Bröllopsporträtt – när under dagen bör ni ta bröllopsbilder?

Bröllopsporträtt på brud och brudgum Christoffer och Ashley Ljungbäck i trädgården på Trolleholms slott. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

Ashley och Christoffer hade tur med vädret under sitt septemberbröllop på Trolleholms slott i Skåne. Klockan är så tidigt som 18:52 och och solen har börjat gå ned bakom träden men lyser som ni ser fortfarande starkt.


Bröllopsporträtt – före eller efter vigseln?

Datumet är spikat, bröllopsfotografen bokad och nu börjar ni fundera på hur ni skall planera ert tidsschema för dagen och frågorna är många. Ska ni exempelvis fotografera bröllopsbilderna före eller efter vigsel? Både ock! skulle jag säga men det beror naturligtvis helt på hur ni väljer att planera er dag och vad som är viktigt att dokumentera för just er två.

Om ni valt att ha era förberedelser på separata platser (d v s inte i gemensamt rum) är ett hett tips att ha en First Look före själva vigseln där ni har möjlighet att få en lugn stund tillsammans innan gästerna anländer och vigseln startar. En First Look kan bli en fin, rofylld och kärleksfull stund även om ni redan hunnit se varandras bröllopskläder vid ett tidigare tillfälle. I samband med denna väljer många brudpar att även ta porträtten med toastmadame/toastmaster, tärnor, marskalkar samt de närmaste familjemedlemmarna då de ofta redan hunnit träffa dessa under förmiddagen. Det är också vid den här tidpunkten jag brukar ta de klassiska porträtten där vi dokumenterar era kläder, bukett, corsage, håruppsättningar etcetera.

Personligen tycker jag att det är ett ypperligt bra och effektivt sätt att använda tiden mellan First Look och själva vigseln – skulle det vara så att porträtten drar ut på tiden går det alltid att fortsätta efter vigseln när grupporträttet med alla bröllopsgäster brukar tas.
Svenskt-indiskt strandbröllop på YSB, Skåne. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Gruppbild under Sofi och Anils strandbröllop i Ystad – här passade vi på att ta gruppbilderna direkt efter vigseln när gästerna passerade denna skuggiga plats som fanns direkt utanför bröllopslokalen.


Hur många timmar har ni bokat fotograf?

Vad ni främst behöver bestämma er för är hur många timmar ni vill ha med en bröllopsfotograf, därefter blir det betydligt lättare att få en överblick över vad ni hinner med under bröllopsdagen. Vilka moment känner ni är viktigast att dokumentera? Bröllopsdagen brukar generellt delas in i dessa moment: förberedelser, First Look (och porträtt), vigsel, mingel och brudskål, bröllopsmiddag, Golden hour fotografering samt bröllopsfest.Har ni något smultronställe på platsen?

Alla bröllopsfotografer har olika sätt att arbeta, själv brukar jag tipsa mina brudpar om att stanna och fotografera några porträtt under tiden vi transporterar oss från vigselplatsen till bröllopslokalen om det är på skilda platser – det brukar ta några minuter för gästerna att vinka av brudparet, sätta sig i bilarna och åka till bröllopsfesten vilket gör att vi inte behöver stressa fram några bilder. Om allt sker på samma bröllopslokal ser vi ut ett fint ställe att ta dem på där.

Vilka platser känner ni själva är viktiga? Har ni några smultronställen i närheten av er bröllopslokal som ni känner att ni vill stanna till vid? Eller är kanske själva bröllopsplatsen ert smultronställe? När ni tänker på era bröllopsporträtt – vad känner ni då? Vad har ni för förväntningar? Försök förmedla dessa till er fotograf!Golden Hour bröllopsporträtt tillsammans med ett brudpar under ett bröllop på High Court i Malmö. Brudklänningen kommer från Skräddarhuset i Malmö och brudgummens kläder från Hugo Boss. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.
Molly och Johan fick en helt perfekt solnedgång i centrala MalmöHur många bröllopsporträtt hinner en med under bröllopsdagen?

Många! Utöver dokumentära porträtt brukar jag personligen vanligtvis komma hem med bilder från ungefär 3-4 porträttsessioner. En viktig aspekt att tänka på när ni planerar in era bröllopsporträtt under dagens gång är att den starka solen tenderar att skapa starka skuggor i ansiktet. Hur känner ni inför det? Personligen tycker jag att det kan bli väldigt fina porträtt trots detta beroende hur ljuset ser ut, men det är ytterst individuellt vad en tycker om. Detta är bra att ha i åtanke när ni schemalägger dagen. Förslagsvis planerar ni in bröllopsporträtten både före vigsel – oavsett om ni valt en First Look eller ej, några porträtt när vi transporterar oss till er bröllopslokal samt i The Golden Hour som sker under kvällen då solen går ner.

Många bröllopsfotografer som likt mig arbetar mycket med storytelling under bröllopsdagen skapar även dokumentära porträttbilder längs med hela dagen – bilder som tas i stunden där ni ofta inte ens märker av att vi tar en bild. Har ni bokat mig för även era förberedelser kommer ni utan tvekan att komma hem med många fina dokumentära – samt några mer klassiskt uppställda – porträtt på er och era vänner.


Ett utomhusbröllop på Örum 119 på Österlen. Fotograf var Tove Lundquist, Lokal: Örum 119, MUA: Ellinor Rosander, Florist: Trolldruvans blommor, Musiker: Daniel Bentzen, Brud: Hvita Vackra, Brudgum: Volt Malmö, Vigselringar: Dahlgren est. 1918, Trycksaker: Emma Paper Doll, Restaurang: Härden Matstudio, Tårta: Tildas Bakeri
Känslosam First Look på Örum 119, ÖsterlenUnder en 8-12 timmars bröllopsdag brukar jag personligen leverera dessa bröllopsporträtt till brudparen:

  1. Dokumentära porträtt från hela bröllopsdagen – storytelling fotografier tagna i stunden där brudpar och gäster interagerar med varandra. Det kan vara allt från spontana kramar med er mamma under förberedelserna till härliga skratt med vänner under mingel till viskande prat med bästa kompisen som sitter bredvid er under bröllopsmiddagen.

  2. Uppställda bilder på brudpar samt deras brudtärnor/marskalkar under förberedelserna – främst om brudparet inköpt någon slags morgonrock till tärnorna samt tillsammans med andra viktiga personer som är på plats. Finns barn i familjen tar vi de porträtten här.

  3. First Look! Ett av mina favoritmoment!

  4. Klassiska porträtt på brudparet där vi dokumenterar brudklänning, kostym, bukett, hår etcetera.

  5. Gruppbilder på brudpar samt brudtärnor/marskalkar och toastmasters. Om de närmaste familjemedlemmarna har droppat in tar vi ibland gruppbilderna med dem också vid den här tiden.

  6. Den stora gruppbilden med alla bröllopsgäster tas efter vigseln. En del brudpar vill ha en gruppbild där gästerna är snyggt poserade emedan andra känner att en lite mer kaotisk bild där gästerna står lite huller om buller passar dem bättre. Kommunicera med er fotograf om vad just ni föredrar för gruppbilder.

  7. De konstellationer brudparet har efterfrågat – ofta familjegrupperingar. Här tar vi även gruppbilder på brudpar med toastmasters om de inte hunnits tas före vigseln.

  8. Gruppbilder med brudparet tillsammans med enskilda gäster under minglet, dessa brukar vara spontant efterfrågade.

  9. Om vigseln sker på annan plats än bröllopslokalen (exempelvis en kyrka eller strand en bit bort) stannar jag och brudparet upp ett par minuter på färden – det brukar ta gästerna en stund att komma fram till lokalen och börja mingla. Här finns tid för några fina bröllopsporträtt.

  10. Golden Hour porträtt – älskar att gå ut med brudparen i fantastiska solnedgångar. Det här är bästa stunden på dagen – när bilderna får härligt krämiga bakgrunder tagna i superfint ljus samt att brudparet får en andningspaus och bara njuter av att vara gifta. ♥

Bröllop på Marsvinsholms Slott, Skåne
Då det var risk för dåligt väder under Stefanies och Claes bröllop valde de att ta porträtt vid tre tillfällen – First Look, före vigsel samt under kvällen. Då det var en mulen dag kunde vi stå direkt intill slottet när dessa togs.Ta porträtt med barnen!

