Tips! Miljövänliga alternativ till riskastning på bröllop.

Ceremonin är över, gästerna har samlats utanför vigselplatsen för att hurra och fira brudparet. Wohoooo! Nu kommer den stora frågan – vad skall de kasta? Den traditionella riskastningen har börjat fasas ut något och istället ersättas med andra fina saker gästerna kan använda sig av. Nedan finner ni ett par alternativ till ris. Viktigt är dock att kommunicera med varje vigselplats om vad som är ok att kasta hos just dem!

Jag rekommenderar inte att släppa ut ballonger då de allt som oftast är gjord av plast och hamnar i naturen, även de ballonger som marknadsförs som biologiskt nedbrytbara är dåliga för naturen, konfetti/blomblad gjorda av plast är inte heller att rekommendera.

Biologiskt nedbrytbar konfetti låter bra – går det att köpa sådan? Nej, det skulle jag tyvärr inte säga. Konfetti kan kännas festligt och färgglatt och det finns många företag som erbjuder detta idag men enligt regeringen är det alltså inte ok då plasten ändock måste brytas ned. (läs s 6) Många av företagen skriver ej heller ut innehållet i denna, vilket jag personligen känner är lite suspekt.

 

Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Brudparet valde miljövänliga blomblad för själva riskastningen under minglet.

Nina och Andreas valde blomblad i rött och blått. 

 

Miljövänliga alternativ till riskastning

 

Blomblad

Blomblad i alla olika färger kan bli fantastiskt vackert och dekorativt på bild! Köp blommor hos floristen. De går även bra att torka. Här tipsar jag om de bästa floristerna i Skåne, flera av dem med ekologiskt samt närproducerat utbud.

 

Confettibar med doftande örter och blomblad

Precis som jag skrev ovan så kan konfetti kännas festligt och färgglatt – varför inte låta era gäster välja vad de vill kasta efter vigseln! Fyll ett bord med vackra skålar fyllda med olika blomblad och örter, exempelvis kamomill, rosmarin, salvia, rosor, timjan, lavendel, dill och solros och gör vackra strutar till. Tips är att läsa på om de olika växternas symboliska betydelser och sätta upp handskrivna lappar så kan gästerna välja själva sort utefter vilken lyckoönskning de vill ge brudparet.

 

Wedding wands eller vindsnurra

En personlig favorit! Inget kastas på marken men en får en festlig känsla och de kan även användas om och om igen! Det kan dessutom vara kul och sammansvetsande om exempelvis brudtärnorna samt marskalkarna hjälper till över en middag – perfekt tillfälle att testa bröllopsmeny! Finns mängder med DIY-tips på Pinterest (kika gärna in på min egen Pinterest för massor av tips!), om en inte själv har tid eller lust finns bland annat fina wedding wands att köpa på bland annat Etsy.

 

Såpbubblor

Blir bra på bild men problematik uppstår om det blåser det minsta. Tips är att kombinera såpbubblor tillsammans med något annat, exempelvis färgglada blomblad eller wedding wands!

 

Rispuffar

Rispuffar liknar vanligt ris på bild men är inte lika hårt att få kastat på sig. Jag har inte funnit ekologiska rispuffar i vanliga mataffärer men vi köper en hel del av våra ekologiska varor på RawFoodShop i Malmö där det finns. De har även webbshop (som jag ej har testat).

 

Pärlsocker

Pärlsocker är stora nog för att fastna på bild samt att de smälter bort ganska snabbt. Dansukker har äääääntligen börjat sälja ekologiskt pärlsocker, yaaaay! Finns på de vanliga mataffärerna.

 

 

Gula och orangea blomblad att kasta på brudpar efter bröllopet. Foto: Tove Lundquist.

På det här bröllopet valde brudparet vackra orangea gula rosblad till gästernas kastning.

DELA
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT