Bästa tipsen för att välja rätt bröllopsfotograf till ert bröllop!

En parfotografering i Malmö inför bröllopet tillsammans med bröllopsfotograf Tove Lundquist, verksam fotograf i Skåne.
Träffa er fotograf före bröllopet! Här mötte jag upp med Therese och Anders för en parfotografering. Jag går själv mycket på magkänslan när jag väljer vilka brudpar jag bokar och jag tycker ni skall göra detsamma i letandet efter just er fotograf - Therese hade följt mig på Instagram under flera månader för att känna av om jag var rätt bröllopsfotograf för dem. Hur mycket kostar en bröllopsfotograf?

Det beror helt på fotografens erfarenhet och vad som ingår i priset - en heldag (ca 12-16 h) kan kosta allt mellan 15.000-100.000 beroende på vem ni väljer. Fördelen med att anlita en nyare fotograf är så klart att hen är billigare om det är en aspekt ni värderar, fördelen med att välja en professionell fotograf är att vi har flera års erfarenhet av bröllop och att det är vårt yrke.


Behöver vi skriva avtal med fotografen?

Svar JA. Faktum är att jag rekommenderar er att se till att ni alltid skriver avtal med alla era bröllopsleverantörer och att ni har klart för er vad som ingår! Som jag skriver mer om nedan är det inte lagligt att arbeta som hobbyfotograf - det innebär att om ni kan åka på att betala skatt och moms utöver fakturan till fotografen.


Hur bokar ni rätt bröllopsfotograf till ert bröllop?

Bröllopsdatumet är satt och nu är det dags att finna just er fotograf. Ni söker på "bröllopsfotograf" på webben och upp kommer flera hundra sidor träffar - hur skall ni välja den rätta bröllopsfotografen för er bland alla dessa? Vad är viktigt att tänka på när ni skall boka bröllopsfotograf? Mina bästa tips är att:


Titta igenom bilderna på hemsidan och sociala medier.

Tilltalar bildstilen er? Fundera igenom vad ni själva föredrar för bilder när ni visualiserar ert bröllop - är det mer traditionellt uppställda? Vill ni ha avslappnade, känslofyllda bilder? Dokumentära? En blandning? Föredrar ni mörka eller ljusa bröllopsbilder? Eller de som är redigerade åt det naturliga hållet? Hur har fotografen jobbat med ljuset? Verkar hen duktig på att fånga detaljerna och den röda tråden under en bröllopsdag - vilka stories berättar fotografen? Ger hen ett kompetent intryck? Vad är viktigast för er? Kvalité eller kvantitet?Fokusera på att se bilder från hela gallerier, blogginlägg samt bildspel!

I dagens sociala medier-värld tenderar vi fotografer att endast lägga upp enskilda bilder på våra konton vilket gör att våra feeds blir väldigt kurerade. Har ni funnit en bröllopsfotograf som ni känner är rätt för er? Finns det varken bildspel eller blogginlägg med flera bilder på hens hemsida där ni har möjlighet att se hur bilder från hela bröllop - hur ceremonier och bröllopsmiddagar ser ut, hur fotografen handskas exempelvis med soligt eller regnigt väder? Kommunicera med fotografen, berätta att ni är intresserade av att boka henom och fråga om det går att se fler bilder från levererade bröllop.Läsa igenom texterna.

Känner ni att det här är en person ni skulle trivas att ha med under er dag? ♥ Hur skriver fotografen om brudparen hen har fotograferat? Följ fotografen en tid för att känna av lite.
Läs recensionerna!

Har fotografen lagt upp recensioner på hemsidan och övriga sociala medier? Se vad andra brudpar skrivit. Lyssna på deras röster, finns det en röd tråd i vad de berättar? Vad berättar de om bilderna? Och om fotografen?


Bröllopsmiddag under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

Jag och Therese under bröllopet

Dokumentär bild från bröllopsmiddagenKänn efter!

Gå på er magkänsla. Känns det som att ni skulle känna er trygga med henom? En bröllopsdag är full med känslor, känner du att du vill dela dessa med fotografen? Kommer ni att släppa garden? Känns det som att ni kommer att ha kul ihop? Har ni bokat en fotograf ni inte känner er trygga tillsammans med kommer detta att synas i bilderna, det är superviktigt att ni är trygga och att ni tre har bra personkemi. ♥ Välj rätt berättare för er kärlekshistoria!Är bröllopsfotografen legit eller kan ni boka en hobbyfotograf?

Är fotografen helt ny eller har hen ett par års erfarenhet? Använder sig fotografen av avtal? Vad kostar fotografen - är hen för billig kan det finnas oro för svartjobb. Poängteras bör att det inte är lagligt för en hobbyfotograf att åta sig uppdrag, bokar ni en hobbyfotograf för ert bröllop kan ni med andra ord behöva betala sociala avgifter och moms ovanpå priset.Tag kontakt! 

Tveka inte att ta kontakt med fotografen ifråga! Det är superviktigt att ni kommer överens då ni är ett TEAM som tillsammans jobbar för att ni skall få en helt AWESOME bröllopsdag! Prata med fotografen hur hen arbetar under ett bröllop - blir hen en del av dagen och sällskapet eller jobbar hen för att hela tiden vara en fluga på väggen och varken höras eller synas? Berätta vilka ni är! Hur träffades ni? Vad är det som gör att ni älskar varandra? En professionell fotograf får många förfrågningar per år och många av oss vill känna att vi klickar med våra brudpar, att vi passar ihop.  ♥Träffa er fotograf före bröllopet!

Om ni känner er osäkra - föreslå att ni skall träffas på en fika, videosamtal alternativt ta ett snack på telefon! Ett hett tips för att ytterligare lära känna fotografen är att tacka ja om hen erbjuder er en provfotografering!Golden Hour porträtt på brudpar under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Florist är Sara Haglind från isblomsten.dk. Foto: Tove Lundquist.

Kärleksfullt porträtt på Therese och Anders under deras bröllop på Örum 119, Österlen. Therese började följa mig på Instagram en tid före hon skickade en förfrågan. Helt rätt taktik om ni vill boka rätt bröllopsfotograf! Under taggen Real weddings i bloggen kan ni se fler bilder från levererade bröllop! När skall man boka bröllopsfotograf?

Så tidigt som möjligt! Många av oss blir uppbokade väldigt snabbt och allra helst inför bröllopen år 2022 och 2023 då pandemin gjort att så många bröllop blivit ombokade.

Planerar ni bröllop?

Kika in på mina bröllopstips för att se om ni hittar något tips som kan hjälpa er i planeringen.

Bröllopstips

Bröllopsmiddag/fest under ett utomhusbröllop i september på Örum 119 på Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

»OM MIG

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG