First Look vid bröllop – vad är det och hur går den egentligen till?

First Look vid bröllop, Örum 119. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf Malmö.

 Dags för ytterligare ett av mina bröllopstips, denna gång värdet av en så kallad First Look - Första Titten på svenska!


Vad är First Look? Hur går den till?

First Look betyder rent konkret första gången ni ser varandra i era bröllopskläder under själva bröllopsdagen. En del brudpar föredrar att se varandra för första gången i kyrkan, andra vill gärna gå in tillsammans, några är inte intresserade av att dokumentera första gången de ses alls och en del brudpar föredrar en så kallad First Look.

Så vad är då det sistnämnda? Enkelt förklarat regisserar vi tillsammans den stund då ni ser varandra för första gången i era bröllopskläder. För oavsett hur dokumentär er bokade bröllopsfotograf än är i sitt fotograferande under dagen – en First Look är relativt dirigerad, det bör vi inte sticka under stol med. Och det är en bra sak!

Enligt det traditionella sättet står den ena partnern och väntar på en lugn och avsides plats och därefter kommer den andra partnern gående bakom henom. Ni gör naturligtvis precis som ni vill! Detta är er privata stund tillsammans – ingen annans!


First Look vid bröllop, Kafferosteriet på Österlen. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf Skåne.

Karinas och Johan valde framsidan av Kafferosteriet på Österlen – numera Örum 119 – som plats för sin First Look. Fler bilder från deras bröllopsdag finner ni här!


Hur planerad är en First Look?

Precis som under era bröllopsporträtt tar jag personligen en mer aktiv roll i skapandet av hur er First Look skall gå till – allt för att vi skall kunna dokumentera allt - om det är vad ni vill. Vi kommer i så fall att gemensamt välja ut en avskiljd plats baserat på ljuset samt hur bakgrunden ser ut och sen får de tidiga gästerna parera för detta. Jag - och jag vet många brudpar med mig - föredrar att inte ha gäster som tjuvkikar utan vi vill prioritera en lugn och kärleksfull stund för er innan ceremonin börjar. Det innebär att om vi måste välja så går frånvaron av gäster först - en First Look är är ER stund på dagen och inte en fotosession där snyggast bild vinner. Precis som med allt annat under er bröllopsdag så anpassar jag som bröllopsfotograf mig till er - inte tvärtom.

Jag kommer att dokumentera er båda samt främst den väntande partnern när hen vänder sig om och sedan dra mig tillbaka något så att ni får en stund tillsammans – ingenting som ni säger till varandra kommer att lyssnas på. Vi kommer att gå igenom det här dels i checklistan och dels under vår provfotografering tillsammans så ni kommer utan tvekan att känna att ni har koll på det här med First Look. Ni kommer även att notera under vår parfotografering att när jag använder mig av vissa objektiv så hör jag ingenting av vad ni säger för att jag står så långt borta, ha ha! För mig personligen är det viktigt att ni får ta er tid att känna och njuta av er First Look tillsammans. ♥


Första titten vid bröllop, Kafferosteriet på Österlen. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.

Som fotograf är det väldigt roligt att få vara med om en First Look. Så mycket känslor! 

Första titten vid bröllop, Kafferosteriet på Österlen. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.


När i tid?

Det är bra att planera in er First Look i god tid före ceremonin så att den inte blir för stressad och att vi kommer försent – detta är ett ypperligt tillfälle att ta en liten paus från allt annat och bara fokusera på er två, nästa gång ni får en liknande stund är under våra Golden Hour porträtt. Jag brukar räkna med att den som kortast tar ungefär 5-15 minuter, beroende på om ni skall ge varandra presenter och hur länge ni vill hålla kvar stunden. En del brudpar vill även ha en liten kort stund för sig själva när First Look är över, då går jag iväg och dokumenterar annat. Det här är som sagt er dag. ♥

Ett personligt citybröllop i Malmö med förberedelser på Clarion Hotel Malmö Live, utomhusvigsel på Stortorget och bröllopsfest på Ribersborgs Kallbadhus. Övriga bröllopsleverantörer är Tove Lundquist som bröllopsfotograf, tyllkjol i champagne och fluga kommer från Ellen Marie Bridal, kostym från Oscar Jacobson, skor från Talking Shoes Walking Art och vigselringar från Dahlgren est. 1918 i Malmö.
Mattias fick en känslosam First Look där han överraskades med att brudparets dotter stod på brudens plats när han vände sig om.
First Look vid Norrgavelhuset under ett höstbröllop på Örum 119 i södra Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Brudgummens bröllops outfit kommer från Tiger of Sweden. Foto: Tove Lundquist.

Therese och Anders hade en stämningsfull First Look på Örum 119, de efterfrågade specifikt att ha med Norrgavelhuset i bakgrunden – se fler bilder i inlägget Utomhusbröllop på Österlen!

First Look på taket under ett bröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Brudklänning Carlene från bohemiska Abby Waits. Foto: Tove Lundquist. Hårattiralj: Ivory & Co, Smycken: Lily & Rose, Kostym: Corneliani, Olséns Mode. Skjorta: Stenströms och fluga/näsduk från John Henric, brudgummens skor kommer från Barker Shoes.

First Look for the win! säger denna bröllopsfotograf! Mycket känslor i omlopp! 

First Look på taket under ett bröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Brudklänning Carlene från bohemiska Abby Waits. Foto: Tove Lundquist. Hårattiralj: Ivory & Co, Smycken: Lily & Rose, Kostym: Corneliani, Olséns Mode. Skjorta: Stenströms och fluga/näsduk från John Henric, brudgummens skor kommer från Barker Shoes.

För att slippa nyfikna gäster valde vi att fånga Nina och Andreas First Look bilder på en avskiljd plats på YSB. Kika in på inlägget Strandbröllop på Österlen för fler bilder!

Den så kallade Första Titten i kyrkan under ett bröllop i Köpinge Kyrka, Gärds Köpinge i Skåne. Fotograf är Tove Lundquist.

En First Look kan naturligtvis även göras i kyrkan, men om en inte har några speciella preferenser rekommenderar jag alltid att göra den före vigseln på grund av tre anledningar. Dels för att slippa nyfikna gästers ögon på sig, dels för att First Look blir mindre nervöst (men ej mindre känslosamt!) och dels för att ha möjligheten att uppleva ögonblicket själva. Utöver fotografen. ;) 


Är ni intresserade av att boka mig som bröllopsfotograf?

Passar jag in i er vision över hur ert bröllop skall se ut? Vad kul! Börja med att läsa igenom informationen på min sida om bröllop och smit sedermera in och kika igenom min portfolio. Utvalda bilder finner ni även på Instagram.

Jag tycker att det är viktigt att brudpar lyssnar på andra brudpar när de letar bröllopsfotograf - läs recensionerna från mina grymma par!

Exempel på bröllop

slott

city

vandrarhem

traditionellt

strand

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

»OM MIG

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG