När är bästa tiden för bröllopsporträtt – före eller efter vigseln?

Bröllopsporträtt på brud och brudgum Christoffer och Ashley Ljungbäck i trädgården på Trolleholms slott. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

Ashley och Christoffer hade tur med vädret under sitt septemberbröllop i mellersta Skåne. Klockan är 18:52 och och solen har börjat gå ned bakom träden men lyser som ni ser fortfarande starkt.


Bröllopsporträtt – före eller efter vigseln?

Bröllopsdatum är spikat, fotograf bokad och nu börjar ni fundera på hur ni skall planera upp er bröllopsfotografering och frågorna är många. Ska ni exempelvis ha er fotografering före eller efter vigsel? Både ock! skulle jag säga men det beror naturligtvis helt på hur ni väljer att planera er dag och vad som är viktigt att dokumentera för just er. Om ni valt att ha era förberedelser på separata platser är ett hett tips att ha en First Look före själva vigseln där ni har möjlighet att få en lugn stund tillsammans innan gästerna anländer och vigseln startar. En First Look kan bli en fin, rofylld och kärleksfull stund även om ni sett varandras bröllopskläder vid ett tidigare tillfälle.


Bröllop på Marsvinsholms Slott, Skåne

Då det var risk för dåligt väder under Stefanies och Claes bröllop valde de att ta porträtt vid tre tillfällen – First Look, före vigsel samt under kvällen


Är ni en större familj med barn kan det kännas extra viktigt att ha en lugn stund tillsammans innan ceremonin börjar! Min erfarenhet är att många i efterhand upplever att det inte fanns så mycket tid tillsammans med barnen under bröllopsdagen. Så mitt tips är att låta hela familjen fotograferas tillsammans! Ofta blir det lite busiga bröllopsporträtt fyllda med kärlek och glädje. Det behöver inte ta mer än 15-20 minuter men det gör att familjen får en stund tillsammans före gästerna ankommer.


Svartvitt kärleksfullt porträtt på brudpar, Yngsjö. Fotograf är Tove Lundquist, Skåne.

Emmeli och Joakims eftermiddagsporträtt togs i en vacker allé. Åhus, Skåne


Har ni något smultronställe?

Vad ni främst behöver bestämma er för är hur många timmar ni vill ha med en bröllopsfotograf, därefter blir det mycket lättare att få en överblick över vad ni hinner med under bröllopsdagen. Alla bröllopsfotografer har olika sätt att arbeta, själv brukar jag tipsa mina brudpar om att stanna och fotografera några porträtt under tiden vi transporterar oss från vigselplatsen till bröllopslokalen – det brukar ta några minuter för gästerna att vinka av brudparet, sätta sig i bilarna och åka till bröllopsfesten vilket gör att vi inte behöver stressa fram några bilder.

Vilka platser känner ni själva är viktiga? Har ni några smultronställen i närheten av er bröllopslokal som ni känner att ni vill stanna till vid? Eller är kanske själva bröllopsplatsen ert smultronställe? När ni tänker på era bröllopsporträtt – vad känner ni då?


Brudporträtt i Golden Hour. Brudklänning från Ida Sjöstedt Couture. Bröllop på Idala Gård utanför Trelleborg, Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist är bröllopsfotograf Trelleborg.

M och C fick en fantastiskt solig och härlig dag under deras bröllop i Skåne – här tog vi bröllopsporträtt vid deras bröllopslokal under den tidiga Golden Hour. Som ni ser lyser solen fortfarande väldigt starkt på M men det kan ändå bli fina porträtt.


Hur många bröllopsporträtt hinner en med under bröllopsdagen?

Många! Utöver dokumentära porträtt brukar jag vanligtvis komma hem med bilder från ungefär 3-4 porträttsessioner. En viktig aspekt att tänka på när ni planerar in era bröllopsporträtt under dagens gång är att den starka solen tenderar att skapa starka skuggor i ansiktet. Hur känner ni inför det? Personligen tycker jag att det kan bli väldigt fina porträtt trots detta, men det är ytterst individuellt vad en tycker om. Förslagsvis planerar ni in både porträtt före vigsel – oavsett om ni valt en First Look eller ej, några porträtt när vi transporterar oss till er bröllopslokal samt i The Golden Hour som sker under kvällen då solen går ner.

Många bröllopsfotografer fångar dessutom likt mig även dokumentära porträttbilder längs med hela dagen. Har ni bokat mig för även era förberedelser kommer ni utan tvekan att komma hem med många fina dokumentära – samt några mer uppställda – porträtt på er och era vänner.


Bröllopsporträtt under The Golden Hour, Örum 119 på Österlen. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

Karina och Johan passade på att smita ut med mig under bröllopsmiddagen  för att fånga The Golden Hour medan gästerna satt och samtalade i huset bredvid. Klockan är lite över 21 en ljuvlig augustikväll och solnedgången speglas vackert i fönsterna.


Fantastiska Golden Hour!

The Golden Hour är kanske något ni börjat höra talas om när ni planerar bröllop – min och många andra bröllopsfotografers favorittid på bröllopsdagen! Ljuset är så mjukt och magiskt! Detta tenderar att bli en kärleksfull, intim och avslappnad tidpunkt på dagen. Gästerna är nöjda och konverserar glatt med sina bordssällskap och nästa rätt på bröllopsmenyn är snart på ingång. Ibland passar er toastmaster på att planera in en liten bensträckare för bröllopsgästerna när vi går iväg för våra kvällsporträtt.

Många brudpar brukar tycka att det känns välbehövligt med ett par minuters paus vid denna tid och att få lite tid att få fokusera på varandra och andas ut lite . Och slutligen – var medvetna om att våra planer kan förändras under dagen beroende på vad vi på plats känner att vi har tid med. Vi går igenom allt detta – och mycket, mycket mer – när ni har bokat mig. Vi kommer att detaljerat gå igenom vilka tider/platser vi tar era bröllopsporträtt men kommer även att fånga dem spontant under dagen. Ta del av fler bröllopstips här!


Känner ni i magtrakten att jag är bröllopsfotografen för er?

Jättekul! Gå in under informationssidan om bröllop och läs mer! Ni finner lite utvalda bilder i min portfolio samt på Instagram, flera bildspel som visar en större variation på bilder finner ni under mina recensioner.


Bröllopsporträtt på brudpar under ett bröllop i Mönsterås, Småland. Brudklänning från Sofia Moore. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

Ibland vill solen helt enkelt inte visa sig under kvällen hur mycket vi än vill det, då kan resultatet bli så här istället!

Golden Hour porträtt på brudpar under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Florist är Sara Haglind från isblomsten.dk. Foto: Tove Lundquist.

…men ibland! Ibland ger Moder Natur oss detta! Älskar själv lite mer dramatiska bröllopsporträtt såsom detta. 

Svenskt-indiskt strandbröllop på YSB, Skåne. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Känner ni att fem timmar räcker för den dokumentation av bröllopsdagen som ni vill ha? Jag går gärna ut för att fånga några bröllopsporträtt före jag åker hem – oavsett antal timmar på plats.

dela

Comments Expand
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Porträtt under Golden Hour under ett utomhusbröllop på Ystad Saltsjöbad i Ystad, Skåne. Bröllopsfotograf var Tove Lundquist.

En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
– med fokus på genuina känslor och storytelling.