Fantastisk höstlig bukett från ett höstligt bröllop på Hotell Mossbylund. Foto: Tove Lundquist.
Fantastisk höstlig bukett från ett bröllop på Hotell Mossbylund.

Klimatsmarta blommor till ert bröllop

Att finna en duktig och välutbildad florist inför sitt bröllop är viktigt för många brudpar, dels när det gäller bröllopsbukett och corsage men även allt annat blomsterarrangemang under bröllopsdagen såsom bröllopsbåge och blomsterdekorationer på borden. Som återkommande läsare vet vid det här laget riktar jag in mig på att erbjuda miljövänliga produkter när det gäller min egen fotografi och när det gäller florister finns det numera många som inriktar sig på att sälja ekologiska och Fair Trade märkta blommor. Yaaaay! Way to go! säger jag.

Bäst ur ett hållbart perspektiv är att välja blommor efter säsong samt obesprutade blommor. Tala med er bröllopsflorist – hen är experten inom detta område och kan tipsa er hur ni bör tänka. Ett tips är att återanvända tärnornas och era egna buketter och sätta dem i vaser och ställa på borden – då sprider de fortsatt glädje under kvällen och även ett par dagar efteråt. Ni kan även välja att ställa dem vid ert Photo Booth.


Triptyk i färg på Ystad Saltsjöbads bröllopsbåge som de dekorerar till brudparen. Bröllopsflorist är Elins Blomsterglädje. Fotograf är Tove Lundquist.
Elins Blomsterglädje i Ystad är en ofta anlitad florist hos Ystad Saltsjöbad


Planerar ni bröllop i Skåne?

Ska ni gifta er i trakterna kring Malmö, Österlen eller övriga Skåne och letar efter en florist till er brudbukett och corsage? Vill ni dekorera bröllopslokal och vigselplats med fantastiska blomsterarrangemang? Nedan tipsar jag om några av mina personliga favoriter! Om ni ännu inte har funnit den rätta bröllopslokalen så tipsar jag om mitt inlägg om grymma bröllopslokaler i Skåne!

Som ni ser har jag även passat på att tipsa om fantastiska bröllopsflorister som inte specifikt skriver ut någon kring miljö och hållbarhet i deras kanaler men där jag har haft personlig erfarenhet av dem från bröllop jag fotograferat. Dessutom har jag fått uppfattningen av att de flesta florister i Sverige idag överlag har ett bra miljötänk där de brukar rekommendera säsongsbetonade och lokalproducerade blommor till sina brudpar samt även väljer att inte köpa in besprutade blommor – även om de inte alltid kommunicerar detta i sina medier.

Många bröllopsflorister erbjuder vigselbågar av olika slag som är ett fint komplement både till en utomhusvigsel samt en inomhusvigsel.Bara Blommor i Malmö skapade denna fantastiska brudbukett under ett bröllop på The Lodge i Skåne – färgerna i inbjudan och övrigt utskrivet material samt blomsterdekorationer baserades på brudbuketten vilket skapade en enhetlig känsla. Ett tips är att göra ett moodboard!Basera färgerna under bröllopet på er brudbukett!

Ett bra sätt att skapa ett bröllop som känns enhetligt är att basera era färger på bröllopsbuketten. I diptykerna ovan samt nedan ser ni två varianter där bröllopsfloristen har skapat blomsterarrangemangen i samma toner – därefter kan exempelvis era inbjudningskort samt placeringskort och skyltar vara skapade i samma toner.
Tips på bröllopsflorist i Skåne

Bara Blommor, Malmö (ekologiska och närproducerade snittblommor)

Blomsterkollektivet – nystartat konto som består av tre fantastiskt duktiga blomsterkreatörer som bor i olika delar av Skåne. De arbetar alla miljövänligt och har odlingarna på sina egna gårdar, ni ges dessutom möjlighet att beställa och be dem odla specifika blommor till ert bröllop om ni är ute i väldigt god tid.

Kullafloristen, Höganäs (Nettan arbetar miljövänligt)

Lilla Hults Blommor, Ängelholm (närodlade blommor – de odlar själva året om)

Anna Gouteva, Malmö

Blomsterstallet, Hjärup

Blomsterverkstan, Höör

Elins Blomsterglädje, Ystad

Fröken Nylund, Malmö

Fröken Ofelia, Sjöbo

Kreativa Blomster, Höör

Oxåker Blomsterdekoration, Malmö

Passiflora, Vellinge

The Wild Rose

Trolldruvans blommor & interiör, Glemmingebro

Porträtt på brudtärna och brud. Bohemisk brudbukett med eukalyptus - bröllop i Skåne! Foto: Tove Lundquist.

Ashley som är en bohem i själ och hjärta valde hårkransar till sig och sina brudtärnor samt en stor vacker bohemisk brudbukett med bland annat eukalyptus, det blev en bra kompromiss under hennes och Christoffers slottsbröllop


Dukning under bröllopsmiddag på Bosjökloster slott i Skåne, bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
Blomsterarrangemang av Blomsterverkstaden i Höör under bröllopsmiddag på Bosjökloster slott i Skåne
Diptyk med bilder från ett elopementbröllop i Haväng. Korsbacken Blommor och Design har gjort corsage och brudbukett till brudparet. Fotograf: Tove Lundquist.
Leif och Ida valde corsage samt bröllopsbukett som gick i grönt och vitt till sitt elopementbröllop på Österlen
Bröllopsporträtt i Malmö. Klänningen kommer från Needle & Thread. Britta från I Säsong i Skåne är bröllopsfloristen som skapat denna höstliga bröllopsbukett. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Britta på I Säsong skapade denna vackra höstbukett till Sanna och Rachels bröllop vid havet i Malmö
Höstligt bröllop i Malmö. Brud har brudklänning från Viktoria Chan samt kostym från Hope.se. Florist är Florera. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.
Anna och Sarah valde Florera som bröllopsflorist till deras höstbröllop på Ribergsborgs Kallbadhus
Dukning för bröllop på Bjärsjölagårds Slott utanför Sjöbo i Skåne. Fotograf är Tove Lundquist, florist är Elins Blomsterglädje i Ystad.
Dukning under Cecilia och Hans bröllop på Bjärsjölagårds Slott utanför Sjöbo i Skåne. Blomsterarrangemangen står Elins Blomsterglädje för.

Brudbukett samt blomsterbåge i höstligare toner från Blomsterkollektivet

Brudklänningen kommer från Ida Sjöstedt Couture. Bröllop på Idala Gård utanför Trelleborg, Skåne. Blommor kommer från floristen Anna Gouteva i Malmö. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
M valde Gouteva och enkla men vackra liljekonvaljer för sina blomsterarrangemang i både hår, bukett samt på borden
Porträtt på brudbukett av rosa rosor och vita kallor. Florist är Trolldruvans blomsterhandel. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Karina valde en traditionell och stilren bröllopsbukett med rosa rosor och vita kallor till sitt bröllop på Kafferosteriet, florist är Trolldruvans blommor & interiörVill ni ha fler tips inför planeringen av ert bröllop?

Surfa genast in och läs mina bröllopstips om bland annat miljövänliga alternativ till riskastning, hur ni planerar in en så kallad First Look och mycket, mycket annat! Har ni fortfarande inte hittat er bröllopsfotograf inför nästa år? Kika in under bröllop för att se om jag är fotografen för er samt portfolion för att se om bildstilen faller er i smaken. Stort fokus ligger på att få er och era gäster avslappnade samt att ha en röd tråd i berättelsen om ert bröllop. Läs gärna mer om tankarna kring miljö och hållbarhet. I bloggen tipsas också hur ni enklast finner rätt fotograf till ert bröllop – det är så viktigt att ni klickar med den ni bokar!Brudbukett. Bröllop i Blekinge.
Rebeccas något busigare bukett är förvisso inte skapad här i Skåne utan av Flora & design Stenbacka i Blekinge men då detta är min allra populäraste bild på Pinterest ville jag visa upp den för de brudpar som söker inspiration till sina brudbuketter. Den känns lite vild och med en midsommarkänsla, eller hur? Väldigt fin! 


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Florist för bröllop i Skåne – tips på bröllopsflorister i södra Sverige