Här ger jag hållbara tips för det miljövänliga brudparet som planerar sitt klimatsmarta bröllop! Allt från bröllopskläder till lokaler, mat och dryck till dekorationerna och bröllopsresan – hur bör en tänka? Vad borde en fokusera på? Frågan ni först måste ställa er är Vad viktigast att prioritera i vår bröllopsplanering?


Här ger jag hållbara tips för det miljövänliga brudparet som planerar sitt hållbara bröllop! Allt från brudkläder till lokaler till dekorationerna till bröllopsresan - hur bör en tänka? Vad borde en fokusera på?
Använd blommorna ni har i trädgården till blomsterdekorationer, brudbukett samt corsage! 


Hur planerar vi ett klimatsmart bröllop?

Planerar ni ett bröllop med miljön i åtanke? Är ”Leave No Trace” ett motto? (Yaaaaay, vad glad jag blir!) I det här inlägget kommer jag att tipsa om hållbara tips och lösningar när en planerar ett klimatsmart bröllop. Är ni gifta och själva haft ett bröllop som gått i miljöns tecken? Sitter ni på fin-fina tips? Känner ni att ni fann grymma bröllopsleverantörer som erbjöd miljövänliga alternativ? Berätta gärna i kommentarerna hur ni planerade och hur era tankar gick! Jag tycker det är väldigt roligt att en numera inte behöver göra avkall på kvalité när en planerar ett klimatsmart bröllop!
Brudpar går upp mot det ensamma trädet på Haväng inför deras vigsel. Foto: Tove Lundquist.
Ida och Leif som bor i Göteborg till vardags valde att åka ned hit till Skåne och ha ett elopement bröllop i vackra Haväng utanför Kivik. Vi var fem personer på det bröllopet – brudparet, vigselförrättaren samt jag och min Second Shooter som även var vigselvittnen.

Elopement

Det mest miljövänliga bröllopet är ett elopementbröllop där brudparen ofta åker iväg själva. Välj ut en miljövänlig restaurang eller hotell samt en grym fotograf och vigselförrättare och voila! Färdiga!
Inbjudningar

Skapa er en egen hemsida till bröllopet istället för att skicka ut inbjudningar via posten. Om er fotograf erbjuder en provfotografering inför bröllopet så är det perfekt att använda dem till detta ändamål. Ni kan även göra en fin inbjudan på datorn och skicka inbjudningarna via e-post eller sms för den som inte har dator utan enbart platta/mobiltelefon. Tar ni professionell hjälp i form av en koordinator? För en rak kommunikation och berätta att ni vill vara så miljövänliga som möjligt – en rolig formulering med ”Klimatsmart bröllop” någonstans i texten kan vara ett fint sätt att kommunicera detta på.

Är en digital inbjudan inte vägen att gå? Känner ni att ni vill ge gästerna en fysisk upplevelse istället? Välj leverantörer till er inbjudan som erbjuder miljövänligt eller återvunnet papper till inbjudningskorten – kika in på mina tips om miljövänliga inbjudningskort!Här ger jag hållbara tips för det miljövänliga brudparet som planerar sitt klimatsmarta bröllop! Brudklänning från Ida Sjöstedt Couture. Fotograf: Tove Lundquist.
M valde miljövänliga Ida Sjöstedt som designer sin brudklänning. Ida är en av våra mest populära designers när det gäller bröllopskläder. Bröllopskläder

Återanvänd kläder ur garderoben, hyr eller köp Second Hand! Måhända har ni en kär släkting som har en brudklänning ni kan använda er av. I mitt inlägg om Köp er brudklänning Second Hand tipsar jag dels om affärer i Skåne där en kan hyra, köpa bröllopskläder samt att jag även tipsar om vilka designers i Sverige som erbjuder miljövänliga eller återvunna brudklänningar. Är ni på jakt efter en unik brudklänning är detta ett perfekt sätt! Välj annars lokala leverantörer – vi har ju många duktiga designers här i Sverige när det gäller både brudgummens samt brudens kläder! Ida Sjöstedt, Tiger of Sweden, ZÄTA, J.Lindeberg för att nämna några. Tipsa gärna om ni känner till några andra aktörer! Kika gärna in på inläggen Tips på kläder till brudgummen samt 10 tips på brudklänningar.


Blommor och blader

Den tidigare så traditionella riskastningen efter ceremonin har lyckligtvis börjat luckras upp och många brudpar har börjat att välja annat – jag vill här passa på att slå ett slag för torkade blommor! Lavendel har blivit populärt, likaså blomblad i olika färger. En del brudpar upplever att det är allra roligast att odla blommorna själva – antingen inomhus eller i den egna trädgården emedan andra föredrar att använda sig av en skolad florist. Fler tips på vad gästerna kan kasta på brudparen finner ni i blogginlägget om miljövänliga alternativ till riskastning.Planerar ni ett klimatsmart bröllop? Här ger jag de bästa miljövänliga tipsen inför ett hållbart bröllop, dels när det gäller kläder, blomster och fotograf. På bild: ett brudpar som gifte sig på Eriksbergs Vilt och Natur i Blekinge, Tove Lundquist är bröllopsfotografen.
Rebecca och Erik valde Eriksbergs Vilt & Natur som plats för både vigsel samt bröllopsmiddag, bröllopslokalen jobbar ständigt för hållbarhet bland annat genom att erbjuda närproducerad mat.Vigselplats och bröllopslokal

Själva platsen för ett klimatsmart bröllop är naturligtvis väldigt viktig! Hur många mil måste era gäster köra? Kan de samåka? Planerar ni ett utomhusbröllop på er bröllopslokal eller har ni valt en kyrklig vigsel som ligger en bit ifrån bröllopsfesten? Har ni möjlighet att hyra buss/båt/tåg om ni skall ha bröllopsfesten på annan plats än vigselplatsen? Det finns flera bröllopslokaler i Skåne exempelvis som har en miljövänlig profil – googla vad som finns i er kommun. Eller ännu bättre – sök via den miljövänliga sökmotorn ecocia.org!

Bor ni här i Skåne? Kika in på mina tips på bröllopslokaler i Skåne, jag har listat flera bröllopslokaler som är klimatsmarta och som är Svanenmärkta. En miljövänlig fördel om en väljer att ha sitt bröllop på exempelvis en gård eller spa och inte i kyrka är att ni och era gäster slipper själva transporten mellan vigselplats samt bröllopslokal – med endast ett par steg är ni och era gäster redo för nästa moment. Vill ni ha en präst på grund av den religiösa aspekten? Inga problem! Många präster förrättar vigslar utomhus också!Mat och dryck

Om ni tycker om det själva – kör vegetariskt eller veganskt så långt det går när det gäller bröllopsmiddagen. Det viktiga här är dock i mitt tycke att använda mat som är ekologiskt, närproducerat, säsongsbetonat samt grönlistat! Ni finner enkla och pedagogiska säsongsguider på Naturskyddsföreningen samt Äkta Vara. Återigen – för en rak och tydlig dialog med er bröllopslokal.

När det gäller drycken så har vi många duktiga dryckesleverantörer här i Sverige, tala med ert Systembolag för att få de bästa tipsen – fokusera annars på ekologisk dryck. Här i Skåne har vi bland annat Solsken från Sövde musteri på Österlen – mamma och pappa har alltid köpt must och cider hos dem genom åren men nu har de även kommit ut med lemonad! Den är jättegod – och ekologisk!


Bröllopsmiddag på ekogården Ängavallen utanför Vellinge i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Ängavallen erbjuder ekologisk mat

Dekorationer

Satsa på miljövänliga dekorationer samt återbruk! Tips är bland annat blommor antingen odlade av er eller inköpta hos en klimatsmart florist samt att satsa på plastfria dekorationer – gärna inköpta av era lokala leverantörer för att minimera klimatpåverkan. Dammsug era Second Handbutiker i närheten för begagnat eller varför inte era egna samt familj/vänners hem? Go creative! Kika in på min Pinterest för miljövänliga dekorationstips och gör ert bröllop helt unikt!
Mia odlade sina egna blommor samt pumpor till hennes och Mattias höstbröllop

Brudbukett & Corsage

Är ni blomsterintresserade? Älskar ni att odla blommor? Tänk var roligt att varje år inför bröllopsdagen kunna odla samt själva plocka blommorna ni valde till era blomdekorationer, corsage samt brudbukett! Gör som en av punkterna ovan – odla inomhus eller i den egna trädgården alternativt välj er brudbukett/corsage baserat på säsong hos er florist så kan hen återskapa dem åt er varje år. En fin, prunkande och personlig påminnelse om er dag. ♥ Titta in på min personliga favorit – Runåbergs fröer! Välj gärna en florist med inriktning på miljövänligt odlade och rättvisemärkta samt svenskodlade blommor, om ni gifter er i Skåne har jag fin-fina tips när det gäller florister varav flera har ett klimatsmart tänk. Kika in där!
Vad kan gästerna kasta efter ceremonin?

Numera väljer många brudpar bort riset efter ceremonin och väljer andra alternativ istället såsom exempelvis wedding wands och såpbubblor. Ett bra alternativ om ni väljer att använda er av blommor under er bröllopsdag är att dela ut blomblad till gästerna. Jag har noterat en ny trend på sistone där brudparet de facto helt väljer bort detta moment och istället på ett naturligt sätt direkt övergår från ceremoni till mingel och gruppbilder. Det är också ett miljövänligt alternativ!

Titta in på inlägget Miljövänliga alternativ till riskastning för att ta del av fler tips!Foto på bröllopsgästernas presenter till brudparen under ett bröllop på Idala Gård, numera Weinbergs hotell i södra Skåne. Foto: Tove Lundquist
Uppmuntra era gäster att ge presenter som ligger i fas med era intressen!En tavla istället för program

Tips är att köpa en tavla där ni kan skriva programmet på istället för att ge gästerna programmen i handen. Själva tavlan kan ni använda till annat i hemmet alternativt sälja den vidare till ett annat brudpar. Kika in på köp- och sälj grupperna på exempelvis Facebook!Presenterna

Var raka och tydliga med era gäster och skriv listor på vad ni verkligen önskar er. Tipsa exempelvis om Unicef, Cancerfonden, Kvinna till Kvinna eller andra insamlingar om ni känner att det är vägen att gå. Tips är också att efterfråga bidrag till fotograf eller bröllopsresa.The Lodge Resort här i Skåne har varit ett populärt ställe för mina brudpar – gynna era lokala aktörer!

Bröllopsresan

Och på tal om bröllopsresan – välj hållbara resmål i Europa och ta tåget dit, eller varför inte utforska vårt fantastiska Sverige? Kom ned till Skåne över en weekend! Ta fram kartboken, läs på om aktiviteter och roliga kulturella platser att besöka och boka en tågbiljett! Tänk klimatsmart helt enkelt och prioritera aktörer som agerar med miljön i åtanke. Många av mina brudpar väljer bröllopslokaler på små gårdar runtikring Österlen, spa samt herrgårdar och fördelen med att välja en lokal med övernattningsmöjligheter är onekligen att en har möjlighet att resa dit och bo varje år för att fira bröllopsdagen! Det r ett fint sätt att fira samt att supporta mindre bröllopsaktörer. Eller varför inte göra det omvända? Ha ert bröllop på ert favoritspa, precis som Nina och Andreas som valde Ystad Saltsjöbad som sin bröllopslokal!Tove Lundquist är en miljövänlig och klimatsmart bröllopsfotograf, främst verksam i Malmö och övriga Skåne.


Fotograf med hållbart tänk!

Och slutligen. Anlita en miljövänlig fotograf som lever och tänker klimatsmart samt som älskar bröllop! Mig med andra ord. ;) Under sidan om miljö och hållbarhet kan ni läsa tankarna om miljön och hur jag och min familj valt att leva samt vilka klimatsmarta val mina leverantörer av album gör. Under sidan om bröllop finner ni mer information kring min approach före, under samt efter er bröllopsdag samt hur en går tillväga att boka mig som bröllopsfotograf. Ni får gärna följa mig på Instagram. Läs gärna mina tips om att boka rätt fotograf, något som är väldigt, väldigt viktigt. ♥ Jag föredrar att lära känna mina brudpar, vem jag är som person kan ni läsa här.

Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de brudpar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad och kommunikativ, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.

KAN DESSA BLOGGINLÄGG VARA AV INTRESSE?


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.


Fotograf Tove Lundquist

Klimatsmart bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
– bästa tipsen inför att planera ett ekologiskt och hållbart bröllop!

Bästa tipsen när ni planerar ett klimatsmart bröllop!