En parfotografering i Malmö inför bröllopet tillsammans med bröllopsfotograf Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.
Träffa er fotograf före bröllopet! Här mötte jag upp med Therese och Anders för en parfotografering här i Malmö. Jag går själv mycket på magkänslan när jag väljer vilka brudpar jag bokar och jag tycker ni skall göra detsamma i letandet efter just er fotograf – Therese hade följt mig på Instagram under flera månader för att känna av om jag var rätt bröllopsfotograf för dem. Hur mycket kostar en bröllopsfotograf?

Det beror helt och hållet på hur många års erfarenhet fotografen har samt vad som ingår i priset – en heldag (ca 12-16 h) kan exempelvis kosta allt mellan 15.000-120.000 beroende på vem ni väljer. Fördelen med att anlita en nyare fotograf är så klart att hen är billigare om det är en aspekt ni värderar, fördelen med att välja en professionell fotograf är att vi har flera års erfarenhet av bröllop och att det är vårt yrke. Detta innebär bland annat att vi kan läsa av händelser under dagen samt förutse ögonblicken under ett bröllop på ett helt annat sätt än vad en nybörjare kan göra.


Behöver vi skriva avtal med fotografen?

Svar JA. Faktum är att jag rekommenderar er att se till att ni alltid skriver avtal med alla era bröllopsleverantörer och att ni har klart för er vad som ingår! Som jag skriver mer om nedan är det inte lagligt att arbeta som hobbyfotograf oavsett vad någon påstår – det innebär att om ni kan åka på att betala skatt och moms utöver fakturan till fotografen. Ett samtal från Skatteverket kan kännas som ett tråkigt avslut på en dag som ni vill komma ihåg och värdera högt genom livet. ♥ Ett avtal bör skydda både er två samt er fotograf – inte endast en av er.


First Look under ett utomhusbröllop på Örum 119 som ligger på södra Österlen. Brudparet valde att ha den i trädgården utanför Norrgavelhuset. Foto: Tove Lundquist.
En pirrig First Look!


Hur bokar vi rätt bröllopsfotograf till vårt bröllop?

Bröllopsdatumet är satt och nu är det dags att finna just er fotograf. Ni söker på ”bröllopsfotograf” på webben och upp kommer flera hundra sidor träffar – hur skall ni välja den rätta bröllopsfotografen för er bland alla dessa? Vad är viktigt att tänka på när ni skall boka bröllopsfotograf? Mina bästa tips är att:


Titta igenom bilderna på hemsidan och sociala medier.

Tilltalar bildstilen er? Fundera igenom vad ni själva föredrar för bilder när ni visualiserar ert bröllop – är det mer traditionellt uppställda? Vill ni ha avslappnade, känslofyllda bilder? Dokumentära ögonblicksbilder? En blandning? Föredrar ni mörka eller ljusa bröllopsbilder? Eller de som är redigerade åt det naturliga hållet? Hur har fotografen jobbat med ljuset? Verkar hen duktig på att fånga detaljerna och den röda tråden under en bröllopsdag – vilka stories berättar fotografen? Ger hen ett kompetent intryck? Vad är viktigast för er? Kvalité eller kvantitet? Jag vill poängtera att få professionella bröllopsfotografer ändrar sin redigering för varje kund utan boka en bröllopsfotograf vars redigeringsstil ni gillar.Fokusera på att se bilder från hela gallerier, blogginlägg samt bildspel!

I dagens sociala medier-värld tenderar vi fotografer att endast lägga upp enskilda bilder på våra konton vilket gör att våra feeds blir väldigt kurerade. Har ni funnit en bröllopsfotograf som ni känner är rätt för er? Finns det varken bildspel eller blogginlägg med flera bilder på hens hemsida där ni har möjlighet att se hur bilder från hela bröllop – hur ceremonier och bröllopsmiddagar ser ut, hur fotografen handskas exempelvis med soligt eller som i Therese och Anders fall mulet och regnigt väder? Kommunicera med fotografen, berätta att ni är intresserade av att boka hen och fråga om det går att se fler bilder från levererade bröllop – gärna fulla gallerier, d v s alla levererade bilder från ett bröllop.


Utomhusbröllop i september på Örum 119 på Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Toastmadame Sara som är en GRYM florist skapade en fantastisk höstlig setting för bröllopsmiddagen, hon arbetar numera i teamet på Gouteva – en av mina rekommenderade florister till bröllop.Läs igenom texterna.

Verkar hen trevlig? Känner ni att det här är en person ni skulle trivas att ha med under er dag? ♥ Hur skriver fotografen om brudparen hen har fotograferat? Följ fotografen en tid för att känna av lite.
Läs recensionerna!

Har fotografen lagt upp recensioner på hemsidan och övriga sociala medier? Se vad andra brudpar skrivit. Lyssna på deras röster, finns det en röd tråd i vad de berättar? Vad berättar de om bilderna? Och om fotografen? Var hen lyhörd inför brudparens behov under bröllopsdagen? Tänk på att ni kommer att spendera många timmar tillsammans med er bröllopsfotograf.
Känn efter!

Gå på er magkänsla. Känns det som att ni skulle känna er trygga med henom? En bröllopsdag är full med känslor, känner du att du vill dela dessa med fotografen? Kommer ni att släppa garden? Känns det som att ni kommer att ha kul ihop? Har ni bokat en fotograf ni inte känner er trygga tillsammans med kommer detta att synas i bilderna, det är superviktigt att ni är trygga och att ni tre har bra personkemi. ♥ Välj rätt berättare för er kärlekshistoria!Utomhusbröllop i september på Örum 119 på Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Jag och Therese under bröllopet

Är bröllopsfotografen legit eller kan ni boka en hobbyfotograf?

Är fotografen helt ny eller har hen ett par års erfarenhet? Använder sig fotografen av avtal? Vad kostar fotografen – är hen för billig kan det finnas oro för svartjobb. Poängteras bör att det inte är lagligt för en hobbyfotograf att åta sig uppdrag, bokar ni en hobbyfotograf för ert bröllop kan ni med andra ord behöva betala sociala avgifter och moms ovanpå priset vilket kan bli en tråkig överraskning efter bröllopet. Får ni en känsla av att er bokade fotograf inte är laglig? Ring Skatteverket och fråga om reglerna till detta.Tag kontakt! 

Tveka inte att ta kontakt med fotografen ifråga! Det är superviktigt att ni kommer överens då ni är ett TEAM som tillsammans jobbar för att ni skall få en helt AWESOME bröllopsdag! Prata med fotografen hur hen arbetar under ett bröllop – blir hen en del av dagen och sällskapet eller jobbar hen för att hela tiden vara en fluga på väggen och varken höras eller synas? Eller kanske en blandning av dessa två arbetssätt? Berätta lite om er själva när ni kontaktar bröllopsfotografen! Hur träffades ni? Vad är det som gör att ni älskar varandra? En professionell fotograf får väldigt många förfrågningar per år och många av oss vill känna att vi klickar med våra brudpar, att vi passar ihop. ♥Träffa er fotograf före bröllopet!

Om ni känner er osäkra – föreslå att ni skall träffas på en fika, videosamtal alternativt ta ett snack på telefon! Ett hett tips för att ytterligare lära känna fotografen är att tacka ja om hen erbjuder er en provfotografering!Golden Hour porträtt på brudpar under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Florist är Sara Haglind från isblomsten.dk. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.
Kärleksfullt porträtt på Therese och Anders under deras bröllop på Örum 119, Österlen. Therese började följa mig på Instagram en tid före hon skickade en förfrågan. Helt rätt taktik om ni vill boka rätt bröllopsfotograf! Under taggen Real weddings i bloggen kan ni se fler bilder från levererade bröllop! När bör en boka bröllopsfotograf?

Så tidigt som möjligt! Många av oss blir uppbokade väldigt snabbt och allra helst om ni har ert bröllop under 2024 samt 2025 i och med att pandemin gjort att så många bröllop blivit framflyttade de senaste åren. Jag skulle säga att er fotograf samt bröllopslokal och toastmadame/toastmaster är de tre viktigaste posterna för hur ert bröllop kommer att se ut och det viktigaste besluten ni tar inför er bröllopsdag.

Lycka till!

Porträttbilder på brudpar under ett bröllop på den skånska mysiga bröllopslokalen Örum 119 på Österlen i Skåne. Florist är Sara Haglind från isblomsten.dk. Brudklänning från Ivy & Oak, brudgummens kläder kommer från Tiger of Sweden. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Tips på hur ni hittar rätt bröllopsfotograf till ert bröllop