Brudporträtt i Golden Hour. Brudklänning från Ida Sjöstedt Couture. Bröllop på Idala Gård utanför Trelleborg, Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist är bröllopsfotograf Trelleborg.
Brudklänning från Ida Sjöstedt som har en miljövänlig approach
Eftersträvar ni att ha ett så miljövänligt bröllop som möjligt? Hyr er brudklänning eller köp den second hand!

Alla bröllopspar är olika. För vissa är platsen för själva vigseln eller bröllopslokalen viktig, för andra är det vigselringarna. Några prioriterar bröllopskläderna, andra fotografen. En del sminkar sig själva, andra inte alls och några använder sig av en makeup-artist. Att själva planera bröllopet är viktigt för en del emedan andra brudpar prioriterar en bröllopskoordinator för att kunna ägna sig åt annat. Ingenting är fel, ingenting är rätt utan det här är helt och hållet ert bröllop och ni bör planera det precis som ni vill och på vad ni värderar högst. ♥

Jag kan dock inte sticka under stol med att jag tycker att det är roligt att fler och fler brudpar har börjat öppna upp för att köpa begagnade, köpa miljövänliga eller hyra bröllopskläder p g a ett miljötänk! Vintageklänningen som användes under denna stylade fotografering i Höör sommaren 2016 fann Johanna de facto på loppis för i runda slängar tvåhundra spänn, men det finns även andra alternativ om en letar efter brudklänning eller kostym från second hand och en inte har tillgång till loppisar.


Här i Skåne finns bland annat dessa fysiska butiker:

Chique Second Hand, Malmö

Mani Secondhand, Malmö

Beyond Retro, Malmö – de har köpt in ett större lager med vintage bröllopsklänningar från USA, ni finner dem på Mitt Möllan!

Swop Shop, MalmöBröllopsklänningar från second hand butiken Beyond Retro i Malmö. Blomsterkollektivet som består av tre duktiga blomsterkreatörer har skapat buketten. Kika in på mitt tipsinlägg om florister i Skåne!Tips är även att checka in Myrornas, Erikshjälpen och Emmaus i närheten av där ni bor, det finns även två grupper på Facebook som heter Bröllop, köp och sälj, hela Sverige samt Bröllop – köp, sälj & hyr där ni kan finna brudklänningar utan att behöva köpa nytt. Visst är det en fin idé att låta brudklänningen gå vidare till någon annan istället för att vara upphängd i garderoben. Låt någon annan glädjas av er klänning! ♥

Något en ser mer och mer av numera är hur brudar inhandlar begagnade brudklänningar och låter en professionell sömmerska sy om dem med känslan av att det blir en helt ny klänning. Miljövänligt – plus att de supportar en mindre samt lokal företagare!

E-butikerna Still White och Pre-Owned Wedding Dresses erbjuder second hand brudklänningar i flera olika prisklasser – ni finner klänningar för allt mellan ett par tusen upp till flera hundra tusen kronor. Där finns det klänningar för alla med andra ord.

 

Smycke från Stjernhem Design. Planerar ni ett miljövänligt bröllop? Köp er brudklänning second hand! Vintage brudklänning second hand, Malmö. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö.

Denna brudklänning fann min vän på loppis åt mig – ett hett tips är att hålla ögonen öppna efter brudklänningar även där! Halsbandet kommer från Stjernhem Design.Hyr din brudklänning

Ett annat miljövänligt val är att hyra era bröllopskläder! I Malmö finns bland annat Stiliga Högtidskläder för brudgummen och det finns många vackra klänningar hos Elsa Billgren samt The WOW Closet i Stockholm. Snart har vi en ny aktör inom uthyrning av bröllopsklänningar i vintage här i Skåne. Med start i början av 2024, återkommer med länk! Vill även passa på att tipsa om Bröllopsbruket som numera även finns i Malmö, de har återbruk som främsta fokus. Konceptet är att erbjuda brudklänningar second hand – dessa går dels att hyra för bröllopsdagen och en del av klänningarna är även till försäljning. Bröllopsbruket kom dessutom för ett par år sedan ut med världens första klimatkollektion för brudklänningar – ett fantastiskt initiativ i mina ögon! (yaaay! för miljötänk!) Det här är verkligen en bransch där producenterna måste börja ta ansvar för de ekologiska fotavtrycken.


Köp ekologiska/Fair Trade och hållbara brudklänningar med miljön i åtanke

Vill ni inte hyra utan istället köpa en ny brudklänning men i ekologiskt material vill är ett tips att kika in hos Ida Sjöstedt samt ZÄTA. I detta inlägg tipsar jag om designers för din brudklänning varav några har en miljövänlig approach!Vintage bröllop på Vitemölla strand utanför Kivik, Österlen. Stylad fotografering tillsammans med Stjernhem Design. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf på Österlen.
Golden hour vid havet i SkåneVintagebutiker i Stockholm

Många av mina brudpar som har sina destinationsbröllop här i Skåne bor de facto ofta i Stockholm och där finns ett större utbud och därmed också en större chans att finna fantastiska vintage brudklänningar. Ett tips är att svinga in på Epok Vintages instagram, de är en vintagebutik på Odenplan som bland annat erbjuder både brudklänningar samt frackar. Andra butiker att hålla koll på är Beyond RetroLisa Larssons Second Hand och Old Touch. Om en känner att det är safe att inhandla vintageklänningen på nätet tipsar jag om Heavenly Vintage Brides som finns i London, de erbjuder helt fantastiska vintage brudklänningar genom sin Etsy-shop. Ge gärna fler tips på butiker som säljer ekologiska klänningar samt Second Hand butiker i kommentarerna!

Slutligen vill jag även tipsa er att använda er av en utbildad och lokal sömmerska! Att supporta mindre företag är också fint, jag upplever att det har glömts bort lite då det finns ett stort utbud av brudklänningsaffärer som köper in från renodlade designers (som ofta är utländska så miljöpåverkan är en aspekt). Kika in på Cecilias bröllop på Bjärsjölagårds slott – hon hade låtit sy upp en kopia av sin mammas brudklänning. ♥