Brud med hennes brudtärna under ett bröllop på vackra High Court i Malmö. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Tänk på vilka personer ni vill ha med er under morgonen – det finns inga pekpinnar alls utan omge er av de människor ni mår bra av att ha i er närhet ♥

Tips inför bröllop: förberedelser!

Nu är det dags för ytterligare ett av mina bröllopstips inför er planering av bröllopet – denna gång gäller det brudparets förberedelser! Många av mina par har förberedelserna tillsammans med sina tärnor, marskalkar, ibland toastmadame/toastmaster och många gånger även mödrar men jag vill först slänga in ett snabbt tips om att det är superfint att ha förberedelserna tillsammans med ens partner också! Kika in på Sanna och Rachels bröllop för att se hur det kan se ut. Planera er bröllopsdag så som ni vill och strunta i de traditioner som ni känner inte passar er. Skapa nya tillsammans med er partner istället! ♥

Känner ni att ni inte riktigt har koll på vilka slags bilder som tas under förberedelserna? Hör med er bokade fotograf om ni kan se hens bilder från andra bröllop så att ni får en vision över vilka bilder som kan komma att levereras.

Beckys förberedelser under hennes och Stefans bröllop i Kivik – ett bröllop som helt avvek från de ursprungliga planerna! Ett picknick-bröllop där ceremonin var tänkt att avslutas i havet fick istället bli Kiviks Musteriers allra första p g a vädret. Ett tips är alltså att ha en back-up plan vid regn!

Brudens förberedelser under ett utomhusbröllop på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Ninas förberedelser på Ystad Saltsjöbad i Ystad, Skåne. MUA är Felicia Möllerström från brudmakeup.se. Hett tips är att boka någon av deras större suiter där det är fantastiskt ljus. Ni kommer att få en nöjd fotograf!1. Först och främst – se till att det finns bra möjligheter till naturligt ljus i rummen ni skall göra er i ordning i, det gör stor skillnad för era bilder. Fönsterljus for the win! Stora fönster men även ljusa vita väggar och neutrala färger är fördelaktigt. Håll gärna ytan kring fönster fri från saker då bröllopsfotografen ni bokar – om hen precis som jag använder sig av det naturliga ljuset under större delen av dagen – förmodligen vill använda sig av dem i fotograferandet av exempelvis detaljer.Brudtärnor under bröllopsförberedelser av brud på ett bröllop i Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
Förberedelser i Norrgavelhuset, Örum 119 på Österlen där det finns stora fönster som vetter ut mot gården

En del brudpar vill ha bilder på smycken, andra är inte intresserade alls – huvudsaken är att ni kommunicerar med er fotograf!

Bild från bröllop på Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Manchettknappar från fotbollslaget Liverpool. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Manchettknappar med Liverpoolmärket
Kamé smycke, orange vigselring samt ask från En Liten Ask för bröllopsringar. Fotograf: Tove Lundquist. Förberedelser inför bröllop på Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad i Skåne.
2. Utse gärna en person som har ansvar för att plocka undan flaskor, hårsprayburkar, påsar och andra saker ni inte vill ha med på bilderna. Ta gärna en överblick över rummet ni valt – finns där saker som ni inte vill få med i era bilder? Även om ni spontant känner att ni inte bryr er huruvida det är lite rörigt eller inte så är det här bilder som kommer att bestå under många år framöver, den känslan kan med andra ord ändras genom åren.


3. För att få bästa fotoresultat från själva påklädningen av båda parters bröllopskläder rekommenderar jag att de personer som skall vara med under förberedelserna skall vara omklädda. Om ni har köpt speciella morgonrockar till era brudtärnor föreslår jag att ni tar några bilder på er tillsammans innan ni alla klär på er. Skall fotografen fånga bådas förberedelser? Har ni era förberedelser på olika platser eller gör ni er i ordning på samma bröllopslokal/hotell? Eller till och med samma rum? Kommer ni att dela MUA? Sker de i olika delar av staden kan en Second Shooter behövas så att fotografen inte missar viktiga bilder.


Brud tillsamans med brudfölje ilklädda likadana morgonrockar. Bröllopet hölls på YSB i Ystad. Fotograf är Tove Lundquist.
Nina tillsammans med sina närmaste – brudtärnor, mamma samt svärmor

Nina valde att ha med sin mamma under förberedelserna – en person som är så enormt viktig för henne. Sådana här bilder är så viktiga för mig att fånga! Naturliga och som inkluderar de personer ni värderar allra mest. ♥


4. En aspekt ni bör tänka på är huruvida ni vill ha lite mer klassiska bilder från förberedelserna, d v s lite mer uppställda bilder när brudtärnorna hjälper bruden att sätta på skorna, när mamma hjälper till att få på brudklänningen och bilder när smycken/fluga/slips sätts på eller om ni vill ha en mer dokumentär approach kring detta.

Personligen fotograferar jag mina brudpars förberedelser precis så som de själva vill ha stunden dokumenterad – hör med er bokade fotograf hur hen brukar göra! De två bilderna ovan är ögonblicksbilder och fotograferade med en dokumentär approach, de är med andra ord inte uppställda utan jag fotograferade bara det som föregick framför kameran.


Förberedelser av brudgum på Kafferosteriet på Österlen, Örum 119. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.
Om ni vill att er fotograf skall fotografera förberedelser av båda parter är det bra att ta med detta i planeringen redan från början – ha era förberedelser i närheten av varandra så att det är enkelt för hen att gå emellan. Alla brudpar prioriterar olika – en del vill ha bilder från båda partners förberedelser emedan en del endast är intresserade av främst brudens.
Johan har sina förberedelser tillsammans med bästa vännerna
Anton hade sina förberedelser i ett hus på Örum 119
…och hans fru Frida i ett annat

5. Ha i åtanke att förberedelserna ibland tenderar att dra ut på tiden vilket genererar mindre tid för era bröllopsporträtt om ni exempelvis valt att ha en First Look före vigseln samt gruppbilder. Jag brukar grovt räkna med att fotografera ungefär 2-3 timmar av förberedelserna beroende på hur många ni är som skall göras i ordning, hur mycket av förberedelserna som ni vill ha bilder på samt huruvida jag skall dokumentera endast den enes eller bådas förberedelser.

Er bokade bröllopsfotograf bör ha en checklista ni kan gå igenom tillsammans – allt för att ni ej skall missa några viktiga bilder under dagen!


Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.
Bröllopsinbjudan samt vigselprogram – ta med ett ex i fint skick till er bröllopsfotograf!


6. Sist men verkligen inte minst! Prata med era gäster om att de inte skall stå i vägen för fotografen. Det är inte roligt att få bilderna från bröllopet och få se att gästerna stått i vägen för fotografen under både förberedelser och First Look, detta gäller allra helst om rummet ni gör er i ordning i är litet och fotografen inte har möjlighet att flytta sig runt gästen. Beroende på situation är det dessutom inte alltid läge för fotografen att be dem flytta sig.

Jag brukar säga till mina brudpar att de får ge vidare bilderna till alla gäster de vill, det innebär att gästerna inte behöver trängas framför exempelvis påklädning av skor/bröllopskläder etcetera. Vi bröllopsfotografer har så klart full förståelse för att era gäster gärna vill ta egna bilder och i många lägen funkar det också för oss att vänta in att de tar en bild innan vi fortsätter, men en del skulle tyvärr behöva tänka både en och två gånger över hur de beter sig.

Det här är dels för vår skull då detta är vår arbetsplats och dels för er skull då ni har investerat flera tusentals kronor i oss och i bilderna som skall finnas för resten av era liv. ♥


Bröllop på Örum 119 som ligger på Österlen i Skåne. Brudklänning från Hvita Vackra i Ängelholm. Foto: Tove Lundquist.
Frida valde att köpa både topp och kjol på Hvita Vackra i Ängelholm – ni finner fler tips i mitt inlägg om designers för brudklänningar.
Bild i färg på brudklänning upphängd i fönster under ett bröllop på Ven. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En del brudpar är intresserade av att få separata bilder på brudklänningen, andra inte. Vi går igenom allt i er checklista! Ett tips är att köpa en snygg galge så att ni slipper platsgalgen som ibland följer med klänningen.

Kommunikationen med er bröllopsfotograf

Det är viktigt att ni kommunicerar med er fotograf om vilka attiraljer som är viktiga för er – är det till exempel klänningen, accessoarer, skor, manschettknappar, klocka, lokal eller kanske er farmors gamla vigselring? Vill ni ha en bild på brudklänningen på galgen eller är ni endast intresserade av bilder på klänningen när ni har den på er?

Om det skulle vara så att tiden av någon anledning inte räcker till är det bra att er bröllopsfotograf har hunnit dokumentera det ni värderar allra mest. Skall er inbjudan fotograferas tillsammans med andra detaljer? Kom ihåg att ta med ett exemplar i gott skick!


Förberedelser inför bröllop, brud tillsammans med brudtärnor.

Förberedelser på Örum 119, Österlen –  bruden tillsammans med sina väninnorHur uppställda blir bilderna från själva förberedelserna när vi bokat just dig som fotograf?

Som jag nämner ovan så utgår jag från vad brudparet känner är viktigt att få med från sina förberedelser. Då min intention är att ge mina brudpar en variation av bilder från bröllopsdagen innebär det de facto att även de som prioriterar klassiska uppställda bilder får dokumentära bilder som jag tar mellan dessa porträtt. 

En dokumentär approach innebär att jag dels fångar den naturliga interaktionen mellan brudparet och deras brudfölje under förmiddagen men vi passar även på att ta uppställda bilder på brudgummen och hans marskalkar samt bruden och hennes brudtärnor när alla är färdigklädda och klara. Många av mina brudpar väljer att köpa till ett album och dessa bilder gör sig extra bra där.Svartvitt porträtt under brudens förberedelser i Norrgavelhuset, bröllopslokalen Örum 119 ligger på vackra Österlen i Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist, brudklänningen kommer Garamaj of Sweden.
Dokumentär bild på Karina när hon tagit på sig klänningen, den kommer från Garamaj of Sweden och hade fantastiskt snygga detaljer!

Vill ni boka mig som bröllopsfotograf?

Känner ni att min stil passar er vision om ert bröllop är ni välkomna att ta kontakt via frågeformuläret på min sida om kontakt. Lär känna mig lite bättre under Tove samt ta del av denna sida som tar upp viktiga moment när det gäller bröllopsdagen samt vad som händer vid bokning. Vill ni ta del av bröllopstipsen jag lägger upp på bloggen? Kika in här samt läs mina främsta tips om hur ni finner rätt bröllopsfotograf i djungeln av sökträffar! Er bröllopsfotograf är ett av de viktigaste valen ni gör inför ert bröllop. Ta gärna vägen via min portfolio, ni finner även utvalda bilder på Instagram.Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Förberedelser under bröllopsdagen – vad skall ni tänka på?