Tips! Miljövänliga alternativ till riskastning på bröllop

Riskastning vid bröllop - ett internationellt svenskt-amerikanskt bröllop på Ven, mingel utanför Sankt Ibbs kyrka efter vigselceremonin. Foto: Tove Lundquist.

Riskastning efter bröllop är en fin tradition som har sitt ursprung i en fruktbarhetsrit under Romartiden – riskornen gror och är en symbol för grodden till ett nytt liv. Här i Norden blev riskastning populärt under 1800-talet och numera har betydelsen ändrats något till att gästerna önskar brudparet en bra framtid. Vad finns det för alternativ till att kasta ris?

Ceremonin är över, gästerna har samlats utanför vigselplatsen för att hurra och fira brudparet. Wohoooo! Nu kommer den stora frågan – vad skall de kasta? Riskastning som varit traditionell sedan länge har börjat fasas ut något och istället ersättas med andra fina saker gästerna kan använda sig av. Nedan finner ni ett par alternativ till ris som kan kännas lite hårt att få kastat på sig. Viktigt är dock att kommunicera med varje vigselplats om vad som är ok att kasta hos just dem! Fler och fler brudpar har börjat välja bort den här traditionen.

Jag rekommenderar inte att släppa ut ballonger då de allt som oftast är gjord av plast och hamnar i naturen, även de ballonger som marknadsförs som biologiskt nedbrytbara är dåliga för naturen, konfetti/blomblad gjorda av plast är inte heller att rekommendera.

Biologiskt nedbrytbar konfetti låter bra – kan vi inte istället köpa sådan? Nej, det skulle jag tyvärr inte säga. Konfetti kan kännas festligt och färgglatt och det finns många företag som erbjuder detta idag men enligt regeringen är det alltså inte ok då plasten ändock måste brytas ned. (läs s 6) Många av företagen skriver ej heller ut innehållet i denna, vilket jag personligen känner är lite suspekt.


Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Brudparet valde miljövänliga blomblad istället för riskastning under minglet. Blomblad i alla olika färger kan bli fantastiskt vackert och dekorativt på bild! Fotograf Tove Lundquist i Skåne tipsar om miljövänliga alternativ till riskastning.

Nina och Andreas valde blomblad i rött och blått. Enkelt för personalen på er bröllopslokal att ta upp dessutom, en viktig aspekt att tänka på tycker jag! 
Miljövänliga alternativ till riskastning

Blomblad

Blomblad i alla dess olika färger kan bli fantastiskt vackert och dekorativt på bild – antingen kan ni gå all in och köra med mängder av olika färger alternativt använda färgskalor efter ert bröllopstema. Personligen tycker jag att det blir väldigt fint att endast ha eucalyptusblad, en växt som är väldigt populär på bröllop. Grönt är skönt, eller vad säger ni! Köp blommor hos floristen – de går även bra att torka om ni skulle vilja. Här tipsar jag om de bästa floristerna i Skåne, flera av dem med ekologiskt samt närproducerat utbud. Yaaay!

Confettibar med doftande örter och blomblad

Precis som jag skrev ovan så kan konfetti kännas festligt och färgglatt – varför inte låta era gäster välja vad de vill kasta efter vigseln! Fyll ett bord med vackra skålar fyllda med olika blomblad och örter, exempelvis kamomill, rosmarin, salvia, rosor, timjan, lavendel, dill och solros och gör vackra strutar till. Tips är att läsa på om de olika växternas symboliska betydelser och sätta upp fina handskrivna lappar så kan gästerna välja själva sort utefter vilken lyckoönskning de vill ge brudparet. Om ni har bokat fotograf är ett tips att blanda stora och små blomblad och örter så att det syns bra på bild.

Wedding wands eller vindsnurra

Inget kastas på marken men en får en festlig känsla och de kan även användas om och om igen! Om ni har barn på bröllopet kan de tycka att det är roligt att få ta med sin hem. Det kan dessutom vara kul och sammansvetsande om exempelvis brudtärnorna samt marskalkarna hjälper till över en middag – perfekt tillfälle att testa er bröllopsmeny! Finns mängder med DIY-tips på Pinterest (kika gärna in på min egen Pinterest för massor av tips!), om en inte själv har tid eller lust finns bland annat fina wedding wands att köpa på bland annat Etsy. Sätt fast en liten bjällra så blir det lite festligare.


Ett alternativ till riskastning under bröllop kan vara att gäster blåser såpbubblor, här under en utomhusvigsel på Sofiero Slott i Helsingborg. Fotograf: Tove Lundquist

Ett alternativ till riskastning under bröllop kan vara att gäster blåser såpbubblor, som ni ser på bilden kan de dock behöva stå relativt nära brudparet samt varandra för bästa effekt! Inte att föredra under en pandemi med andra ord. 
Såpbubblor

Blir bra på bild men problematik uppstår om det blåser det minsta. Tips är att kombinera såpbubblor tillsammans med något annat, exempelvis färgglada blomblad eller wedding wands! Var försiktiga och läs på om vilka märken ni köper då en del kan ge fula fläckar på kläderna. Och det vill vi inte att gästerna kommer hem med. ♥


Rispuffar

Rispuffar liknar vanligt ris på bild men är inte lika hårt att få kastat på sig. Jag har inte funnit ekologiska rispuffar i vanliga mataffärer men vi köper en hel del av våra ekologiska varor på RawFoodShop i Malmö där det finns. De har även webbshop (som jag ej har testat).


Pärlsocker

Pärlsocker är stora nog för att fastna på bild samt att de smälter bort ganska snabbt. Dansukker har äääääntligen börjat sälja ekologiskt pärlsocker, yaaaay! Finns på de vanliga mataffärerna.


Gula och orangea blomblad att kasta på brudpar efter bröllopet. Foto: Tove Lundquist.

På det här bröllopet valde brudparet vackra orangea gula rosblad som motsvarighet till riskastning.

 

DELA
Kommentarer
Skriv en kommentar
Meddelande