Bästa tipsen för att välja rätt bröllopsfotograf till ert bröllop!

En parfotografering i Malmö inför bröllopet tillsammans med bröllopsfotograf Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.
Träffa er fotograf före bröllopet! Här mötte jag upp med Therese och Anders för en parfotografering här i Malmö. Jag går själv mycket på magkänslan när jag väljer vilka brudpar jag bokar och jag tycker ni skall göra detsamma i letandet efter just er fotograf - Therese hade följt mig på Instagram under flera månader för att känna av om jag var rätt bröllopsfotograf för dem. Hur mycket kostar en bröllopsfotograf?

Det beror helt och hållet på hur många års erfarenhet fotografen har samt vad som ingår i priset - en heldag (ca 12-16 h) kan kosta allt mellan 15.000-120.000 beroende på vem ni väljer. Fördelen med att anlita en nyare fotograf är så klart att hen är billigare om det är en aspekt ni värderar, fördelen med att välja en professionell fotograf är att vi har flera års erfarenhet av bröllop och att det är vårt yrke.


Behöver vi skriva avtal med fotografen?

Svar JA. Faktum är att jag rekommenderar er att se till att ni alltid skriver avtal med alla era bröllopsleverantörer och att ni har klart för er vad som ingår! Som jag skriver mer om nedan är det inte lagligt att arbeta som hobbyfotograf - det innebär att om ni kan åka på att betala skatt och moms utöver fakturan till fotografen. Ett avtal bör skydda både er samt er fotograf - inte endast en av er.


Hur bokar vi rätt bröllopsfotograf till vårt bröllop?

Bröllopsdatumet är satt och nu är det dags att finna just er fotograf. Ni söker på "bröllopsfotograf" på webben och upp kommer flera hundra sidor träffar - hur skall ni välja den rätta bröllopsfotografen för er bland alla dessa? Vad är viktigt att tänka på när ni skall boka bröllopsfotograf? Mina bästa tips är att:


Titta igenom bilderna på hemsidan och sociala medier.

Tilltalar bildstilen er? Fundera igenom vad ni själva föredrar för bilder när ni visualiserar ert bröllop - är det mer traditionellt uppställda? Vill ni ha avslappnade, känslofyllda bilder? Dokumentära ögonblicksbilder? En blandning? Föredrar ni mörka eller ljusa bröllopsbilder? Eller de som är redigerade åt det naturliga hållet? Hur har fotografen jobbat med ljuset? Verkar hen duktig på att fånga detaljerna och den röda tråden under en bröllopsdag - vilka stories berättar fotografen? Ger hen ett kompetent intryck? Vad är viktigast för er? Kvalité eller kvantitet? Jag vill poängtera att få professionella bröllopsfotografer ändrar sin redigering för varje kund utan gå på någon vars redigeringsstil ni gillar.Fokusera på att se bilder från hela gallerier, blogginlägg samt bildspel!

I dagens sociala medier-värld tenderar vi fotografer att endast lägga upp enskilda bilder på våra konton vilket gör att våra feeds blir väldigt kurerade. Har ni funnit en bröllopsfotograf som ni känner är rätt för er? Finns det varken bildspel eller blogginlägg med flera bilder på hens hemsida där ni har möjlighet att se hur bilder från hela bröllop - hur ceremonier och bröllopsmiddagar ser ut, hur fotografen handskas exempelvis med soligt eller regnigt väder? Kommunicera med fotografen, berätta att ni är intresserade av att boka henom och fråga om det går att se fler bilder från levererade bröllop.Läsa igenom texterna.

Känner ni att det här är en person ni skulle trivas att ha med under er dag? ♥ Hur skriver fotografen om brudparen hen har fotograferat? Följ fotografen en tid för att känna av lite.
Läs recensionerna!

Har fotografen lagt upp recensioner på hemsidan och övriga sociala medier? Se vad andra brudpar skrivit. Lyssna på deras röster, finns det en röd tråd i vad de berättar? Vad berättar de om bilderna? Och om fotografen? Var hen lyhörd inför brudparens behov under bröllopsdagen? Tänk på att ni kommer att spendera många timmar tillsammans med er bröllopsfotograf.


Bröllopsmiddag under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

Jag och Therese under bröllopet

Dokumentär bild från bröllopsmiddagenKänn efter!

Gå på er magkänsla. Känns det som att ni skulle känna er trygga med henom? En bröllopsdag är full med känslor, känner du att du vill dela dessa med fotografen? Kommer ni att släppa garden? Känns det som att ni kommer att ha kul ihop? Har ni bokat en fotograf ni inte känner er trygga tillsammans med kommer detta att synas i bilderna, det är superviktigt att ni är trygga och att ni tre har bra personkemi. ♥ Välj rätt berättare för er kärlekshistoria!Är bröllopsfotografen legit eller kan ni boka en hobbyfotograf?

Är fotografen helt ny eller har hen ett par års erfarenhet? Använder sig fotografen av avtal? Vad kostar fotografen - är hen för billig kan det finnas oro för svartjobb. Poängteras bör att det inte är lagligt för en hobbyfotograf att åta sig uppdrag, bokar ni en hobbyfotograf för ert bröllop kan ni med andra ord behöva betala sociala avgifter och moms ovanpå priset vilket kan bli en tråkig överraskning efter bröllopet. Får ni en känsla av att er bokade fotograf inte är laglig? Ring Skatteverket och fråga om reglerna till detta.Tag kontakt! 

Tveka inte att ta kontakt med fotografen ifråga! Det är superviktigt att ni kommer överens då ni är ett TEAM som tillsammans jobbar för att ni skall få en helt AWESOME bröllopsdag! Prata med fotografen hur hen arbetar under ett bröllop - blir hen en del av dagen och sällskapet eller jobbar hen för att hela tiden vara en fluga på väggen och varken höras eller synas? Eller kanske en blandning av dessa två arbetssätt? Berätta lite om er själva när ni kontaktar bröllopsfotografen! Hur träffades ni? Vad är det som gör att ni älskar varandra? En professionell fotograf får väldigt många förfrågningar per år och många av oss vill känna att vi klickar med våra brudpar, att vi passar ihop. ♥Träffa er fotograf före bröllopet!

Om ni känner er osäkra - föreslå att ni skall träffas på en fika, videosamtal alternativt ta ett snack på telefon! Ett hett tips för att ytterligare lära känna fotografen är att tacka ja om hen erbjuder er en provfotografering!Golden Hour porträtt på brudpar under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Florist är Sara Haglind från isblomsten.dk. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.

Kärleksfullt porträtt på Therese och Anders under deras bröllop på Örum 119, Österlen. Therese började följa mig på Instagram en tid före hon skickade en förfrågan. Helt rätt taktik om ni vill boka rätt bröllopsfotograf! Under taggen Real weddings i bloggen kan ni se fler bilder från levererade bröllop! När skall man boka bröllopsfotograf?

Så tidigt som möjligt! Många av oss blir uppbokade väldigt snabbt och allra helst om ni har ert bröllop under 2023 samt 2024 i och med att pandemin gjort att så många bröllop blivit uppskjutna de senaste åren. Jag skulle säga att er fotograf samt bröllopslokal och toastmadame/toastmaster är de tre viktigaste posterna för hur ert bröllop kommer att se ut och det viktigaste besluten ni tar inför er bröllopsdag.

Lycka till!

Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips startade 2014 när jag började fotografera bröllop och har sin grund i att jag älskar att utbilda andra och att få hjälpa till. Varje fotograferat bröllop har varit en chans för mig att lära mig nya saker och nya sätt att se på bröllop - denna kunskap vill jag förmedla till mina egna brudpar samt andra som står inför planeringen av sin stora dag.

Info om bröllop

Vad säger brudparen?

Om fotografen

Planerar ni bröllop?

Kika in på mina bröllopstips för att se om ni hittar något tips som kan hjälpa er i planeringen.

Bröllopstips

Golden Hour bröllopsporträtt tillsammans med ett brudpar under ett bröllop på High Court i Malmö. Brudklänningen kommer från Skräddarhuset i Malmö och brudgummens kläder från Hugo Boss. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG