9 tips till dig som planerar en vigsel i kyrkan

kyrklig vigsel i Sankta Maria kyrka, Borrby, med fantastiska fönster. Brudparet valde att ha ett mikrobröllop, en överraskning för bröllopsgästerna. Fotograf: Tove Lundquist.
Komministern Kerstin har varit ett stort stöd till Sandra och Nicolas genom åren och var en självklar person att ha med på dagen



Bästa tipsen inför att planera en kyrklig vigsel


1. Börja med att bestämma om ni vill ha en kyrkvigsel eller utomhusvigsel

Vill ni gifta er i kyrkan på grund av dess fantastiska arkitektur eller är det en kyrklig utomhusvigsel som gäller? Vid det sistnämnda är väderleken en aspekt ni måste ta med i planeringen – en vigsel utomhus sker oftast runt maj-september för bäst väder beroende på vart i Sverige ni gifter er. Faktum är att flera av de utomhusvigslar jag blivit fotograferat under senhöstarna har fått flyttat inomhus p g a regn, även här i Skåne. Om ni planerar att ha er vigsel på den valda bröllopslokalen bör ni föra en diskussion med personalen kring vad som händer vid dåligt väder – vad erbjuder de för alternativ? Ha då även i åtanke att era bilder blir annorlunda – istället för ljusare bilder från själva ceremonin är risken att ni istället får mörka inomhusbilder då alla lokaler inte har bra ljus. Det är en sak att flytta in ett sommarbröllop till en lite mörkare lokal än ett oktoberbröllop när det dessutom är mörkare utomhus.


2. Dags att välja ort samt vilken kyrka

En del brudpar bryr sig inte nämnvärt om vem som viger dem emedan det för en del brudpar är en mycket viktig aspekt och anledningen till varför en väljer just en viss kyrka - det kan vara en kyrka en har varit aktiv i, en präst som funnits där när livet varit svårt, en specifik kyrka som är betydelsefull eller att brudparet tycker att det är en vacker ceremoni i en historisk lokal.




Dekorerad kyrklig vigsel i Västra Klagstorps kyrka, Malmö. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne.

Dekorationer i Västra Klagstorps kyrka som ligger utanför Malmö. Blommorna kommer från Florera - kika in på mitt tipsinlägg om florister om ni skall gifta er i Skåne.





3. Hur känner ni inför dekorationer?

En del kyrkor vill inte att brudparet dekorerar inne i kyrkan men ofta går det bra att dekorera med blommor samt även utomhus vid ingången. Om ni vill ha en kyrklig vigsel med full kontroll över dekorationerna men att själva platsen ej är viktig rekommenderar jag er att ha vigseln utomhus.



4. Var kommunikativ med era gäster om vigselplatsen!

Vart ligger kyrkan ni valt? Ligger den mitt i stan eller ligger den en bit utanför? Är det enkelt för era gäster att ta sig vidare till er bröllopslokal? Är det något annat era gäster behöver veta? Hyr ni buss eller annat fordon och transportera dem? Passa på att ta ett par porträtt längs vägen tillsammans med er bröllopsfotograf!





kyrklig vigsel i Köpinge Kyrka, Gärds Köpinge i Skåne. Fotograf är Tove Lundquist.

Emmeli och Joakim valde den vackra - men mörka - medeltidskyrkan Köpinge kyrka som byggdes på 1100-talet. Om ni har bokat en professionell fotograf kommer hen att föra en dialog med vigselförrättaren var det är ok att stå och fotografera i just den kyrkan.





5. Planera er in- samt utgång! 
Hur vill ni anlända till vigselplatsen? Kommer ni dit gående, i en hyrd bil eller kanske med en helikopter? På en rolig cykel? Vill ni gå in och ut till musik? Skall den i så fall vara live (se mina tips på musiker i Skåne) eller har ni annan lösning? Ett tips är att ha ett Unplugged wedding så att ni möts av glada ansikten istället för mobiltelefoner.


6. Får vi använda oss av Spotify?

Svar: nej. Privat Spotify får ej spelas i offentliga miljöer vilket ert bröllop klassificeras som, ni har däremot möjlighet att spela köpt musik i vissa kyrkor.




Brudpar efter en kyrklig vigsel i Borgeby kyrka, Bjärred. Ris och rosblad kastas på brudparet. Foto av Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Kika in på mina bröllopstips för att se om det finns något tips som passar er, det finns även tips på min Pinterest.




7. Vad skall era gäster kasta när ni kommer ut ur kyrkan?

Här kommer ni att få olika svar beroende på vart ni skall gifta er, för en diskussion med kyrkan huruvida det är okej för era bröllopsgäster att kasta något efter ceremonin. Kika in på mitt inlägg om miljövänliga alternativ till riskastning, hos de allra flesta kyrkor brukar pärlsocker vara okej att kasta.



8. Använd er av en erfaren bröllopsfotograf som är van vid att fotografera i mörka kyrkor!

Detta går inte att upprepa nog många gånger. Leta efter en fotograf vars bilder och person tilltalar er och som ni ser kan handskas med sitt professionella verktyg - d v s kameran. Jag har personligen aldrig mött någon präst som ansett att det varit okej att använda sig av blixt utan det är höga ISO och något brusiga bilder som gäller beroende på ljusinsläppet i kyrkan. För en rak och tydlig kommunikation med er bröllopsfotograf om förväntningar och önskemål samt efterfråga bildmaterial så att ni ser vad för slags bilder som hen brukar leverera. Om bilderna från själva kyrkvigseln är bland det viktigaste bilderna från bröllopsdagen rekommenderar jag er att gifta er i en kyrka som har bra ljusinsläpp, en medeltidskyrka exempelvis tenderar ofta att vara något mörkare.



Kyrkvigsel i Södra Åkarps kyrka som hade ett helt ett fantastiskt ljusinsläpp - en dröm för en bröllopsfotograf! Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Kyrklig vigsel i Södra Åkarps kyrka som hade ett helt ett fantastiskt ljusinsläpp - en dröm för en bröllopsfotograf!



9. Får jag gå in med pappa i kyrkan?

Det här är en vanlig fråga och svaret är helt enkelt att olika kyrkor har olika sätt att handskas med denna fråga. Ett vanligt missförstånd bland brudpar är att det genom Sveriges historia har varit vanligt att pappan går in med bruden vid en kyrklig vigsel - detta är direkt felaktigt. I Sverige har traditionen för brudparet fram till Kronprinsessans Victorias bröllop med Prins Daniel år 2010 varit att bruden gått in själv eller med sin blivande make men i svallvågorna av amerikanska romantiska filmer de senaste decennierna har tankarna om denna företeelse uppstått. Den svenska seden är helt enkelt baserat i den fria viljan och jämlikhet.

Ett tips om ni vill involvera mammor och pappor i bröllopet är att ha en First Look med dem före ni har den med er partner. Kan vara mycket känslosamt! ♥



Traditionell kyrklig vigsel i Södra Åkarps kyrka som ligger utanför Vellinge i Skåne.
För bäst bilder - välj en kyrka som har bra ljusinsläpp!





Exempel på kyrkovigsel:

Matilda och Henriks kyrkobröllop på Bosjökloster slott, Skåne



Planerar ni bröllop i Skåne? Här tipsar jag om andra leverantörer!

Utöver att tipsa om bröllopslokal kanske jag kan vara behjälplig på annat sätt i er bröllopsplanering? Finn de bästa floristerna i närheten av er bröllopslokal i inlägget om florister i Skåne - flertalet av dem arbetar med miljön i åtanke vilket jag själv lägger mycket vikt vid.

Det finns många bra tips på hemsidan för de brudpar som planerar ett klimatsmart bröllop - kika under miljövänliga bröllopstips samt planera ett klimatsmart bröllop.

Läs även övriga bröllopstips på bloggen, kanske kan ni finna något där som hjälper er i planeringen.

Letar ni efter bra hotell inför en resa efter bröllopet tipsar jag på fina platser i mitt inlägg om weekend i Skåne! Många av mina brudpar som kommer annorstädes passar på att stanna kvar några dagar i Skåne innan de åker hem.


dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG