Planera ett bra körschema till ert bröllop!

En av de allra viktigaste aspekterna att ha i åtanke när ni planerar ert bröllop är de facto att ha ett välplanerat körschema! "Det behövs inte, vi är så avslappnade som människor och tänkte bara låta dagen löpa på" kanske ni tänker. Nej, nej. Helt fel! Det spelar ingen roll hur chilla och laid-back ni är som personer och i livet i övrigt! Genom att ha en genomtänkt och välplanerad plan ökar ni chanserna till en stressfri bröllopsdag! ♥ Ni underlättar även arbetet för alla era bokade leverantörer under bröllopsdagen och ger dem en fin och rolig arbetsdag. Detta ger ju så klart en än mer engagerad personal vilket gör ert bröllop ännu mer fantastiskt! Människor som trivs och är glada gör ju ett bättre jobb.

Mitt allra första tips är att ta ledigt under er bröllopsvecka - då finns där tid till småfix samt ett par sköna, rofyllda dagar innan själva bröllopsdagen som många de facto upplever går såååå snabbt! Detta kanske är än mer viktigt för de brudpar som inte känner sig bekväma över att vara i centrum - att ge sig själva och varandra möjlighet att skapa en fin känsla i magen samt en optimal bröllopsdag. ♥ Det kan även vara skönt att ha ett par sköna dagar på er bröllopslokal om ni väljer att ha ett destinationsbröllop inom Sverige.


Ha ett bra planerat körschema i bakfickan för en stressfri bröllopsdag! Tove Lundquist är bröllopsfotograf på Österlen. Här visas foto från ett strandbröllop i Ystad.
Nina hade en stressfri morgon tillsammans med sina brudtärnor på Ystad Saltsjöbad. Make-Up Artister var Brudmakeup.se. En variant av Nina och Andreas körschema ser ni nedan. Andreas tillbringade förmiddagen nere vid poolen i goda vänners lag.


En genomtänkt planering är grunden för ett bra körschema!

Bland det allra första jag ger mina egna bokade brudpar är ett exempel på hur själva tidsschemat för dagen kan se ut, se bilden nedan. Här kommer det så klart att variera något beroende på hur ni lägger upp övriga dagen och vilka olika moment ni värderar högst! När har ni planerat in vigseln? Hur långt har ni att åka mellan platsen för era förberedelser, First Look, vigselplatsen samt bröllopslokalen? Planerar ni på att åka en bit för att ta era Golden Hour bilder på kvällen? Om dessa moment kommer att ske på samma lokal har ni möjlighet att planera in ännu mera luft i körschemat än om restid mellan platser behöver läggas till. Utgå från vigselns starttid och räkna bakåt/framåt.

Numera väljer många brudpar att ha en utomhusvigsel på själva bröllopslokalen och ej i närliggande kyrka även när de valt en kyrklig vigsel vilket kan ge upp till en timme extra för något annat. Att överraska bröllopsgästerna med en välkomstdrink är populärt, då hinner de mingla lite före ceremonin börjar och ni slipper dessutom att ha försenade gäster som kommer till vigseln.

Ni behöver även fundera igenom vilka aktiviteter vill ni ha under bröllopsdagen, alla brudpar är exempelvis inte intresserade av att ha bröllopslekar utan vill hellre fokusera på annat. Själva talen under bröllopsmiddagen är inget som ni brudpar behöver lägga in i ert eget tidsschema utan det är något som toastmadame/toastmaster tar hand om.


Vad bör ett bra körschema innehålla?

 • Frukost - en superviktig start på dagen! Själv brukar jag ladda med middagsmat till frukost för att stå mig så länge som möjligt.
 • MUA - vilka skall sminkas? Är det enbart brudparet eller skall även någon i bröllopssällskapet inkluderas?
 • Förberedelser - gör ni er i ordning tillsammans eller i olika rum?
 • Lunch - vem skall äta tillsammans med er? Beställ maten i tid!
 • Påklädning av bröllopskläder
 • First Look samt porträtt på brudparet
 • Gruppbilder I - här får ni avgöra huruvida ni skall ta några av porträttbilderna redan före vigseln
 • Avsätt minst 15-30 minuter till dryck/mat/toalettbesök före vigseln!
 • Körtid mellan platser
 • Välkomstdrink till gästerna
 • Vigsel + gratulationer
 • Utgång - vem tillhandahåller det era gäster skall kasta efter ceremonin?
 • Gruppbild II - på hela sällskapet samt de konstellationer som ej hanns med före vigseln
 • Mingel + brudskål
 • Bröllopstårtan - serverar ni den under minglet eller efter bröllopsmiddagen?
 • Middag
 • Golden Hour porträtt
 • Sparkler exit - den tar längre tid än vad en tror!
 • Första dansen
 • Partyt startar
 • VickningNär Murphy hälsar på

Ha i åtanke när ni skissar på schemat att en del moment tenderar dra över på tiden. Det kan vara allt från att något glömts på rummet, lunchen tar längre tid än vad som var tänkt, det står felparkerade bilar på platsen ni valt ut till er First Look, viktiga människor som kommer försent till vigseln till att ett oväntat oväder drar in och vigseln och/eller bröllopsmiddagen behöver flyttas inomhus och någon svimmar av värmeslag etcetera. Ha alltid en bra plan i bakfickan!Bröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.


Nina och Andreas som gifte sig på Ystad Saltsjöbad hade ett av de mest avslappnade och stressfria bröllop jag någonsin fotograferat! Min allra främsta rekommendation till dem i planeringen av körschemat var att planera in en så kallad akademisk kvart mellan alla moment.

De valde även att avsätta ca 20-30 minuter inne på rummet tillsammans med sina brudtärnor och marskalkar direkt efter vigseln. Det möjliggjorde att gästerna hann börja socialisera med varandra och få ett glas bubbel i handen samt få tillgång till blommor att kasta innan det var dags för ingången till minglet.

.


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 efter att jag fotograferat mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett gyllene tillfälle att lära mig någonting nytt. Denna kunskap vill jag förmedla dels till de brudpar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen. Tipsinläggen är i ständig utveckling.

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG