10 tips till dig som planerar en utomhusvigsel – både borgerlig samt kyrklig!

Elopement bröllop vid det ensamma trädet i Haväng, Skåne. Fotograf var Tove Lundquist.

Borgerlig utomhusvigsel i Haväng med en vacker utsikt över havet – Ida och Leif valde att lyssna på hjärtat och kände att ett elopementbröllop var den rätta vägen att gå. Själva platsen valdes utifrån ett fotografi på ett träd. ♥Jag gillar verkligen kyrkovigslar. Akustiken och detaljerna i kyrkorna är helt fantastiska, de gamla traditionerna. Kyrkorna som arkitektoniska konstverk som är en så stor del av vår svenska historia. Men jag kan inte sticka under stol med att jag älskar utomhusvigslar! Älskar närheten till naturen, till dofterna, hur flexibelt brudparen kan planera sin dag och alla roliga detaljer som en kan pynta med. Det fina med en utomhusvigsel är ju just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill – taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. För mig är det ett stort YAAAAAY! för utomhusbröllop! Det här inlägget är tänkt att ge inspiration inför både en borgerlig vigsel samt en kyrkovigsel utomhus.Kyrkligt eller borgerlig vigsel utomhus?

Många brudpar går i den felaktiga tron att utomhusvigslar endast är till för borgerliga bröllop vilket de facto inte stämmer alls. Vill ni gifta er utomhus men fortfarande kunna ha en religiös ceremoni? Tala med er präst om hen kan förrätta vigseln på annan plats än i kyrkan, det brukar inte vara några problem. Jag har fotograferat flera utomhusbröllop där vigselförrättaren är präst. Både borgerliga samt kyrkliga utomhusvigslar kan dock kosta i form av bensin för vigselförrättaren – men det är det ju så klart värt!


Bästa tipsen för dig som planerar en utomhusvigsel! Det fina med utomhusvigslar är just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill – taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. Läs mer här om de bästa tipsen när en planerar en utomhusvigsel! På bild: vigsel på Sofiero Slott, Helsingborg. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne. // #tipsbröllop #utomhusbröllop #sofieroslott #helsingborg #bröllopsfotograf

Odekorerad kyrklig utomhusvigsel vid fontänen på Sofiero Slott, Skåne


10 tips för dig som planerar en utomhusvigsel

1. Börja med att bestämma plats samt huruvida ni skall ha en borgerlig eller kyrklig vigselförrättare.
Vad är viktigast för just er? Är en fantastisk skog den rätta vägen? En vingård eller en kritvit sandstrand? En medeltida borgruin eller på trappan vid er bröllopslokal? Känn efter och lyssna på hjärtat. Vad passar bäst för just er?

2. Hur känner ni inför dekorationer?
Är det vimplar i träden som gäller? Ett träd full av tavlor med fotografier eller vackra ljusdekorationer? Blommor överallt? En vacker bröllopsbåge? Måhända vill ni inte dekorera alls? Den rätta vägen här är att göra det som ni vill, ingen annan. ♥ Titta gärna in på min Pinterest för att få lite idéer, jag tipsar bland annat om bröllopsbågar, roliga skyltar, bröllopsbuketter och tårtor och dess alternativ. Samt mycket, mycket mer!


Triptyk i färg på Ystad Saltsjöbads bröllopsbåge som de dekorerar till brudparen. Florist är Elins Blomsterglädje. Fotograf är Tove Lundquist.

Bröllopsbågen hos Ystad Saltsjöbad, dekorerat av Elins Blomsterglädje.


3. Var kommunikativ med era gäster om vigselplatsen!
Skall ni spendera delar av dagen på sandstranden? Viga er på en bergstopp? Mingla på ett slott? Berätta för era gäster vad de behöver tänka på i form av packning – behöver en ha flip flop hela dagen eller finns möjlighet att byta till finskor efter vigseln nere på stranden? Behöver de ha specifika kläder? Vandringskängor? Ha respekt och kommunicera vad som gäller för er utomhusvigsel helt enkelt. Ett bra sätt att göra detta är via en snygg hemsida.

4. Ta hjälp av er bröllopslokal!
Många bröllopslokaler går all in när det gäller utomhusvigslar i eller utanför deras lokaler – se exempel här hur fint Ystad Saltsjöbad hade gjort det på stranden under Nina och Andreas bröllop! Kika även in på mina tips på fin-fina bröllopslokaler i Skåne.

5. Planera er in- samt utgång! 
Hur vill ni anlända till vigselplatsen? Gående, i bil eller kanske med en helikopter? På en rolig cykel? Vill ni gå in och ut till musik? Skall den i så fall vara live (se mina tips på musiker i Skåne) eller har ni annan lösning?


Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

Kyrklig, dekorerad utomhusvigsel på Ystad Saltsjöbad, Skåne. Elins Blomsterglädje har gjort blomsterdekorationerna. 


6. Ha en bra plan B i bakfickan när det gäller vädret! 
Vad har ni för alternativ om det regnar? Delar ni ut paraplyer, sätter upp eget partytält eller tar ni hjälp av er bröllopslokal? Gå igenom alternativen med er bokade fotograf kring hur ni kan lösa situationen. Planera även för att det kan bli väldigt varmt – allra helst om vigseln sker där det ofta inte finns mycket skugga, som till exempel på en oskyddad sandstrand. Se gärna till att det finns gott om skugga i närheten och bra plats för era gäster samt att de har nära tillgång till något gott om dricka, alternativt skala ned på själva vigseln så att det inte blir för länge i solen. Läs mitt tipsinlägg om vad vi gör om det regnar under ert utomhusbröllop. Om ni valt att ha en utomhusvigsel på en sandstrand under de varmaste månaderna på året rekommenderar jag er att inte göra ceremonin allt för lång.

7. Tänk på hur ljuset kommer att se ut under dagen
Om ni planerar att ha er utomhusvigsel under bar himmel under de soligare timmarna kan detta rendera i fula skuggor i ansiktet på era fotografier. Är detta inget som stör så go for it, planera annars in att ceremonin skall hållas på en plats där det finns jämn skugga – exempelvis under något slags öppet tak eller tält.

8. Möjliggör för gästerna att sitta under vigseln!
Inte nog med att det blir bättre bilder (you know it!) så kan gästerna tycka att det är skönt att få slå sig ned en stund – allra helst om ni valt att göra er utomhusvigsel längre än de vanliga 3 minuterna. Kasta in lite duktiga musiker och personliga brev till varandra så har ni genast en lite längre och personligare ceremoni! Ha en rak kommunikation med er vigselförrättare! Fundera även på om och hur ni skall pynta på vigselplatsen.

9. Använd er av en erfaren bröllopsfotograf som är van vid att fotografera i alla väderlekar!
Detta går inte att upprepa nog många gånger. Leta efter en fotograf vars bilder och person tilltalar er. För även en rak och tydlig kommunikation med er bröllopsfotograf om förväntningar samt önskemål.

10. Och slutligen. Stå med era ansikten gentemot gästerna!
Tänk vad kul för dem att få se er två under hela ceremonin istället för era ryggar, de kommer att känna sig mer delaktiga i ceremonin. ♥


Inspiration inför en borgerlig vigsel. Utomhusvigsel på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne, på bilden finns en korg med sandaler samt en spegel med brudparets namn. Foto: Tove Lundquist.

Dekorerat strandbröllop på Ystad Saltsjöbad, Skåne


Jag har dokumenterat en och annan utomhusvigsel genom åren – dels borgerlig och dels kyrklig, nedan finner ni fem av dem:

Nina och Andreas, Ystad Saltsjöbad

Therese och Anders, Örum 119

Rebecca och Erik, Eriksbergs Vilt och Natur

Ida och Leif, Haväng

Sofi och Anil, Ystad SaltsjöbadUtomhusvigsel på Eriksbergs Vilt & Natur utanför Karlshamn, Blekinge. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

En utomhusvigsel på Eriksberg, Blekinge


Funderar ni på att boka en bröllopsfotograf?

Så klart ni ska! ;) Måhända är jag rätt fotograf för er? Under bröllop kan ni läsa mer om min approach samt hur ni bokar mig som bröllopsfotograf, ni får gärna följa mig på Instagram. Läs gärna mina bröllopstips som bland annat handlar om ni väljer rätt toastmadame/toastmaster till ert bröllop, hur ni bokar rätt fotograf och vilka miljövänliga alternativ gästerna har istället för att kasta ris.

DELA
Kommentarer
Skriv en kommentar
Meddelande