First Look under ett utomhusbröllop på Örum 119 på Österlen. Fotograf var Tove Lundquist, MUA: Ellinor Rosander, Florist: Trolldruvans blommor, Musiker: Daniel Bentzen, Brud: Hvita Vackra, Brudgum: Volt Malmö, Vigselringar: Dahlgren est. 1918, Trycksaker: Emma Paper Doll, Restaurang: Härden Matstudio, Tårta: Tildas Bakeri.

 Dags för ytterligare ett av mina bröllopstips, denna gång tar jag upp värdet av en så kallad First Look – Första Titten på svenska! Här en vacker och känslosam stund tillsammans med Frida och Anton som gifte sig på Österlen. En övergripande tipssida om hur ni planerar bröllop finner ni här.Vad är First Look? Hur går den till?

First Look betyder rent konkret första gången ni ser varandra i era bröllopskläder under själva bröllopsdagen. En del brudpar föredrar att se varandra första gången på själva vigselplatsen i sällskap av bröllopsgästerna, några är inte intresserade av att dokumentera stunden de först ser varandra alls och en del brudpar föredrar att ha en så kallad First Look.

Vill ni träffas före vigseln men inte gå in tillsammans och känner att själva känslan när den ena partnern kommer in till vigseln förstörs lite av en First Look? (jag har aldrig haft något bröllopspar som känt så utan alla har snarare haft ett större lugn och mindre nervositet än de par som ej träffats före) Ett tips är att exempelvis ha en slöja som ni inte har på er under första titten.

Så vad är då det sistnämnda? Enkelt förklarat regisserar vi tillsammans den stund då ni ser varandra för första gången i era bröllopskläder. För oavsett hur dokumentär er bokade bröllopsfotograf än är i sitt fotograferande under dagen – en First Look är relativt dirigerad, det bör vi inte sticka under stol med. Och det är en bra sak!

Enligt det traditionella sättet står den ena partnern och väntar på en lugn och avsides plats och därefter kommer den andra partnern gående bakom henom. Bröllopsfotografen står bra placerad utifrån ljus och bakgrund och dokumenterar stunden. Ni gör naturligtvis precis som ni vill! Detta är er privata stund tillsammans – ingen annans!


I väntan på brudgummen under ett bröllop på High Court i Malmö

Vi valde ut en plats tillsammans som baserades på bästa ljus, avskildhet samt vad bröllopsparet själva tyckte var den finaste platsen i den historiska lokalen.3 anledningar till varför ni bör ha en First Look!

  1. Att få tid till varandra: en bröllopsdag är stressig nog och dagen kommer att gå fortare än vad ni tror. I efterhand kommer ni att känna att den gick för snabbt och så mycket hände under kort tid. En rofylld stund tillsammans – hur kort den än må vara – är värt väldigt mycket och den blir en fin start på ert firande tillsammans!

  2. Bra bilder: vi vet alla att vädret kan blir lite som det vill med allt vad regn och medelhavsvärme har att erbjuda, allra helst här nere i Skåne! En First Look är ett perfekt tillfälle att ta snygga bröllopsporträtt innan ni har hunnit svetta ned kläderna och när ni dessutom känner er på topp. Passa på att planera in gruppbilder tillsammans med ert bröllopsgäng så har ni mer tid åt era gäster under minglet!

  3. Fler porträttbilder: bröllop är oförutsägbara och allt kan hända! Genom att ha en First Look är ni proaktiva i er tidsplanering och säkerställer så långt ni kan att porträttbilderna hinner tas även om er planerade Golden Hour fotografering ställs in på grund av exempelvis regn.

  4. Spendera mer tid tillsammans med gästerna: med större delen av porträttbilderna avklarade finns där tid att umgås med era nära och kära istället för att gå iväg för porträttfotografering direkt efter vigseln.
Ett personligt citybröllop i Malmö med förberedelser på Clarion Hotel Malmö Live, utomhusvigsel på Stortorget och bröllopsfest på Ribersborgs Kallbadhus. Övriga bröllopsleverantörer är Tove Lundquist som bröllopsfotograf, tyllkjol i champagne och fluga kommer från Ellen Marie Bridal, kostym från Oscar Jacobson, skor från Talking Shoes Walking Art och vigselringar från Dahlgren est. 1918 i Malmö.
Mattias fick en känslosam First Look där han överraskades med att brudparets dotter stod på brudens plats när han vände sig om, förberedelserna valde paret att ha på Malmö Live

Det är mycket känslor i omlopp! Kika in på Mia och Mattias citybröllop i Malmö för fler bilder – de hade vigsel på ett tak intill Stortorget och bröllopsfest på Ribersborgs Kallbadhus med fantastisk vy över havet

Både Mia och Mattias var jätteglada över att ha planerat in gott om tid för en First Look i tidsschemat. Blommorna hade Mia odlat själv. Som ni ser är jag väldigt nära dem men dels märkte inte Mia av mig alls ha ha då hon var så uppslukad av känslor och dels så känner hon sig redan så bekväm med mig då vi träffats och lärt känna varandra under en längre tid före bröllopet. ♥ En bra anledning att boka er fotograf tidigt!Hur planerad är en First Look?

Precis som under era bröllopsporträtt tar jag som fotograf personligen en mer aktiv roll i skapandet av hur er First Look skall gå till – allt för att vi skall kunna dokumentera allt – om det är vad ni vill. Vi kommer i så fall att gemensamt välja ut en avskild plats baserat på ljuset samt hur bakgrunden ser ut och sen får de tidiga gästerna parera för detta. Jag – och jag vet många brudpar med mig – föredrar att inte ha gäster som tjuvkikar utan vi vill prioritera en lugn och kärleksfull stund för er innan ceremonin börjar. Det innebär att om vi måste välja så går väldigt ofta frånvaron av gäster först – en First Look är är ER stund på dagen och inte en fotosession där snyggast bild vinner. Precis som med allt annat under er bröllopsdag så anpassar jag som bröllopsfotograf mig till er – inte tvärtom. Bröllopsdagen skall inte kännas som en enda lång fotosession!

Meddela era bröllopsgäster!

En del brudpar väljer själva att säga till tidiga bröllopsgäster om de närmar sig platsen för First Look emedan andra känner sig mest bekväma med att jag som fotograf tar kommandot och säger till gästerna – just för att slippa sura miner från en del släktingar – det bestämmer ni själva. Ibland kan det vara skönt att låta gäster bli irriterade på en tredje part istället för på brudparet själva ha ha och det är helt fine för mig. Jag står på bröllopsparens sida i alla val de gör och det är okej att en förälder eller faster blir lite irriterad på mig för att de inte får vara med istället för på brudparet. ♥

Var dock gärna proaktiva när det gäller informationen om hur ni vill ha det – passa på att använda exempelvis en bröllopshemsida där ni skriver att ni vill att er First Look skall vara enbart för er.

First Look där marskalk har klätt sig i brudklänning och lurar brudgummen.

Joakims marskalk Christopher överraskade med att dyka upp under First Look iklädd en brudklänning, han och Alicia hade planerat in det i över ett år och köpt två klänningar på Second hand om ifall att något skulle hända med den ena. Här gavs gästerna möjligheten att vara med på ögonblicket för att sedan gå tillbaka in i huset när det var dags för Alicias tur.


Hur vi går tillväga

Jag kommer att dokumentera er båda samt främst den väntande partnern när hen vänder sig om och sedan dra mig tillbaka något så att ni får en stund tillsammans – ingenting som ni säger till varandra kommer att lyssnas på. Vi kommer att gå igenom det här dels i checklistan och dels under vår provfotografering tillsammans så ni kommer utan tvekan att känna att ni har koll på det här med First Look. Ni kommer även att notera under vår parfotografering att när jag använder mig av vissa objektiv så hör jag ingenting av vad ni säger för att jag står så långt borta, ha ha! För mig personligen är det viktigt att ni får ta er tid att känna och njuta av er First Look tillsammans. ♥

Det är även här värdet av att lära känna er fotograf kommer in. Boka en fotograf som känns som att de kan komma att bli en vän där ni är bekväma med personens närhet under dagen!


Karinas och Johan valde framsidan av Kafferosteriet på Österlen – numera Örum 119 – som plats för sin First Look. Fler bilder från deras bröllopsdag finner ni här!

Första titten vid bröllop, Kafferosteriet på Österlen. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.

Som fotograf är det väldigt roligt att få vara med om en First Look. Så mycket känslor! 

Första titten vid bröllop, Kafferosteriet på Österlen. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.


När i tid?

Det är bra att planera in er First Look i god tid före ceremonin så att den inte blir för stressad och att vi kommer försent – detta är ett ypperligt tillfälle att ta en liten paus från allt annat och bara fokusera på er två, nästa gång ni får en liknande stund är under våra Golden Hour porträtt. Jag brukar räkna med att den som kortast tar ungefär 5-15 minuter, beroende på om ni skall ge varandra presenter och hur länge ni vill hålla kvar stunden. En del brudpar vill även ha en liten kort stund för sig själva när First Look är över, då går jag iväg och dokumenterar annat. Det här är som sagt er dag. ♥

Efteråt brukar jag passa på att ta porträtt samt gruppbilder på de gäster brudparet bjudit in tidigare så att vi checkat av så många konstellationer som möjligt före vigseln. Fundera igenom hur ni vill göra och planera in det i körschemat för dagen.


First Look vid Norrgavelhuset under ett höstbröllop på Örum 119 i södra Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Brudgummens bröllops outfit kommer från Tiger of Sweden. Foto: Tove Lundquist.

Therese och Anders hade en stämningsfull First Look på Örum 119, de efterfrågade specifikt att ha med Norrgavelhuset i bakgrunden – se fler bilder i inlägget Utomhusbröllop på Österlen!

Den så kallade Första Titten i kyrkan under ett bröllop i Köpinge Kyrka, Gärds Köpinge i Skåne. Fotograf är Tove Lundquist.

En First Look kan naturligtvis även göras i kyrkan, men om en inte har några speciella preferenser rekommenderar jag alltid att göra den före vigseln på grund av tre anledningar. Dels för att slippa nyfikna gästers ögon på sig, dels för att First Look blir mindre nervöst (men ej mindre känslosamt!) och dels för att ha möjligheten att uppleva ögonblicket själva. Utöver fotografen. ;) 


Är ni intresserade av att boka mig som bröllopsfotograf?

Passar jag in i er vision över hur ert bröllop skall se ut? Vad kul! Börja med att läsa igenom informationen på min sida om bröllop och smit sedermera in och kika igenom ett par utvalda bildspel.

Jag tycker att det är viktigt att brudpar lyssnar på andra brudpar när de letar bröllopsfotograf – läs recensionerna från mina grymma par!Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsfotografen tipsar – ha en First Look på ert bröllop!