans med en låda med roliga hattar, pappglasögon och andra props. Kika exempelvis in på My perfect day för props! Dessa går ofta att sälja vidare till andra bröllopspar så länge de är i fint skick.

FOTOTÄVLING FÖR BRÖLLOPSGÄSTERNA

Det här är ytterligare en av mina personliga favoriter, så klart! Gör en snygg PDF med tips på olika saker som gästerna bör dokumentera – typ snyggaste skorna, roligaste grimasen, coolaste Photo booth utstyrseln etcetera. Köp Instax kameror så slipper gästerna använda sig av sina egna telefoner, risken är annars att ni missar att få bilderna när vardagen sätter in. Finns bland annat på Clas Ohlson, Elgiganten och Scandinavian Photo! Flera av mina brudpar har använt dessa och varit nöjda, jag har dock endast testat dem vid något tillfälle så kan inte garantera kvalitén. Läs mer om dem på INSTAX.

Denna lek är ett utmärkt komplement till er bokade bröllopsfotograf. En del av mina brudpar har valt att använda sig av mobilappen Celebrate: share photo & video och jag upplever själv att den är lättarbetad. Det är dessutom kul att flera av mina bröllopspar valt att lägga in lite bilder och någon hälsning under bröllopsresan – ett fint sätt att inkludera gästerna. ♥ Om ni föredrar att få bilderna digitalt är tipset att förbereda era bröllopsgäster redan från start att appen finns – skriv gärna in det på er bröllopshemsida eller i er inbjudan!Bröllopslekar - pussleken - 
under ett bröllop på High Court i Malmö. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Pussleken kan skapa många skratt – under förutsättning att leken fått tummen upp från brudparet!


PUSSLEKEN

Här är det viktigt att alla inblandade diskuterar igenom huruvida den är okej att köra eller ej då alla människor inte känner sig bekväma med att bli rörda på det här sättet. ♥ Det här är också i grund och botten en traditionell och väldigt könsuppdelad bröllopslek där bröllopsgästen själv väljer huruvida hen vill gå fram.

Kontentan är att när den ena partner går iväg från bröllopsmiddagen (det är vanligt att köra den vid första toalettbesöket) så reser sig de personer som definierar sig som samma kön som hen och går fram och pussar på den kvarvarande partnern. Jag upplever personligen att på bröllop jag själv fotograferat så har de gäster som identifierar sig som icke-binära själva valt vilken partner de går fram till.

Så länge alla är med på det kan detta vara en glädjefylld stund. Då det måste gå fort så att partnern inte skall hinna komma tillbaka blir det ofta lite si och så med pussarna vilket kan generera många roliga bilder från er fotograf. Men som sagt – kommunicera! Ni kan ju även köra en variant av den där pussarna kan utebli (tydligt kommunicerat av toastmadame/toastmaster) men där det kramas istället.Fotograf Tove Lundquist tipsar om roliga bröllopslekar för festen! På bilden ser ni bröllopsleken "Hur väl känner brudparet sina gäster?" under ett strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne.
Skratt under bröllopsleken “Hur väl känner brudparet sina gäster?” på bröllopslokalen Ystad Saltsjöbad i södra SkåneHUR VÄL KÄNNER BRUDPARET SINA GÄSTER?/GEMENSAM NÄMNARE

Brudparet står med ryggen mot en skärm/skylt där det ställs påstående som de skall gissa sig till. De gäster som känner sig träffade ställer sig upp och brudparet skall gissa vad påståendet kan vara. Exempel på påstående kan vara ”Du är kortare än NN”, ”Du har barn som är under 18 år” eller ”Du är född på 80-talet”. Den här bröllopsleken brukar generera en hel del skratt då gästerna ser svaret men även här bör ni tänka på hur personliga bröllopsparen vill vara. Jag har hört det mesta när jag jobbat på bröllop men påståendena har inte alltid varit uppskattade av alla par.

Här tipsar jag toastmadame/toastmaster om att skapa påståenden med blandade svårighetsgrad – det är roligt när brudparet får klia sig i huvudet lite och inte löser det direkt men de får samtidigt inte vara för svåra att lösa.


VEM I BRUDPARET GÄLLER DET?

Denna bröllopslek kan vara rolig dels som tipsrunda under minglet alternativt som ett separat moment under bröllopsmiddagen och går ut på att gästerna skall svara på olika frågor och påståenden om brudparet och gissa sig fram till vem av dem det gäller. Exempel är ”Vem av partner1/partner2 älskar att simma?” och ”Vilket år började vi dejta?”. När gästerna svarat på allt går brudparet igenom alla svar. Ett tips är att göra olika svårighetsgrad på frågorna/påståendena. En variant är att gästerna svarar bordsvis och tävlar med varandra. Ge roliga och spexiga presenter till vinnarna.Bröllopslek med marshmallows. Bröllop på Restaurang Badholmen i Oskarshamn. Fotograf under bröllopet är Tove Lundquist.
Bröllopsleken ”Äta marshmallows” under ett bröllop på Restaurang Badholmen i Oskarshamn

ÄTA MARSHMALLOWS

I denna lek gäller det för brudparet att trycka in marshmallows efter marshmallows i munnen och tydligt säga ”Det är jag som bestämmer!”. Engagera gärna gästerna som efter varje marshmallow får bestämma om brudparet klarat det och kan stoppa in nästa. Brudparet äter de facto inte upp godiset utan det går så klart bra att spotta ur när leken är över om en vill.MINGELLEKEN

Har ni bjudit bröllopsgäster som inte känner varandra? Det här är leken som lättar upp stämningen på ert bröllop och som får igång samtalen! Formulär med olika påstående delas ut och nu gäller det för bröllopsgästerna att mingla och finna andra gäster som stämmer in på varje påstående.Börja bröllopsmiddagen med att era gäster skall lösa ett korsord om brudparet tillsammans med bordsgrannen. Bröllopsfotograf i Skåne: Tove Lundquist.
Under ett bröllopHigh Court i Malmö fick gästerna ett korsord att lösa när de satte sig vid middagsbordet. Bilderna som användes var från deras parfotografering.

KORSORD TILL BORDS

Att lösa ett korsord tillsammans med bordsgrannen kan lätta upp stämningen i början av middagen och genererar konversationer med nya bekantskaper. Inled med detta när era gäster sätter sig till bords för en rolig start på kvällen!


LOTTERI FÖR BRUDPARET

Detta tips riktar främst in till er som är Toastmadame/Toastmaster! Här är bröllopsleken där paret får alla vinster! Det kan vara allt från middagsbjudningar, spa-upplevelser, barnpassning etcetera. Endast fantasin sätter gränserna! Ett fint sätt att inkludera gästerna i parets vardag under det kommande året. ♥


PORTRÄTT AV BORDSGRANNEN

Lägg ut ett A4-papper samt pennor i varierande färger vid varje bröllopsgästs plats. Det här är en rolig bröllopslek dels i snabbhet och dels i väl utförd uppgift. Under middagen sätter ni på en melodi under ett par sekunder och be era gäster att snabbt rita av bordsgrannen före den tagit slut. Det lockar fram många skratt när gästerna dels tävlar om att rita bästa porträttet men även hinna före alla andra och främst innan melodin är slut. Det brukar vara uppskattat med ett roligt pris till vinnaren.

Utomhusbröllop i september på Örum 119 på Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Therese och Anders som gifte sig på gårdshotellet Örum 119 valde att göra ett roligt Quiz med personliga frågor


QUIZ

Låt gästerna tävla mot varandra! Sätt ut lappar med frågor lite här och var på er bröllopslokal med roliga och personliga frågor om brudparet, gärna illustrerade eller som ovan med inklippta bilder.KLÄDNYPELEKEN

En rolig lek där er toastmadame/toastmaster alternativt er bröllopskoordinator delar ut klädnypor som gäster skall försöka sätta på brudparet utan att det märks. Kan bli riktigt roligt, allra helst när gästerna går all in och även i hemlighet sätter klädnypor på varandra.


Bild i färg från bröllop där brudparet och gästerna kör bröllopslekar - klädnypeleken.
Under bröllopsporträtten upptäckte Hanna att hon hade flera klädnypor fastsatta på brudklänningen vilket gav upphov till många skratt! När vi kom tillbaka till festen insåg vi att många av gästerna också hade klädnypor på kläderna.


LAPP UNDER STOLEN

I denna lek sätts hemliga lappar med olika uppdrag under gästernas stolar – det kan vara allt från att ropa ett ”Hear, hear!” efter varje tal till att ge en high five varje gång gästens namn nämns. Kan bli väldigt kul men det här är en av de bröllopslekar där Toastmadame/Toastmaster verkligen måste ha fingertoppskänsla och tänka på var de skall dra gränsen för hur långt de skall gå. De behöver ha i åtanke att alla människor inte är bekväma med att göra alla sorters uppdrag, det är jätteviktigt med respekt och att bröllopsgästerna inte känner sig tvingade. ♥


LOTTERI FÖR GÄSTERNA

Det här kan bli en rolig överraskning för era bröllopsgäster! Gör en quiz med frågor om brudparet och deras historia – bordet med flest rätt vinner. Här kan ni ge egengjorda presentkort med aktiviteter som ni skall göra tillsammans med vinnarna eller något mer konkret som exempelvis muggar med en bild på brudparet på. Går att göra dels under bröllopsmiddagen men även som tipsrunda vid minglet – extra roligt om uppgifterna innehåller diverse bilder på brudparet under deras år tillsammans.Söker ni efter roliga bröllopslekar för att ni planerar att gifta er? Hoppas att ni har fått några tips på lekar som ni vill ha med på ert eget bröllop!

Planerar era vänner bröllop och enda anledningen till att hamnat på denna sida är för att ni sagt ja till det roliga och hedervärda jobbet som toastmasters? Tipsa dem gärna om min tipssida om hur en planerar bröllop – där finns mängder med bröllopstips med bland annat rekommendationer för bröllopsleverantörer här i krokarna såsom exempelvis bröllopslokaler i Skåne samt florister men även tips om hur en bäst planerar in en First Look och när under dagen en bör ta porträttbilderna.Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.


Fotograf Tove Lundquist

Bröllopsfotograf i Skåne och övriga Sverige
– tipsar om bröllopslekar för den roligaste bröllopsfesten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Roliga tips på bröllopslekar och aktiviteter till bröllopsfesten och minglet – rekommendationer för både toastmadame/toastmaster men även för de brudpar som planerar sina bröllop själva