10 tips till dig som planerar en utomhusvigsel – både borgerlig samt kyrklig!

En utomhusvigsel vid det ensamma trädet i Haväng, Skåne. Fotograf var Tove Lundquist.
Haväng - en vacker plats för ett utomhusbröllop! Ida och Leif valde vigselplats baserat på ett foto på Internet - ett ensligt och vackert träd som står där högt på kullen. ♥



Utomhus eller inomhus?

Jag gillar verkligen kyrkovigslar. Akustiken och detaljerna i kyrkorna är helt fantastiska, de gamla traditionerna är cementerade och ibland äldre än kyrkan själv. Kyrkorna - dessa vackra arkitektoniska konstverk som är en så stor del av vår svenska historia. Men jag kan inte sticka under stol med att jag älskar utomhusvigslar! Vad sägs om närheten till naturen, till dofterna, hur flexibelt brudparen kan planera sin dag och alla roliga detaljer som en kan pynta med?

Det fina med en utomhusvigsel är just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill - taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. Här kan en verkligen gå all-in. Ni kan också välja att ha den praktiskt taget överallt - vid havet, i skogen, på berget, inne i city - så länge ni frågar markägaren! För mig är det ett stort YAAAAAY! för utomhusbröllop! Det här inlägget är tänkt att ge er inspiration inför både en borgerlig vigsel samt en kyrkovigsel utomhus.

Något att ha med i åtanke är att vad som passar för andra brudpar kanske inte känns rätt för er? Det är så lätt hänt i dagens samhälle med sociala medier och bröllopsbloggar att bli inspirerad - vilket är bra! Men alla slags bröllop passar inte för alla brudpar och det här är ER dag. Låt magkänslan vara en del i beslutet om vart ni skall vara och lyssna på er själva - och på varandra! ♥


Cecilia och Hans hade en kärleksfull - men regnig - utomhusvigsel på Bjärsjölagårds slott som ligger utanför Sjöbo i Skåne.

Ett personligt citybröllop i Malmö med förberedelser på Clarion Hotel Malmö Live, utomhusvigsel på Stortorget och bröllopsfest på Ribersborgs Kallbadhus. Övriga bröllopsleverantörer är Tove Lundquist som bröllopsfotograf, tyllkjol i champagne och fluga kommer från Ellen Marie Bridal, kostym från Oscar Jacobson, skor från Talking Shoes Walking Art och vigselringar från Dahlgren est. 1918 i Malmö.
Mia och Mattias valde att gifta sig på ett av taken på Stortorget i Malmö där de hade pimpat vigselplatsen med en matta som gick i samma toner som deras bröllopskläder samt ett par pumpor som Mia själv odlat. Vi hade tur med vädret - inte en regndroppe trots en mulen himmel - en aspekt att ta i beaktning när ni planerar en utomhusvigsel. De valde att ha en stående vigsel för en mer avslappnad känsla.




Kyrkligt eller borgerligt utomhusbröllop?

En del brudpar går i den felaktiga tron att utomhusvigslar endast är till för borgerliga bröllop vilket de facto inte stämmer alls. Vill ni gifta er utomhus men fortfarande kunna ha en religiös ceremoni? Tala med er präst om hen kan förrätta vigseln på annan plats än i kyrkan, det brukar inte vara några problem. Jag har fotograferat flera utomhusbröllop där vigselförrättaren är präst. Både borgerliga samt kyrkliga utomhusvigslar kan dock kosta i form av bensin för vigselförrättaren - men det är det ju så klart värt! Det finns även ett tredje alternativt - en humanistisk ceremoni.


Bästa tipsen för dig som planerar en utomhusvigsel! Det fina med utomhusvigslar är just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill – taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. Läs mer här om de bästa tipsen när en planerar en utomhusvigsel! På bild: vigsel på Sofiero Slott, Helsingborg. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne. // #tipsbröllop #utomhusbröllop #sofieroslott #helsingborg #bröllopsfotograf
Odekorerat kyrkligt utomhusbröllop intill fontänen på lummiga Sofiero Slott som ligger utanför Helsingborg i Skåne



10 tips för dig som planerar en utomhusvigsel

1. Börja med att bestämma plats samt huruvida ni skall ha en borgerlig eller kyrklig vigselförrättare.
Vad är viktigast för just er när det gäller själva platsen för vigseln? Är en fantastisk skog den rätta vägen? Eller en vacker vingård eller en kritvit sandstrand? En vigsel inne i city? Öppna landskap? Ett mysigt gårdshotell? En medeltida borgruin eller på trappan vid er bröllopslokal? Finns där någon markägare ni behöver kontakta? Känn efter och lyssna på hjärtat. Vad passar bäst för just er? När det gäller borgerliga vigselförrättare är många av dem politiskt tillsatta vilket är något att ha i åtanke om det är en aspekt ni känner är viktig. Kanske är personen och er kemi viktigare än vilket parti hen tillhör?

2. Hur känner ni inför dekorationer?
Det är alltid bra att rama in vigselplatsen så att gästerna inte blir förbryllade när de anländer och undrar vart de skall stå. Markera platsen med exempelvis en bröllopsbåge, ni kan även ställa upp stolar och bänkar så att det framgår vart ni skall stå. Är det vimplar i träden som gäller? Ett träd full av tavlor med fotografier eller vackra ljusdekorationer? Blommor överallt? En vacker bröllopsbåge? Mattor längs ingången till vigselplatsen? Måhända vill ni inte dekorera alls? Den rätta vägen här är att göra det som ni vill, ingen annan. ♥ Och en viktig aspekt att ha i åtanke: ha en Leave No Trace-aspekt när det gäller dekorationer och annat, d v s låt dem ha så liten påverkan på miljön som möjligt. Lämna platsen som ni hittade den! Titta gärna in på min Pinterest-sida för att få lite idéer, jag tipsar bland annat om bröllopsbågar, roliga skyltar, hur ni kan dekorera vigselplatser samt mycket, mycket mer!


Triptyk i färg på Ystad Saltsjöbads bröllopsbåge som de dekorerar till brudparen under utomhusvigslar. Florist är Elins Blomsterglädje. Fotograf är Tove Lundquist.
Bröllopsbågen som brudparen på Ystad Saltsjöbad får låna till sina utomhusbröllop, här dekorerat av Elins Blomsterglädje.


3. Var kommunikativ med era gäster om vigselplatsen!
Skall ni spendera delar av dagen på sandstranden? Viga er på en bergstopp? Mingla på ett slott? Ha ert bröllop på ett tak? Berätta för era gäster vad de behöver tänka på i form av kläder och packning - behöver en ha flip flop hela dagen eller finns möjlighet att byta till finskor efter vigseln nere på stranden? Behöver de ha specifika kläder? Vandringskängor? Ha respekt och kommunicera vad som gäller för er utomhusvigsel helt enkelt. Ett bra sätt att göra detta är via en snygg hemsida där ni enkelt kan uppdatera info om vigseln ända fram till samma vecka som bröllopet skall gå av stapeln.

4. Ta hjälp av er bröllopslokal!
Många bröllopslokaler går all in när det gäller utomhusvigslar i eller utanför deras lokaler - se exempel här hur Ystad Saltsjöbad hade fixat på stranden under Nina och Andreas bröllop. Kika även in på mina tips på fin-fina bröllopslokaler i Skåne - på topplistan över den mest engagerade bröllopspersonalen jag arbetat med står Norrvikens Trädgårdar, Maryhill Estate, Bjärsjölagårds slott, Ystad Saltsjöbad samt Örum 119 för.


En utomhusvigsel på Örum 119 på Österlen. Fotograf var Tove Lundquist, Lokal: Örum 119, MUA: Ellinor Rosander, Florist: Trolldruvans blommor, Musiker: Daniel Bentzen, Brud: Hvita Vackra, Brudgum: Volt Malmö, Vigselringar: Dahlgren est. 1918, Trycksaker: Emma Paper Doll, Restaurang: Härden Matstudio, Tårta: Tildas Bakeri
Utgång under ett utomhusbröllop på Örum 119 på Österlen



5. Planera er in- samt utgång! 
Hur vill ni anlända till vigselplatsen? Gående, i en hyrd bil eller kanske med en helikopter? På en rolig cykel? Vill ni gå in och ut till musik? Skall den i så fall vara live (se mina tips på musiker i Skåne) eller har ni annan lösning? Om ni skall tillbringa hela dagen på samma plats kan er promenad till vigselplatsen vara bra att fundera igenom - kommer ni ut från en dörr eller kanske rundar ni ett hus eller en träddunge? Är där en massa bilar i bakgrunden som kommer med på bild? Kommer era gäster att se er på långt håll?


6. Ha en bra plan B i bakfickan när det gäller vädret! 
Vad har ni för alternativ om det regnar? Delar ni ut paraplyer, sätter upp eget partytält eller tar ni hjälp av er bröllopslokal? Gå igenom alternativen med er bokade fotograf kring hur ni kan lösa situationen. Planera även för att det kan bli väldigt varmt - allra helst om vigseln sker där det ofta inte finns mycket skugga, som till exempel på en oskyddad sandstrand. Se gärna till att det finns gott om skugga i närheten och bra plats för era gäster samt att de har nära tillgång till något gott om dricka, alternativt skala ned på själva vigseln så att det inte blir för länge i solen. Läs mitt tipsinlägg om vad vi gör om det regnar under ert utomhusbröllop. Om ni valt att ha en utomhusvigsel på en sandstrand under de varmaste månaderna på året rekommenderar jag er att inte göra ceremonin allt för lång. Tips är att ha med två par skor - dels för att en bröllopsdag är lång och det är skönt att byta men det kan även vara bra om det börjar regna och ni blir blöta om fötterna. Inte kul att sitta halva bröllopsmiddagen i blöta skor!



Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Kyrklig, dekorerad utomhusvigsel på Ystad Saltsjöbad, Skåne. Elins Blomsterglädje har gjort blomsterdekorationerna på bröllopsbågen. 



7. Tänk på hur ljuset kommer att se ut under dagen
Om ni planerar att ha er utomhusvigsel under bar himmel under de soligare timmarna kan detta rendera i fula skuggor i ansiktet på era fotografier. Är detta inget som stör så go for it, planera annars in att ceremonin skall hållas på en plats där det finns jämn skugga - exempelvis under något slags öppet tak eller tält. Prata med experten på ljus - d v s er fotograf.



8. Möjliggör för gästerna att sitta under vigseln!
Funderar ni på huruvida ni skall ha en stående eller sittande vigsel? Inte nog med att det blir bättre bilder vid en sittande så kan gästerna tycka att det är skönt att få slå sig ned en stund - allra helst om ni valt att göra er utomhusvigsel längre än de vanliga 3 minuterna. Kasta in lite duktiga musiker och personliga brev till varandra så har ni genast en lite längre och personligare ceremoni! Ha en rak kommunikation med er vigselförrättare! Fundera även på om och hur ni skall pynta på vigselplatsen, kanske en bröllopsbåge vore något? Tips vid en stående är att servera något att dricka och på så sätt skapa en mer avslappnad känsla.


Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
Borgerlig utomhusvigsel i Haväng med en vacker utsikt över havet - Ida och Leif valde att lyssna på hjärtat och kände att ett elopementbröllop var den rätta vägen att gå. Själva platsen valdes utifrån ett fotografi på ett träd. ♥


9. Använd er av en erfaren bröllopsfotograf som är van vid att fotografera i alla väderlekar!
Detta går inte att upprepa nog många gånger. Leta efter en fotograf vars bilder och person tilltalar er. För även en rak och tydlig kommunikation med er bröllopsfotograf om förväntningar samt önskemål.

10. Och slutligen. Stå med era ansikten gentemot gästerna!
Tänk vad kul för dem att få se era ansikten samt minspel under hela ceremonin istället för era ryggar - de kommer att känna sig mer delaktiga i ceremonin. ♥



Foto på brudpar under ett elopement bröllop i Haväng, Skåne. Bilder från vigseln vid den ensamma tallen. Fotograf: Tove Lundquist.


Vi vill att du fotograferar vår utomhusvigsel - hur går vi tillväga?

1. Fyll i formuläret under kontakt!

2. Ju mer detaljerade ni är desto bättre! Det är inte alla brudpar som hunnit planera sitt bröllop så långtgående när de kontaktar mig - men ju mer info jag får desto lättare kan jag se om min bildstil är en bra fit för just er eller om en annan bröllopsfotograf passar er bättre. ♥ Om ni vill se bildspel från ett utomhusbröllop jag dokumenterat så hojta till!

3. Avtal, faktura och MASSOR av information! När avtalet är påskrivet av oss alla tre och fakturan är betald är vi på G! Jag är experten ni inte visste att ni ville ha - vi kommer att gå igenom allt för att er dag skall bli precis som ni vill ha den!

4. Bröllopsdagen är här! Wohoooo! Efter att ni haft er parfotografering tillsammans med mig känns det som att vi känt varandra i evighet och att jag är en naturlig del av dagen. Vi kommer att ha så kul!

5. Bilderna är klara! Tiden är inne att få se era fantastiska bilder, jag tycker alltid att det är lika spännande att skicka iväg dem. Om ni själva vill fortsätter jag gärna att hålla kontakt. ♥



Utomhusbröllop i Skåne - tips för brudparet, både borgerlig samt kyrklig, hur ni planerar utomhusbröllopet i Södra Sverige