Vad gör vi om det regnar under bröllopet? Svartvitt foto från ett borgerligt utomhusbröllop i regn i Botaniska Trädgården, Lund. Foto: Tove Lundquist.

Mitt allra första bröllop fotograferades de facto i regn – min brors och svägerskas! ♥ Året var 2014, platsen var Botaniska Trädgården i Lund och jag blev biten av bröllopslusen!




Vad gör vi om vi får regn under bröllopet?

Först och främst vill jag göra ett bold statement. Ni blir gifta, oavsett. ♥ Jag förstår er besvikelse men vi får göra det bästa av situationen och implementera vår regnplan om oväder sätter i – ni kan luta er tillbaka i vetskapen om att det är stört omöjligt för er att veta vädret när ni sätter ert bröllopsdatum. Sen håller vi alla tummar och tår för att solen skiner på er bröllopsdag! (fastän det anses ge lycka i äktenskapet om det regnar på bröllopsdagen ha ha)

– Vi kommer att diskutera igenom vilka platser som finns i närheten som kan vara behjälpliga vid regnoväder. Finns där något under tak? Hur ser er lokal ut? Hur lång är er vigsel? Om den bara är ett par minuter och det småduggar väljer ni kanske att använda er av paraply alternativt inget alls, men vi planerar även för ordentligt regn där himlen öppnar sig. Går det att skjuta upp ceremonin en liten stund och passa på de stunder det regnar mindre? När det gäller porträtten kommer vi att vara inomhus om det går alternativt använda oss av exempelvis dörröppningar eller tät vegetation.


Vad gör vi om det regnar under bröllopet? Bröllop i Slottsparken i Malmö med mycket regn. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Ibland får en tyvärr bara köpa läget – precis som Jennie och Gustav som gifte sig tidigt en morgon i ett regnigt Slottsparken, Malmö – trots väntan stod regnet som spön i backen och de valde att genomföra vigseln ändå


– Hur ser det ut på själva vigselplatsen? Om ni gifter er inomhus finns måhända möjligheten att vi kan stanna kvar en stund och fotografera porträtt på er två inomhus? Har ni planerat en kyrkovigsel? Går det att ta gruppbilderna vid vigselplatsen som ni tänkt eller behöver vi vänta med dem tills vi anländer till er bröllopslokal?


Foto på brudpar under ett regnigt  bröllop i Haväng, Skåne. Bilder från vigseln vid den ensamma tallen. Fotograf: Tove Lundquist.
Regnig ceremoni under ett elopementbröllop i Haväng, Skåne

– För en rak och tydlig kommunikation med personalen på er bröllopslokal! Vad erbjuder de för alternativ om det skall regna på er bröllopsdag? Ligger ansvaret för detta på dem eller er?

– Paraply är alltid en tillgång – oavsett om det regnar eller ej. Prata med er fotograf om hen har med sig paraplyer i bilen. Jag tar själv med ett vitt fint i spets samt tre genomskinliga. Eller vad sägs om att ni inskaffar ett paraply i färg som bryter av det gråa vädret? Blir superfina bilder! Var uppmärksam och kolla huruvida det finns någon logga på den, för grälla färger kan även ge färgstick i ansikte. Jag är av den åsikten att paraplyer bör införskaffas oavsett om det regnar på ert bröllop eller ej då era bröllopsgäster kan tänkas behöva paraply även under en väldigt varm och solig dag.

– Gör vädret till en kul del av dagen och ta med ett par matchande stövlar och paraplyn i galna färger! Ska ni ha brudtärnor och marskalkar? Givet att även de har var sitt paraply i matchande style!

Bild från ett regnigt bröllop i trädgården på Maryhill Estate, tidigare namn är Örenäs slott. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Lösning vid regn under ett utomhusbröllop vid havet, Maryhill Estate – tidigare Örenäs Slott



Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.