Tips till dig som planerar en utomhusvigsel!

Jag gillar verkligen kyrkovigslar. Akustiken och detaljerna i kyrkorna är helt fantastiska, de gamla traditionerna. Men jag kan inte sticka under stol med att jag älskar utomhusvigslar! Älskar närheten till naturen, till dofterna, hur flexibelt brudparen kan planera sin dag och alla roliga detaljer som en kan pynta med. Det fina med utomhusvigslar är ju just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill – taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. För mig är det ett stort YAAAAAY! för utomhusbröllop!

 

Bästa tipsen för dig som planerar en utomhusvigsel! Det fina med utomhusvigslar är just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill – taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. Läs mer här om de bästa tipsen när en planerar en utomhusvigsel! På bild: vigsel på Sofiero Slott, Helsingborg. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne. // #tipsbröllop #utomhusbröllop #sofieroslott #helsingborg #bröllopsfotograf

Odekorerad kyrklig vigsel vid fontänen på Sofiero Slott, Skåne

 

 

Tipsen för dig som planerar en utomhusvigsel

 

1. Börja med att bestämma plats samt huruvida ni skall ha en borgerlig eller kyrklig vigselförrättare. Vad är viktigast för just er? Är en fantastisk skog den rätta vägen? En vingård eller en kritvit sandstrand? En medeltida borgruin eller på trappan vid er bröllopslokal? Känn efter och lyssna på hjärtat.

2. Hur känner ni inför dekorationer? Är det vimplar i träden som gäller? Ett träd full av tavlor med fotografier eller vackra ljusdekorationer? Blommor överallt? Måhända vill ni inte dekorera alls? Den rätta vägen här är att göra det som ni vill, ingen annan. ♥ Titta gärna in på min Pinterest för att få lite idéer.

3. Var kommunikativ med era gäster om vigselplatsen! Skall ni spendera delar av dagen på sandstranden? Viga er på en bergstopp? Mingla på ett slott? Berätta för era gäster vad de behöver tänka på i form av packning – behöver en ha flip flop hela dagen eller finns möjlighet att byta till finskor efter vigseln nere på stranden? Behöver de ha specifika kläder? Vandringskängor? Ha respekt och kommunicera vad som gäller för er utomhusvigsel helt enkelt. Ett bra sätt att göra detta är via en snygg hemsida.

4. Ta hjälp! Många bröllopslokaler går all in när det gäller utomhusvigslar i eller utanför deras lokaler – se exempel här hur fint Ystad Saltsjöbad hade gjort det på stranden under Nina och Andreas bröllop! Kika även in på mina tips på fin-fina bröllopslokaler i Skåne.

5. Ha en bra plan B i bakfickan när det gäller vädret! Vad har ni för alternativ om det regnar? Delar ni ut paraplyer, sätter upp partytält eller tar hjälp av er bröllopslokal? Gå igenom med er bokade fotograf hur ni kan lösa situationen – jag lovar att hen föredrar torra kameror jämte genomvåta. ;) Planera även för att det kan bli väldigt varmt – allra helst om vigseln sker där det ej finns mycket skugga. Se gärna till att det finns gott om skugga och bra plats för era gäster samt att de har nära tillgång till något gott om dricka!

6. Tänk på hur ljuset kommer att se ut under dagen – om ni skall ha er vigsel under bar himmel under de soligare timmarna kan detta rendera i fula skuggor i ansiktet. Är detta inget som stör så go for it, planera annars in att ceremonin skall hållas på en plats där det finns jämn skugga – exempelvis under något slags tak eller tält.

7. Möjliggör för gästerna att sitta under vigseln! Inte nog med att det blir bättre bilder (you know it!) så kan gästerna tycka att det är skönt att få slå sig ned en stund – allra helst om ni valt att göra er utomhusvigsel längre än de vanliga 3 minuterna. Kasta in lite duktiga musiker och personliga brev till varandra så har ni genast en lite längre och personligare ceremoni! Ha en rak kommunikation med er vigselförrättare! Fundera även på om och hur ni skall pynta på vigselplatsen.

8. Använd er av en erfaren bröllopsfotograf som är van vid att fotografera i alla väderlekar!

9. Och slutligen. Stå med era ansikten gentemot gästerna! Tänk vad kul för dem att få se er två under hela ceremonin istället för era ryggar, de kommer att känna sig mer delaktiga i ceremonin. ♥

 

 

Utomhusvigsel på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne, på bilden finns en korg med sandaler samt en spegel med brudparets namn. Foto: Tove Lundquist.

Dekorerat strandbröllop på Ystad Saltsjöbad, Skåne

 

 

Jag har dokumenterat en och annan utomhusvigsel genom åren, nedan finner ni tre av dem:

Nina och Andreas, Ystad Saltsjöbad

Therese och Anders, Örum 119

Rebecca och Erik, Eriksbergs Vilt och Natur

 

 

 

Boka en fotograf?

Klart ni ska! ;) Måhända är jag rätt fotograf för er? Kika in under bröllop där ni kan läsa mer om min approach och finner info mer kring att boka mig som bröllopsfotograf, ni får gärna följa mig på Instagram. Läs gärna mina tips om att boka rätt fotograf.

DELA
Kommentarer
Skriv en kommentar
Meddelande