Utomhusbröllop på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne, brudparet var barfota. Brudklänning från bohemiska Abby Waits. Foto: Tove Lundquist.
Felicia Möllerström från Brudmakeup.se sminkar bruden Nina under bröllopet på Ystad Saltsjöbad

Är det nödvändigt att boka en MUA till vårt bröllop?

Det korta svaret är: nej, det är få saker under ert bröllop som verkligen är nödvändiga utöver en vigselförrättare. Inte ens fotografen. ;) Jag vill dock ändå rekommendera er att boka in en professionell MUA för att få en avslappnad bröllopsdag.

En del av mina brudar väljer att göra smink och hår själva alternativt tar hjälp av sina vänner – och det med fina resultat. Men att boka in en professionell MUA gör att ni kan slappna av på ett helt annat sätt! Dels får ni hjälp av kompetent och utbildad personal samt hår/smink som håller bra under hela bröllopsdagen och dels får ni en skön och lugn stund tillsammans med era vänner där ni kan koppla av i varandras sällskap – utan stressen över att sminket skall gå fel. Min erfarenhet som fotograf är att det tar betydligt längre tid för lockarna att försvinna om ni har tagit hjälp av en professionell MUA än om ni gör frisyren själva.

Många MUA:or erbjuder skräddarsydda lösningar där ni tillsammans går igenom hur era förberedelser kommer att se ut. Det allra bästa är om ni hinner träffas före bröllopsdagen för att se om personkemin stämmer samt göra en provsminkning. Bor ni annorstädes? Ta ett möte via Skype! Tips är även att titta igenom hens portfolio.Bröllop i Malmö, båda brudars brudklänningar kommer från Needle and Thread. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.
Sanna & Rachel som valde att ha en ceremoni i solnedgången på Ribergsborgs Kallbadhus i Malmö ♥ MUA: Jenny Edlund från brudmakeup.se.


Hur tidigt behöver vi boka en MUA?

Många MUA:or blir uppbokade väldigt tidigt inför nästkommande bröllopssäsong – det allra bästa tipset jag kan ge er är att kontakta dem så fort ni bestämt er för vem ni vill använda er av under ert bröllop. Planerar ni bröllop inför 2025 och 2026? Börja se er efter en MUA och andra leverantörer redan nu!

Fundera igenom hur många personer som skall sminkas av MUA:n – kanske behöver ni flera? En del brudpar väljer att endast boka sminkning till sig själva emedan andra låter sminka brudföljet samt toastmadame och svärmödrar. Sånt här är viktigt att ta beslut om i förväg så att er bokade MUA vet och kan beräkna tidsåtgången och få premisserna till att göra ett bra jobb.Minna Aminpour från Salong Vanite gör i ordning en brudtärna.
Inkludera även er brudtärna! Här från ett citybröllop på High Court i Malmö, MUA är Mina Aminpour
Toastmadame/toastmaster - hur väljer ni rätt persontill ert bröllop? Brudparets toastmadame förberedelser under ett bröllop på Ystad Saltsjöbad, Skåne. MUA är Jenny Edlund, fotograf är Tove Lundquist.
Har ni bokat en MUA inför era förberedelser? Inkludera er Toastmadame! Hon jobbar häcken av sig under ert bröllop och förtjänar att bli lite omhändertagen. ♥ På bild: Jenny Edlund från brudmakeup.se.


Mina främsta tips när det gäller MUA:or här i Skåne är:

Anduena Bahtiri, Malmö

Annika Benedel på BAHLSAM, Åhus

Brudmakeup.se, Sofia Boman med crew – finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm

By Eliza

Elin Hang

Ellinor Rosander, Malmö

Felicia Möllerström, Hässleholm

Jonna Lydahl, Ystad

Nathalie Mitovski, Gislöv

Melinda Galant, Malmö

Mina Aminpour på Salong Vanite, Lund

Queenie Frelin
Alla MUA:or ovan tar bröllop i hela Skåne oavsett utgångsort.Becky som gifte sig i Kivik arbetar själv som MUA och valde att ta in en HMUA främst för att hjälpa till med frisyren.

Bröllopsfrisyr under ett bröllop på Kronovalls slott på Österlen. Foto: Tove Lundquist - bröllopsfotograf i Skåne.
Ellinor Rosander i Malmö var MUA på två av mina bröllop under 2022 – båda brudar var supernöjda. Kika in på Mias respektive Fridas bröllop!

Planerar ni att gifta er?

Ta en titt på mina bröllopstips – där beskrivs bland annat vad en First Look är, hur ni planerar ett klimatsmart bröllop, hur en bäst planerar sina förberedelser samt vad ni skall tänka på vid en utomhusvigsel. Jag svarar även på en ofta ställd fråga i bröllopssammanhang: Vad gör vi om det regnar på bröllopet? Jag har även skapat en översiktssida för er som planerar bröllop.


Förberedelser under ett bröllop på Österlen, Ellinor Rosander är MUA, makeup-artist. Foto: Tove Lundquist.
Frida och Ellinor under bröllopet på Örum 119
Dokumentär bild på brudtärna och MUA under brudens förberedelser på Radisson Blu Metropol Hotel, Helsingborg. MUA är Cecilia Tram - Beautyfreak.
Brudtärnans förberedelser under ett bröllop i Helsingborg. MUA:n Cecilia Tram ingår i teamet på Brudmakeup.se.Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.