Körschema - planera in ett effektivt tidschema för ert bröllop! Bild från förberedelser av brud i Norrgavelhuset, Österlen. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.
Förberedelser på Örum 119 i Skåne

En genomtänkt planering är grunden för ett bra körschema!

En av de allra viktigaste aspekterna att ha i åtanke när ni planerar ert bröllop är de facto att ha ett välplanerat körschema! ”Det behövs inte, vi är så avslappnade som människor och tänkte bara låta dagen löpa på” kanske ni tänker. Nej, nej. Helt fel! Det spelar ingen roll hur chilla och laid-back ni är som personer och i livet i övrigt! Genom att ha en genomtänkt och välplanerad plan ökar ni chanserna till en stressfri bröllopsdag! ♥ Börja tidigt!

Ni underlättar dessutom arbetet för alla era bokade leverantörer under bröllopsdagen och ger dem en fin och rolig arbetsdag. Detta ger i sin tur en än mer engagerad personal vilket gör ert bröllop ännu mer fantastiskt! Människor som trivs och är glada gör ju ett bättre jobb. Börja med att dela er moodboard till exempelvis fotograf, florist, tårtkreatör samt er bröllopskoordinator. Ta hjälp av era leverantörer och fråga vad de behöver.

Gör flera körscheman!

Mitt allra första tips är att de facto göra flera scheman! Era makeupartister, musiker, DJ, florist, familj och bröllopsfölje behöver exempelvis inte ha ert hela detaljerade schema utan skapa speciella övergripande och relevanta scheman till dem med färre punkter och sedan delar ni det större och mer detaljerade tidschemat med toastmadame/toastmaster, koordinator, fotograf, lokal etcetera.


Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.
Lägg till minst 20 minuter i körschema för toalettbesök före vigseln – ibland kan hela klänningen behöva åka av! Anna och Sarah gifte sig i Sankt Petri kyrka och då toaletterna finns mitt i kyrkan (!) fick vi låna deras lokaler på andra sidan gatan – tips är alltså även att kommunicera med lokalen på plats!


Tips – ta ledigt!

Ta ledigt under er bröllopsvecka – då finns där tid till småfix samt ett par sköna, rofyllda dagar innan själva bröllopsdagen som många de facto upplever går såååå snabbt! Detta kanske är än mer viktigt för de bröllopspar som inte känner sig bekväma med att vara i centrum – att ge sig själva och varandra möjlighet att skapa en fin känsla i magen samt en optimal bröllopsdag. ♥ Det kan även vara skönt att ha ett par sköna dagar på er bröllopslokal om ni väljer att ha ett destinationsbröllop inom Sverige. Bjud med era närmaste vänner vettja!


Ha ett bra planerat körschema i bakfickan för en stressfri bröllopsdag! Tove Lundquist är bröllopsfotograf på Österlen. Här visas foto från ett strandbröllop i Ystad.
Nina hade en stressfri morgon tillsammans med sina brudtärnor på Ystad Saltsjöbad. Make-Up Artister var Brudmakeup.se. En övergripande variant av Nina och Andreas körschema ser ni nedan. Andreas tillbringade förmiddagen nere vid poolen i goda vänners lag.


Hur börjar ni strukturera ert körschema?

Bland det allra första jag ger mina egna bokade bröllopspar är exempel på hur själva tidsschemat för dagen kan se ut beroende på redan satta tider, se bilden som exempel nedan. Här kommer det så klart att variera något beroende på hur ni lägger upp övriga dagen och vilka olika moment ni värderar högst! När har ni planerat in vigseln? Har ni valt att ha en First Look före bröllopet? Detta gör i så fall att tid frigöres från att behöva ha alla gruppbilder samt porträtt under minglet. Hur långt har ni att åka mellan platsen för era förberedelser, vigselplatsen samt bröllopslokalen? Planerar ni på att åka en bit för att ta era Golden Hour bilder på kvällen? Om dessa moment kommer att ske på samma lokal har ni möjlighet att planera in ännu mera luft i körschemat än om restid mellan platser behöver läggas till. Utgå från vigselns starttid och räkna bakåt/framåt.

Numera väljer många brudpar att ha en utomhusvigsel på själva bröllopslokalen och ej i närliggande kyrka även när de valt en kyrklig vigsel vilket kan ge upp till en timme extra för något annat. Att överraska bröllopsgästerna med en välkomstdrink är populärt, då hinner de mingla lite före ceremonin börjar och ni slipper dessutom att ha försenade gäster som kommer till vigseln.


Häng på Ystad Saltsjöbad.
Andreas och hans bröllopsgäng badade under tiden Nina spenderade förmiddagen tillsammans med mua och tärnor. Även övriga gäster passade på att bada/gå på spa före bröllopet.

Aktiviteter under dagen

Ni behöver även fundera igenom vilka aktiviteter vill ni ha under bröllopsdagen, alla brudpar är exempelvis inte intresserade av att ha bröllopslekar utan vill hellre fokusera på annat. Bor ni tillsammans med gästerna? Vad är det tänkt att de skall göra under tiden ni har förberedelser? Själva talen under bröllopsmiddagen är inget som ni brudpar behöver lägga in i ert eget tidsschema utan det är något som toastmadame/toastmaster tar hand om.


Fotograf Tove Lundquist som arbetar med bröllop ger ett exempel på hur ett körschema kan se ut när ni planerar en bröllopsdag.
Exempel på tidsschema under ett bröllop under eftermiddag

Vad bör ett detaljerat körschema innehålla?

 • Välkomstevent dagen före – lägg till leverantörer, tider etcetera.
 • Frukost – en superviktig start på dagen! Själv brukar jag ladda med middagsmat till frukost för att stå mig så länge som möjligt. Den här dagen blir lång! Passa på att inta vätskeersättning om ni valt ett sommarbröllop.
 • MUA – vilka skall sminkas? Är det enbart bröllopsparet eller skall även någon i bröllopssällskapet inkluderas? Hur mycket tid behövs läggas per person? Räkna tiden bakåt från när ni behöver vara klara, ha även ett detaljerat schema på vem som gör vad.
 • Förberedelser – gör ni er i ordning tillsammans eller i olika rum? Kommer ni båda att använda samma MUA?
 • Lunch – vem skall äta tillsammans med er? Beställ maten i tid! Kom ihåg era toast-vänner som kanske glömmer bort att äta. ♥
 • Påklädning av bröllopskläder, lägg in i schemat om ni vill ha bilder med matchande morgonrockar.
 • First Look samt porträtt på bröllopsparet. Vart skall ni vara och behöver ni planera in körning dit? Vem kör? Planera in ca 40-60 minuter.
 • Gruppbilder I – här får ni avgöra huruvida ni skall ta några av porträttbilderna redan före vigseln
 • Avsätt minst 15-30 minuter till dryck/mat/toalettbesök före vigseln!
 • Körtid mellan platser + hur tar ni er dit? Hur tar sig gästerna till vigselplatsen?
 • Välkomstdrink till gästerna
 • Vigsel + gratulationer. Tid, längd och plats, har ni musiker som behöver soundchecka?
 • Utgång – vem tillhandahåller det era gäster skall kasta efter ceremonin? Musik?
 • Gruppbild II – på hela sällskapet samt de konstellationer som ej hanns med före vigseln
 • Mingel + brudskål, fundera på övergången från vigseln så att den blir smidig. Lägg in starttid + längd, vad skall ni bjuda på?
 • Bröllopstårtan – serverar ni den under minglet eller efter bröllopsmiddagen?
 • Middag – start och sluttid, lägg även in 1-2 pauser i körschemat.
 • Golden Hour porträtt – nu går vi ut och kramas! Här är ett perfekt tillfälle att ha en paus för era bröllopsgäster.
 • Sparkler exit – den tar längre tid än vad en tror!
 • Första dansen
 • Partyt startar! Har ni live musik?
 • Vickning – när och vilken slags mat bjuder ni på?
 • När stänger baren?
 • Hemgång – när är dagen slut? Hur tar sig gästerna hem? Och hur kommer ni hem?
 • Städning – vem städar lokalen? Är det upphämtning av hyrgods etcetera?
 • Brunch dagen efter – plats, starttid och sluttid. Vilka gäster har tackat ja?
Bröllopsporträtt på Kiviks Musteri. MUA är Becky Södergren samt Qarma i Karlskrona. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne. Brudklänning från Qarma, skor från Christian Louboutin, kostym från Oscar Jacobson.
Becky och Stefan fick flytta ceremonin inomhus på grund av vädret, de hade tidigt i planeringen valt ut en plats inomhus om utifall att regnet skulle komma.


När Murphy hälsar på

Ha i åtanke när ni skissar på schemat att en del moment tenderar dra över på tiden. Det kan vara allt från att något glömts på rummet, lunchen tar längre tid än vad som var tänkt, någon har ställt hinken med brudbuketten på en annan plats än vad det var tänkt, det står felparkerade bilar på platsen ni valt ut till er First Look, viktiga människor som kommer försent till vigseln till att ett oväntat oväder drar in och vigseln och/eller bröllopsmiddagen behöver flyttas inomhus och någon svimmar av värmeslag etcetera. Ha alltid en bra plan i bakfickan!


Körschema - planera in ett effektivt tidschema för ert bröllop! Bröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Vatten – ett måste under en bröllopsdag!


Nina och Andreas som gifte sig på Ystad Saltsjöbad hade ett av de mest avslappnade och stressfria bröllop jag någonsin fotograferat! Min allra främsta rekommendation till dem i skissandet av körschemat var att planera in en så kallad akademisk kvart mellan alla moment.

De valde även att avsätta ca 20-30 minuter inne på rummet tillsammans med sina brudtärnor och marskalkar direkt efter vigseln. Detta möjliggjorde att gästerna hann börja socialisera med varandra och få ett glas bubbel i handen samt få tillgång till blommor att kasta innan det var dags för ingången till minglet. Tips för att kunna landa lite inför minglet. I efterhand har paret berättat att detta var en av de roligare och mest stressfria moment på hela dagen. De kunde chilla med närmaste vännerna med vetskapen att gästerna ett par våningar ned blev väl omhändertagna av personalen på bröllopslokalen.

Utomhusbröllop på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne, brudparet var barfota. Brudklänning från bohemiska Abby Waits. Foto: Tove Lundquist.
Nina, Andreas och deras bröllopsgäng


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de brudpar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad och kommunikativ, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.


Fotograf Tove Lundquist

Planerar ni bröllop? Funderar ni på hur dagen bör schemaläggas? Bröllopsfotografen tipsar om hur ni bäst planerar ert körschema.

Skapa ett detaljerat tidschema – körschema till ert bröllop!