Behöver vi ge en present till våra bröllopsgäster?

Nej, det behöver ni inte. När det gäller själva planeringen av ert bröllop är det få saker utöver att skicka in en hinderskapsprövning till Skatteverket, boka en vigselförrättare samt själva dyka upp på platsen dagen det gäller som ni egentligen behöver. ;)

Blir era gäster glada av en omtänksam och genomtänkt present? Svar: Ja! Tips är att knyta ihop det med bröllopslokalen ni valt, om ni exempelvis har ert bröllop på ett spa - ge något sparelaterat! Det kan vara allt från spa:ets egna märken till små tvålar eller annat kul ni köper genom annan affär. Ni kan även höra med personalen om någon slags rabatt kan ges till era gäster på spabehandlingar. Tips är också att ge något som är historiskt knutet till platsen.

Jag tycker personligen att det är en fin tanke att som brudpar överraska sina bröllopsgäster med en mindre gåva - jag tror dock på att främst basera er present på vad era gäster kan ha nytta av! Ge även gärna något plastfritt som inte skapar en påverkan på naturen eller något era gäster kan återanvända.
Skriv ett brev!

Att överraska era gäster med vackra, korta och personliga brev där de får veta att de är uppskattade och älskade - vilken fin start på bröllopsmiddagen! Känner ni inte alla gäster? Har bästa kompisen en ny partner som ni inte hunnit träffa? Berätta för dem vad ni skulle vilja göra för aktivitet tillsammans med dem och deras partner. Eller följ dem på Instagram en tid och skriv något i brevet som ni tyckt de gjort bra.


Ett fotografi

Många gånger kommer gästen hem och inser att hen inte varit med på några andra fotografier än grupporträttet som bröllopsfotografen tar. Passa på att köra "Röda mattan" när gästerna anländer - tips är att använda er av ett Photo Booth till detta och inte er bokade fotograf då hen oftast hänger med brudparet vid tidpunkten för gästernas ankomst, alternativt om er fotograf har en Second Shooter som har möjlighet att ägna sig åt detta. Skriv ut fotografierna på era gäster och överraska dem ett par veckor efter bröllopet!


Tips inför planeringen av ett bröllop - vilken present ger vi till bröllopsgästerna? Foto: Tove Lundquist.
Solros är Ukrainas landsblomma - något jag själv kommer att plantera en mängd av i maj ♥Fröer

Ett hett tips är att ge era bröllopsgäster någon påse med fröer - ett roligt sätt för era gäster att bli påminda om hur kul de hade på just ert bröllop. Kan vara allt mellan vackra blommor till goda grönsaker och rotfrukter till frukter. Med tanke på vår omvärld kan ett sätt att visa stöd för Ukraina vara att ge era bröllopsgäster en påse med solrosfrö som är landets landskapsblomma. ♥ Min personliga favorit är Runåbergs fröer som skickar fröerna i de vackra påsarna ni ser på bilden ovan.

Egenodlade blommor

Ge bort sticklingar av era favoritblommor! Enkla tips är elefantöra, fredskalla och svärmorstunga - växter som även den bröllopsgäst med ogröna fingrar oftast kan sköta om! En liten annorlunda växt som frodas rätt bra i hemmet är bananplanta, andra populära växter att ge är suckulenter och kaktusar som är enkla att ta hand om. Det brukar finnas vackra småvaser på Second hand butiker som inte är alltför kostsamma, det finns även mindre terrakottakrukor under femtiolappen på bland annat Plantagen och Blomsterlandet. Tänk på att inte ge för stora vaser och krukor då gästerna kanske samåker och inte har så stor plats i bilen hem alternativ kanske åker buss/taxi hem. Presenten skall inte vara knölig att få med sig hem med andra ord. Passa på att dekorera borden på bröllopsmiddagen med sticklingarna!

Ge bort blommorna från floristen!

Har er florist skapat en bröllopsbåge åt er? Eller har hen fyllt borden med små vaser med vackra blommor i? Be er bröllopslokal hjälpa till att ge blommor åt varje gäst när de går hem istället för att de skall kasta bort alla vackra blomsterarrangemang dagen efter.
Tips inför planeringen av ett bröllop. Foto: Tove Lundquist.En fin flaska att dricka ur på kvällen

Systembolaget brukar ha annorlunda och lite roliga drickor i sitt tillfälliga sortiment. Leta efter - eller beställ hos dem - fina små flaskor, se till att även köpa alkoholfria så att era gäster kan ta sorten de föredrar. Det är populärt på rustika bröllop att använda sig av en skottkärra för detta. Alternativt om ni vill köra något liknande fast med vatten eller annan dryck. Om ni har ert bröllop här i Skåne kan Kiviks Musterier vara ett alternativ, de har exempelvis lite söta flaskor för sin äppelmust.

Ge något ätbart!

Här behöver ni dock vara väldigt försiktiga med tanke på allergier, bäst är att köpa flera olika goda saker med inriktning mot laktosfritt, glutenfritt, veganskt och framför allt alltid, alltid, alltid köra nötfritt! Det är aldrig kul att som bröllopsgäst behöva känna sig orolig över att en skall reagera och må dåligt av presenterna som ges. De flesta tycker om choklad - Malmö chokladfabrik säljer exempelvis choklad som från 100% nötfria fabriker. Det finns även god nötfri veganchoklad på vanliga mataffärer.Tips inför planeringen av ett bröllop - vilken present ger vi till bröllopsgästerna? Gästgåva för ert bröllop. Foto: Tove Lundquist.

Nina och Andreas som hade ett bröllop på ett spahotell i Ystad gav sina gäster ett par flip flop, ett par glasögon med deras #bröllopshashtag samt ett snyggt snapsglas med deras initialer och datum ingraverat. Själv använder jag snapsglaset flera gånger i veckan till min ingefära shot - en kul påminnelse om deras bröllop!


Ge bort en sten

Att ge sina bröllopsgäster färgglada kristallstenar med olika betydelser såsom lycka i livet kan bli en väldigt genomtänkt och uppskattad present. Sök och Finn här i Malmö är en av de bästa i området, tips är att gå in och känna på stenarna och läsa på vilken sten som passar vilken gäst och inte bara beställa genom nätet.


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips startade 2014 när jag började fotografera bröllop och har sin grund i att jag älskar att utbilda andra och att få hjälpa till. Varje fotograferat bröllop har varit en chans för mig att lära mig nya saker och nya sätt att se på bröllop - denna kunskap vill jag förmedla till mina egna brudpar samt andra som står inför planeringen av sin stora dag.

Vildvuxen brudbukett från Bara Blommor, Malmö. De inriktar sig på ekologiska och närproducerade blommor. Brudkläder från SensibleM. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne.

Planerar ni bröllop i Skåne? Här tipsar jag om andra leverantörer!

Utöver att tipsa om bröllopslokal kanske jag kan vara behjälplig på annat sätt i er bröllopsplanering? Finn de bästa floristerna i närheten av er bröllopslokal i inlägget om florister i Skåne - flertalet av dem arbetar med miljön i åtanke vilket jag själv lägger mycket vikt vid.

Det finns många bra tips på hemsidan för de brudpar som planerar ett klimatsmart bröllop - kika under miljövänliga bröllopstips samt planera ett klimatsmart bröllop.

Läs även övriga bröllopstips på bloggen, kanske kan ni finna något där som hjälper er i planeringen.

Letar ni efter bra hotell inför en resa efter bröllopet tipsar jag på fina platser i mitt inlägg om weekend i Skåne! Många av mina brudpar som kommer annorstädes passar på att stanna kvar några dagar i Skåne innan de åker hem.

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG