Intervju i Estrid Magazine – om systerskap!

Jag har blivit intervjuad i Maria Thörns kreativa och vackert illustrerade tidning Estrid Magazine nr 3 som denna gång handlar om Systerskap! Så roligt!! Systerskap är viktigt för mig och det kändes väldigt bra i hjärtat att få dela tidningen med så många andra grymma kvinnor, bland annat Hilde som har det fantastiska kontot The Vulva Gallery på Instagram!

Läs hela intervjun med mig här: Estrid Magazine! ♀


Systerskap och feminister. Busiga bilder på brud med sina brudtärnor, Smygehamn. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne.
Här finner ni intervjun i sin helhet:


Vem är du?

Hej! Jag heter Tove Lundquist och arbetar som bröllopsfotograf! Ursprungligen kommer jag från Västerbotten men har flyttat runt en hel del, numera bor jag i Malmö tillsammans med min man och våra två barn. Jag gillar Sci-Fi filmer och serier, att läsa böcker och älskar att vara på resande fot och utforska nya länder, städer och kulturer. I am a globetrotter by heart! Försöker dock vara sparsam med resandet numera då miljön står mycket i fokus här hemma, vi håller oss till semestrar i vårt eget fantastiska land!

När och varför började du fotografera?

Fotografier har alltid fascinerat mig och mina bilder började poppa upp i familjens album redan som 4-åring. Jag kan inte ens komma ihåg att det fanns en tid då jag inte fotograferade. Då vi flyttade runt mycket i min barndom blev fotograferandet ett sätt att dokumentera händelser och människor som stod mig mycket nära.


När och varför bestämde du dig för att göra ett yrke av det?

Vi bodde utomlands i Guinea-Bissau som ligger i Västafrika under hela mellanstadiet och jag kommer så väl ihåg ögonblicket då jag bestämde mig för att jag skulle bli fotograf när jag blev stor. Det kändes som att allting föll på plats. Jag stod mitt i sovrummet och hörde de vuxna tala och skramla med kastruller i det närliggande köket, luftkonditionering brummande, papegojorna som bodde i mitt rum satt och putsade varandra och jag stannade upp mitt i en rörelse. Det var som att blixten slog ned och jag kommer ihåg hur jag tänkte ”Jag ska bli fotograf”. Bara så där.

I min familj finns många företagare och jag har naturligtvis blivit påverkad av det, jag har alltid vetat att jag skulle starta eget. När jag gick ut gymnasiet började jag jobba inom handeln vilket har varit en stor fördel i mitt bemötande gentemot kunder och främst för det sociala – jag älskar att träffa nya människor! Min far har varit en stor inspirationskälla för mig som fotograf! Han fotograferade mycket med sin Pentax under min uppväxt och jag märker hur jag gång på gång går tillbaka till de bilderna.

Varför just bröllopsfoto?

Min bror och min svägerska frågade om jag kunde tänka mig att fotografera deras bröllop, jag har dokumenterat vår familj i nästan hela mitt liv så detta blev bara en naturlig fortsättning. Jag hade elva månader på mig så jag passade på att studera och läsa på inom ämnet. Jag slukade allt jag kunde komma över inom bröllopsfotografering i böcker, på nätet samt att jag såg flera kurser på Creative Live för att jag skulle kunna ge brudparet mitt allra bästa. Bröllopsdagen kom och vilken glädje, vilken kärlek! Jag blev fast direkt! Bitten by the wedding bug!

Ett hett tips till de brudpar som vill anlita en bröllopsfotograf är att noga titta igenom fotografens hemsida och sociala medier för att se vilken bildstil hen har! Vi bröllopsfotografer är ju inte bara duktiga på att fotografera och använda oss av kameran utan vi har också våra egna stilar – dels när det gäller redigeringen av bilderna och dels när det gäller sättet vi fotograferar på under bröllopsdagen – hur vi exempelvis komponerar bilderna och vad vi väljer att fokusera på. Det finns exempelvis de fotografer som föredrar en mer traditionell bildstil med poserande bilder där människorna tittar rakt in i kameran och sedan finns där fotografer som jag – som fokuserar mycket på dokumentära bilder som är lite mer naturliga och i mitt eget tycke mer känslofulla. Jag gillar att ge mina brudpar en berättelse med en röd tråd. Många av oss har även stora kontaktnät och kan rekommendera brudparen en fotograf om de är ute efter en annan bildstil än vad vi själva erbjuder. Jag är helt övertygad om att det finns en bröllopsfotograf för varje brudpar!

Min största förhoppning i framtiden är att fler brudpar skall inse värdet av att dokumentera hela bröllopsdagen och inte bara några få timmar under och efter ceremonin! Det är så många små ögonblick och känslor som fångas och bevaras – det är där jag som fotograf kommer in.

Vad har du haft för utmaningar (motgångar) och hur har du tagit dig förbi dem? 

Jag har inte haft några motgångar per se, men det är alltid en utmaning som företagare att fördela tiden mellan familj, arbete och hemmet. Min största utmaning i vardagen är att inte jobba för mycket - jag försöker hålla det till barnens skoltider samt att inte jobba under helgerna. Ja, utöver under bröllopssäsongen då – för nästan alla gifter sig om lördagarna!

Vad är största fördelen med att fotografera just bröllop?

Att jag får träffa så många fantastiska människor! Jag älskar att få vara delaktig och skapa en visuell berättelse för mina brudpar, det är en ynnest att få ta del av så många känslor under en bröllopsdag, att som utomstående bli inbjuden att dela denna glädje och gemenskap. Jag kommer alltid hem med förnyad energi och mängder av kärlek i mitt hjärta!

Vad inspirerar dig?

Min familj inspirerar mig varje dag, samt umgänget med kollegor! Det finns en väldigt kollegial och kärleksfull känsla bland många bröllopsfotografer här i Sverige och jag tycker det är helt fantastiskt! Många av oss stöttar och hjälper varandra. Sen blir jag inspirerad av att gå på museum och se konst, samt av flera fotografer som arbetar mycket i svartvitt - Sally Mann och Niki Boon för att nämna några.

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG