10 tips till dig som planerar en utomhusvigsel – både borgerlig samt kyrklig!

Elopement bröllop vid det ensamma trädet i Haväng, Skåne. Fotograf var Tove Lundquist.
Haväng - en vacker plats för ett utomhusbröllop. Ida och Leif valde vigselplats baserat på ett ensligt och vackert träd som står där högt på kullen. ♥Utomhus eller inomhus?

Jag gillar verkligen kyrkovigslar. Akustiken och detaljerna i kyrkorna är helt fantastiska, de gamla traditionerna är cementerade och ibland äldre än kyrkan själv. Kyrkorna - dessa vackra arkitektoniska konstverk som är en så stor del av vår svenska historia. Men jag kan inte sticka under stol med att jag älskar utomhusvigslar! Älskar närheten till naturen, till dofterna, hur flexibelt brudparen kan planera sin dag och alla roliga detaljer som en kan pynta med.

Det fina med en utomhusvigsel är just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill - taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. Här kan en verkligen gå all-in. För mig är det ett stort YAAAAAY! för utomhusbröllop! Det här inlägget är tänkt att ge er inspiration inför både en borgerlig vigsel samt en kyrkovigsel utomhus.

Något att ha med i åtanke är att vad som passar för andra brudpar kanske inte känns rätt för er? Det är så lätt hänt i dagens samhälle med sociala medier och bröllopsbloggar att bli inspirerad - vilket är bra! Men alla slags bröllop passar inte för alla brudpar och det här är ER dag. Låt magkänslan vara en del i beslutet om vart ni skall vara och lyssna på er själva - och varandra! ♥Kyrkligt eller borgerlig utomhusbröllop?

Många brudpar går i den felaktiga tron att utomhusvigslar endast är till för borgerliga bröllop vilket de facto inte stämmer alls. Vill ni gifta er utomhus men fortfarande kunna ha en religiös ceremoni? Tala med er präst om hen kan förrätta vigseln på annan plats än i kyrkan, det brukar inte vara några problem. Jag har fotograferat flera utomhusbröllop där vigselförrättaren är präst. Både borgerliga samt kyrkliga utomhusvigslar kan dock kosta i form av bensin för vigselförrättaren - men det är det ju så klart värt!


Bästa tipsen för dig som planerar en utomhusvigsel! Det fina med utomhusvigslar är just att en kan göra det precis hur stort eller hur litet en vill – taket är mycket högre för flexibilitet än om en planerar en traditionell vigsel i kyrkan. Läs mer här om de bästa tipsen när en planerar en utomhusvigsel! På bild: vigsel på Sofiero Slott, Helsingborg. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne. // #tipsbröllop #utomhusbröllop #sofieroslott #helsingborg #bröllopsfotograf

Odekorerad kyrklig utomhusvigsel vid fontänen på lummiga Sofiero Slott som ligger utanför Helsingborg i Skåne10 tips för dig som planerar en utomhusvigsel

1. Börja med att bestämma plats samt huruvida ni skall ha en borgerlig eller kyrklig vigselförrättare.
Vad är viktigast för just er när det gäller själva platsen för vigseln? Är en fantastisk skog den rätta vägen? Eller en vacker vingård eller en kritvit sandstrand? Öppna landskap? En medeltida borgruin eller på trappan vid er bröllopslokal? Finns där någon markägare ni behöver kontakta? Känn efter och lyssna på hjärtat. Vad passar bäst för just er?

2. Hur känner ni inför dekorationer?
Är det vimplar i träden som gäller? Ett träd full av tavlor med fotografier eller vackra ljusdekorationer? Blommor överallt? En vacker bröllopsbåge? Måhända vill ni inte dekorera alls? Den rätta vägen här är att göra det som ni vill, ingen annan. ♥ Titta gärna in på min Pinterest för att få lite idéer, jag tipsar bland annat om bröllopsbågar, roliga skyltar, bröllopsbuketter och tårtor och dess alternativ. Samt mycket, mycket mer!


