En gruppbild på brudpar med bästa vänner under ett utomhusbröllop på Örum 119 på Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Therese och Anders valde att ha sina gruppbilder en stund efter bröllopet – de gifte sig i september 2019 vilket innebar att solen stod lite lägre på himlen än vad den gör om sommaren. Platsen som valdes ut var vid buskarna på själva vigselplatsen på Örum 119 då de ville ha med naturen i bilderna.Gruppbilder – hur viktiga är de på bröllop?

Jag skulle vilja säga att de är superviktiga och väldigt roliga att ha i ett större perspektiv! Tänk vad härligt att bläddra igenom ert album om några år och glädjas åt alla fina bilder tillsammans med era bästa vänner och familj. ♥ Lyckan står skriven i era ansikten och alla är uppklädda till tusen.

Ert bildgalleri från er fotograf kommer förmodligen att vara fylld med dokumentära ögonblicksbilder när ni interagerar med era bröllopsgäster men här är det alltså viktigt att kommunicera med er fotograf om att ni även vill prioritera tid i ert bröllopsschema för att ta klassiska grupporträtt tillsammans med era nära och kära.Gruppbild på en brudgum och hans marskalkar under ett bröllop i Skåne. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.
På Hanna och Tims bröllop i Smygehamn 2017 valde vi att ta klassiska gruppbilder på familjen vid kyrkan och lite mer annorlunda gruppbilder när tärnor och marskalkar skulle vara med där jag lekte lite med skuggorna.När under bröllopsdagen bör vi ta våra gruppbilder?

Mitt tips är att planera in och beta av gruppbilderna på er samt era brudtärnor, marskalkar och toastmasters direkt efter First Look/era bröllopsporträtt för att vara effektiva och sedan ta övriga gruppbilder direkt efter vigseln och gratulationerna när alla är samlade. Vissa brudpar väljer att ha dem vid vigselplatsen och andra föredrar att ta dem vid bröllopslokalen om de är på separata platser. Jag rekommenderar er att planera in minst 30 minuter beroende på hur många konstellationer ni väljer att ha med samt huruvida gästerna hunnit börja mingla före – lite champagne i kroppen och trevliga konversationer med människor de inte träffat på ett tag kan göra att det tar något längre tid att samla alla som skall vara med i bilden. Ge en detaljerad lista på konstellationer till er bröllopsfotograf samt er toastmadame/toastmaster så kommer det att gå som en dans!Toastmasters tillsammans med brudpar under ett bröllop på Österlen.
Tips är att alltid planera in ett fotografi tillsammans med er toastmadame/toastmaster!Var är bästa platsen?

Beroende på väder – i skuggan! Att stå med era ansikten mot en stark sol kommer dels att rendera i hårda skuggor och dels att era gäster måste kisa med ögonen. Om det är mulet väder är det dock tvärtom – då är ansikten vända mot solen att föredra för att få ett snyggt ljus i ansiktet. Välj plats i samråd med fotografen som är expert på ljus! En del brudpar har en viss anknytning till vigselplatsen eller bröllopslokalen vilket gör att det kan vara roligt att även implementera själva platsen i gruppbilderna. Oavsett plats är det här tiden för att vara effektiv vilket innebär att en ibland tager vad en haver på vissa bröllopslokaler – d v s bakgrunden kanske inte alltid blir den finaste beroende på plats och starkt ljus men ni kommer hem med bilder på er tillsammans med era bröllopsgäster.Gruppbild på brudpar med närmaste släkten under ett svenskt-indiskt strandbröllop på YSB, Skåne. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
På Sofi och Anils bröllop en julidag 2021 i Ystad tog vi gruppbilderna direkt efter vigseln på stranden – då solen fortfarande stod så högt på himlen valde vi en skuggig plats precis intill bröllopslokalen.


Vad gör vi om inte alla bröllopsgäster känner sig bekväma med att vara med?

Respect goes a long way! De flesta bröllopsgäster är så klart medvetna om att de kan komma att hamna på bild när de deltar under ert bröllop – allra helst om ni informerat dem om detta tidigare (genom exempelvis en hemsida) men att vara med på uppställda grupporträtt måste naturligtvis vara deras eget val. ♥Gruppbild på brud och brudtärnor under ett bröllop på Örum 119 på Österlen. Foto: Tove Lundquist.
Ett av mina favoritporträtt på Frida och Antons bröllop på Örum 119


Hur mycket tid bör vi lägga på den stora gruppbilden?

Det här bestämmer ni så klart bäst själva. Hur viktig är den? En del av mina brudpar väljer bort det här momentet och känner att min tid är mer värdefull på annat håll. Alla är olika!

Om ni vill ha en stor gruppbild med alla era gäster behöver ni fundera igenom huruvida ni vill lägga tid på att ställa upp alla i ordentlig ordning utifrån längd och möjligen kön eller om ni föredrar en snabb kaosbild, d v s alla ställer sig på platsen fotografen valt ut men lite hipp som happ utifrån ett längdperspektiv för att vara så snabba som möjligt? Jag brukar säga att detta är som ett skolfoto samt att det nästan alltid är någon som gömmer sig och egentligen inte vill vara med på bild, men det går fortare än gruppbilder som är 100% dirigerade.


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.