Är ni en större familj med barn kan det kännas extra viktigt att ha en lugn stund tillsammans innan ceremonin börjar! Min erfarenhet är att många i efterhand upplever att det inte fanns så mycket tid tillsammans med barnen under bröllopsdagen och det här är helt klart en planeringsfråga. Så tipset är att låta hela familjen fotograferas tillsammans! Ofta blir det lite busiga bröllopsporträtt fyllda med kärlek och glädje. Det behöver inte ta mer än 15-20 minuter men det gör att familjen får en stund tillsammans före gästernas ankomst och att barnen känner sig inkluderade och sedda. ♥Ett personligt citybröllop i Malmö med förberedelser på Clarion Hotel Malmö Live, utomhusvigsel på Stortorget och bröllopsfest på Ribersborgs Kallbadhus. Övriga bröllopsleverantörer är Tove Lundquist som bröllopsfotograf, tyllkjol i champagne och fluga kommer från Ellen Marie Bridal, kostym från Oscar Jacobson, skor från Talking Shoes Walking Art och vigselringar från Dahlgren est. 1918 i Malmö.
Brudgummen Mattias fick en överraskning under First Look – istället för att se sin framtida brud Mia när han vände sig om fick han se parets barn S. Utan tvekan en av de mest känslosamma First Look jag varit med på. ♥


Fantastiska Golden Hour!

The Golden Hour är kanske något ni börjat höra talas om nu när ni börjat planera bröllop – min och många andra bröllopsfotografers favorittid på bröllopsdagen! Ljuset är så gyllene, mjukt och magiskt och känns så levande! Denna stund tenderar att bli en kärleksfull, intim och avslappnad tidpunkt på dagen. Gästerna är nöjda och konverserar glatt med sina bordssällskap och nästa rätt på bröllopsmenyn är snart på ingång. Ofta passar er toastmadame/toastmaster på att planera in en liten bensträckare för bröllopsgästerna när vi går iväg för våra kvällsporträtt. Många brudpar brukar tycka att det känns välbehövligt med ett par minuters paus vid denna tid och att få lite tid att få fokusera på varandra och andas ut lite.


Bröllopsporträtt under The Golden Hour, Örum 119 på Österlen. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
Karina och Johan passade på att smita ut med mig under bröllopsmiddagen på Örum 119 för att fånga The Golden Hour medan gästerna satt och samtalade i huset bredvid. Klockan är lite över 21 en ljuvlig augustikväll och solnedgången speglas vackert i fönsterna.


Kommunicera med er fotograf!

Jag går igenom allt detta – och mycket, mycket mer – med de brudpar som bokar mig, det är viktigt att ni för konversationen om bröllopsporträtten med er fotograf så att ni inte blir besvikna i efterhand. Själv går jag alltid detaljerat igenom vilka tider/platser vi tar era bröllopsporträtt men kommer även att fånga dem spontant under dagen. Ta del av fler bröllopstips här!Bröllopsporträtt på brudpar under ett bröllop i Mönsterås, Småland. Brudklänning från Sofia Moore. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

Ibland vill solen helt enkelt inte visa sig under kvällen hur mycket vi än vill det, då kan resultatet bli så här istället!

Golden Hour porträtt på brudpar under ett utomhusbröllop på Örum 119, Österlen i Skåne. Brudens klänning heter Bridal Cap Cleeve Gown in Snow White och kommer från Ivy & Oak. Florist är Sara Haglind från isblomsten.dk. Foto: Tove Lundquist.

…men ibland! Ibland ger Moder Natur oss detta! Älskar själv lite mer dramatiska bröllopsporträtt såsom detta. 

Brudporträtt i Golden Hour. Brudklänning från Ida Sjöstedt Couture. Bröllop på Idala Gård utanför Trelleborg, Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist är bröllopsfotograf Trelleborg.
Känner ni att fem timmar räcker för den dokumentation av bröllopsdagen som ni vill ha? Jag brukar alltid gå ut med brudparet för att fånga några bröllopsporträtt innan jag åker hem – oavsett antal timmar på plats. M och C fick en fantastiskt solig och härlig dag under deras bröllop i Skåne – här tog vi bröllopsporträtt vid deras bröllopslokal under tidig Golden Hour. Som ni ser lyser solen fortfarande väldigt starkt på M men det kan ändå bli fina porträtt.Känner ni i magtrakten att jag är bröllopsfotografen för er?

Jättekul! Gå in under informationssidan om bröllop och läs mer! Ni finner lite utvalda bilder i min portfolio samt på Instagram, flera bildspel som visar en större variation på bilder finner ni under bildspel.
Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.


Fotograf Tove Lundquist

Bröllopsfotografen tipsar om när under dagen man bör ta bröllopsbilder
– är det före eller efter vigseln?

Bröllopsporträtt – när bör porträttbilderna under bröllopet tas? Före eller efter vigseln?