Triptyk i färg på Ystad Saltsjöbads bröllopsbåge som de dekorerar till brudparen. Florist är Elins Blomsterglädje. Fotograf är Tove Lundquist.

Bröllopsbågen som brudparen på Ystad Saltsjöbad får låna till sina utomhusbröllop, här dekorerat av Elins Blomsterglädje.


3. Var kommunikativ med era gäster om vigselplatsen!
Skall ni spendera delar av dagen på sandstranden? Viga er på en bergstopp? Mingla på ett slott? Berätta för era gäster vad de behöver tänka på i form av packning - behöver en ha flip flop hela dagen eller finns möjlighet att byta till finskor efter vigseln nere på stranden? Behöver de ha specifika kläder? Vandringskängor? Ha respekt och kommunicera vad som gäller för er utomhusvigsel helt enkelt. Ett bra sätt att göra detta är via en snygg hemsida där ni enkelt kan uppdatera info om vigseln ända fram till samma vecka som bröllopet skall gå av stapeln.

4. Ta hjälp av er bröllopslokal!
Många bröllopslokaler går all in när det gäller utomhusvigslar i eller utanför deras lokaler - se exempel här hur Ystad Saltsjöbad hade fixat på stranden under Nina och Andreas bröllop. Kika även in på mina tips på fin-fina bröllopslokaler i Skåne.

5. Planera er in- samt utgång! 
Hur vill ni anlända till vigselplatsen? Gående, i en hyrd bil eller kanske med en helikopter? På en rolig cykel? Vill ni gå in och ut till musik? Skall den i så fall vara live (se mina tips på musiker i Skåne) eller har ni annan lösning?


Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

Kyrklig, dekorerad utomhusvigsel på Ystad Saltsjöbad, Skåne. Elins Blomsterglädje har gjort blomsterdekorationerna. 


6. Ha en bra plan B i bakfickan när det gäller vädret! 
Vad har ni för alternativ om det regnar? Delar ni ut paraplyer, sätter upp eget partytält eller tar ni hjälp av er bröllopslokal? Gå igenom alternativen med er bokade fotograf kring hur ni kan lösa situationen. Planera även för att det kan bli väldigt varmt - allra helst om vigseln sker där det ofta inte finns mycket skugga, som till exempel på en oskyddad sandstrand. Se gärna till att det finns gott om skugga i närheten och bra plats för era gäster samt att de har nära tillgång till något gott om dricka, alternativt skala ned på själva vigseln så att det inte blir för länge i solen. Läs mitt tipsinlägg om vad vi gör om det regnar under ert utomhusbröllop. Om ni valt att ha en utomhusvigsel på en sandstrand under de varmaste månaderna på året rekommenderar jag er att inte göra ceremonin allt för lång.

7. Tänk på hur ljuset kommer att se ut under dagen
Om ni planerar att ha er utomhusvigsel under bar himmel under de soligare timmarna kan detta rendera i fula skuggor i ansiktet på era fotografier. Är detta inget som stör så go for it, planera annars in att ceremonin skall hållas på en plats där det finns jämn skugga - exempelvis under något slags öppet tak eller tält.
Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
Borgerlig utomhusvigsel i Haväng med en vacker utsikt över havet - Ida och Leif valde att lyssna på hjärtat och kände att ett elopementbröllop var den rätta vägen att gå. Själva platsen valdes utifrån ett fotografi på ett träd. ♥
8. Möjliggör för gästerna att sitta under vigseln!
Inte nog med att det blir bättre bilder (you know it!) så kan gästerna tycka att det är skönt att få slå sig ned en stund - allra helst om ni valt att göra er utomhusvigsel längre än de vanliga 3 minuterna. Kasta in lite duktiga musiker och personliga brev till varandra så har ni genast en lite längre och personligare ceremoni! Ha en rak kommunikation med er vigselförrättare! Fundera även på om och hur ni skall pynta på vigselplatsen.

9. Använd er av en erfaren bröllopsfotograf som är van vid att fotografera i alla väderlekar!
Detta går inte att upprepa nog många gånger. Leta efter en fotograf vars bilder och person tilltalar er. För även en rak och tydlig kommunikation med er bröllopsfotograf om förväntningar samt önskemål.

10. Och slutligen. Stå med era ansikten gentemot gästerna!
Tänk vad kul för dem att få se er två under hela ceremonin istället för era ryggar, de kommer att känna sig mer delaktiga i ceremonin. ♥Jag har dokumenterat en och annan utomhusvigsel genom åren - dels borgerlig och dels kyrklig, nedan finner ni ett par av dem:

Golden hour porträtt på brudpar under ett strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne, brudparet var barfota. Brudklänning från bohemiska Abby Waits. Brudgummens kläder är Corneliani från Olséns Mode. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Skåne.

Nina & Andreas

Kärleksfullt bröllopsporträtt på ett brudpar under deras elopement bröllop i Baskemölla, Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist. Brudklänningen heter Ciara och kommer från Asos. Brudgummens bröllopskläder kommer från Tiger of Sweden.

Ida & Leif

Therese & Anders

Sofi & Anil

Stefanie & Claes

Trädgårdsbröllop i Glimminge Plantering som ligger på Bjärehalvön i Skåne. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Jennifer & JOhan

Funderar ni på att boka en bröllopsfotograf till ert utomhusbröllop?

Bröllopsporträtt tillsammans med brudpar i Slottsträdgården under ett utomhusbröllop i Slottsparken. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Malmö, Skåne.

Så klart ni ska! ;) Måhända är jag rätt fotograf för er? Jag har jobbat som fotograf under många år och delar gärna med mig av min kunskap till mina brudpar. Under bröllop kan ni läsa mer om min approach samt hur ni bokar mig som bröllopsfotograf, ni får gärna följa mig på Instagram.

Om ni går i bröllopstankar så tipsar jag om att kika igenom mina bröllopstips som finns här på sidan - de handlar bland annat om hur ni väljer rätt toastmadame/toastmaster till ert bröllop, värdet av att boka rätt fotograf och vilka miljövänliga alternativ gästerna har istället för att kasta ris - absolut något att diskutera igenom med er toastmadame/toastmaster.

Jennie & Gustavs minibröllop i slottsparken

Vi vill att du fotograferar vår utomhusvigsel -

Hur går vi tillväga nu?

Fyll i formuläret under kontakt!

01.

Ju mer detaljerade ni är desto bättre! Det är inte alla brudpar som hunnit planera sitt bröllop så långtgående när de kontaktar mig - men ju mer info jag får desto lättare kan jag se om min bildstil är en bra fit för just er eller om en annan bröllopsfotograf passar er bättre. ♥ Om ni vill se bildspel från ett utomhusbröllop jag dokumenterat så hojta till!

Golden Hour bröllopsporträtt tillsammans med ett brudpar under ett bröllop på High Court i Malmö. Brudklänningen kommer från Skräddarhuset i Malmö och brudgummens kläder från Hugo Boss. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.

Avtal, faktura och MASSOR av information!

02.

När avtalet är påskrivet av oss alla tre och fakturan är betald är vi på G! Jag är experten ni inte visste att ni ville ha - vi kommer att gå igenom allt för att er dag skall bli precis som ni vill ha den!

Bröllopsdagen är här! Wohoooo!

03.

Efter att ni haft er parfotografering tillsammans med mig känns det som att vi känt varandra i evighet och att jag är en naturlig del av dagen. Vi kommer att ha så kul!

Bilderna är klara!

04.

Tiden är inne att få se era fantastiska bilder, jag tycker alltid att det är lika spännande att skicka iväg dem. Om ni själva vill fortsätter jag gärna att hålla kontakt.

bröllopsfotograf i Skåne med fokus på storytelling och genuina känslor

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.

Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .

Fotograf Tove Lundquist

De bästa tipsen för brudparet som planerar en utomhusvigsel för sitt bröllop.

Utomhusbröllop i Skåne - tips för brudparet, både borgerlig samt kyrklig, hur ni planerar utomhusbröllopet i Södra Sverige