Förberedelser av brudpar – tips inför bröllop!

Brudens förberedelser under ett utomhusbröllop på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Brudens förberedelser på Ystad Saltsjöbad i Ystad, Skåne. MUA är Felicia Möllerström från brudmakeup.se. Tips inför bröllop: förberedelser!

Nu är det dags för ytterligare ett av mina bröllopstips inför er planering av bröllopet - denna gång gäller det brudparets förberedelser! Många av mina par har förberedelserna tillsammans med sina tärnor, marskalkar samt många gånger även mödrar men jag vill först slänga in ett snabbt tips om att det är superfint att ha förberedelserna tillsammans med ens partner också. Planera er bröllopsdag så som ni vill och strunta i de traditioner som ni känner inte passar er. Skapa nya istället! ♥Brudtärnor under bröllopsförberedelser av brud på ett bröllop i Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
Förberedelser i Norrgavelhuset, Örum 119 på Österlen där det finns stora fönster som vetter ut mot gården


1. Först och främst - se till att det finns bra möjligheter till naturligt ljus i rummen ni skall göra er i ordning i, det gör stor skillnad för era bilder. Fönsterljus for the win! Stora fönster men även ljusa vita väggar och neutrala färger är fördelaktigt. Håll gärna ytan kring fönster fri från saker då bröllopsfotografen ni bokar - om hen använder sig av naturligt ljus såsom jag - förmodligen vill använda sig av dem i fotograferandet av exempelvis detaljer.En del brudpar vill ha bilder på smycken, andra är inte intresserade alls - huvudsaken är att ni kommunicerar med er fotograf!

Bild från bröllop på Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Manchettknappar från fotbollslaget Liverpool. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Manchettknappar med Liverpoolmärket
Kamé smycke, orange vigselring samt ask från En Liten Ask för bröllopsringar. Fotograf: Tove Lundquist. Förberedelser inför bröllop på Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad i Skåne.
2. Utse gärna en person som har ansvar för att plocka undan flaskor, hårsprayburkar, påsar och andra saker ni inte vill ha med på bilderna. Ta gärna en överblick över rummet ni valt - finns där saker som ni inte vill få med i era bilder? Även om ni spontant känner att ni inte bryr er huruvida det är lite rörigt eller inte så är det här bilder som kommer att bestå under många år framöver, den känslan kan med andra ord ändras genom åren.


Brud tillsamans med brudfölje ilklädda likadana morgonrockar. Bröllopet hölls på YSB i Ystad. Fotograf är Tove Lundquist.
Nina tillsammans med sina närmaste - brudtärnor, mamma samt svärmor3. För att få bästa fotoresultat från själva påklädningen av båda parters bröllopskläder rekommenderar jag att de personer som skall vara med under förberedelserna skall vara omklädda. Om ni har köpt speciella morgonrockar till era brudtärnor föreslår jag att ni tar några bilder på er tillsammans innan ni alla klär på er. Skall fotografen fånga bådas förberedelser? Har ni era förberedelser på olika platser eller gör ni er i ordning på samma bröllopslokal/hotell? Eller till och med samma rum? Kommer ni att dela MUA? Sker de i olika delar av staden kan en Second Shooter behövas så att fotografen inte missar viktiga bilder.


Nina valde att ha med sin mamma under förberedelserna - en person som är så enormt viktig för henne. Sådana här bilder är så viktiga för mig att fånga! Naturliga och som inkluderar de personer ni värderar allra mest. ♥


4. En aspekt ni bör tänka på är huruvida ni vill ha lite mer klassiska bilder från förberedelserna, d v s lite mer uppställda bilder när brudtärnorna hjälper bruden att sätta på skorna, när mamma hjälper till att få på brudklänningen och bilder när smycken/fluga/slips sätts på eller om ni vill ha en mer dokumentär approach kring detta. Personligen fotograferar jag mina brudpars förberedelser precis så som de själva vill ha stunden dokumenterad - hör med er bokade fotograf hur hen brukar göra! Bilderna ovan är ögonblicksbilder, de är med andra ord inte uppställda.


Förberedelser av brudgum på Kafferosteriet på Österlen, Örum 119. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.
Om ni vill att er fotograf skall fotografera förberedelser av båda parter är det bra att ta med detta i planeringen redan från början - ha era förberedelser i närheten av varandra så att det är enkelt för hen att gå emellan. Alla brudpar prioriterar olika - en del vill ha bilder från båda partners förberedelser emedan en del endast är intresserade av främst brudens.5. Ha i åtanke att förberedelserna ibland tenderar att dra ut på tiden vilket genererar mindre tid för era bröllopsporträtt om ni exempelvis valt att ha en First Look före vigseln samt grupporträtt. Jag brukar grovt räkna med att fotografera ungefär 2-3 timmar av förberedelserna beroende på hur många ni är som skall göras i ordning, hur mycket av förberedelserna som ni vill ha bilder på samt huruvida jag skall dokumentera endast den enes eller bådas förberedelser. Er bokade bröllopsfotograf bör ha en checklista ni kan gå igenom tillsammans - allt för att ni ej skall missa några viktiga bilder under dagen!


Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.
Bröllopsinbjudan samt vigselprogram - ta med ett ex i fint skick till er bröllopsfotograf!


6. Sist men verkligen inte minst! Prata med era gäster om att de inte skall stå i vägen för fotografen. Det är inte roligt att få bilderna från bröllopet och få se att gästerna stått i vägen för fotografen under både förberedelser och First Look, detta gäller allra helst om rummet ni gör er i ordning i är litet och fotografen inte har möjlighet att flytta sig runt gästen. Beroende på situation är det dessutom inte alltid läge för fotografen att be dem flytta sig.

Jag brukar säga till mina brudpar att de får ge bilderna till alla gäster de vill, det innebär att gästerna inte behöver trängas framför exempelvis påklädning av skor/bröllopskläder etcetera. Vi bröllopsfotografer har så klart full förståelse för att era gäster gärna vill ta egna bilder och i många lägen funkar det också för oss att vänta in att de tar en bild innan vi fortsätter, men en del skulle behöva tänka både en och två gånger över hur de beter sig - det här är är vår arbetsplats och ni har investerat flera tusentals kronor i oss. ♥


Bröllop på Örum 119 som ligger på Österlen i Skåne. Brudklänning från Hvita Vackra i Ängelholm. Foto: Tove Lundquist.
Frida valde att köpa både topp och kjol på Hvita Vackra i Ängelholm - ni finner fler tips i mitt inlägg om designers för brudklänningar.
Bild i färg på brudklänning upphängd i fönster under ett bröllop på Ven. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En del brudpar är intresserade av att få separata bilder på brudklänningen, andra inte. Vi går igenom allt i er checklista! Ett tips är att köpa en snygg galge så att ni slipper platsgalgen som ibland följer med klänningen.
Kommunikationen med er bröllopsfotograf

Det är viktigt att ni kommunicerar med er fotograf om vilka attiraljer som är viktiga för er - är det till exempel klänningen, accessoarer, skor, manschettknappar, klocka, lokal eller kanske er farmors gamla vigselring? Vill ni ha en bild på brudklänningen på galgen eller är ni endast intresserade av bilder på klänningen när ni har den på er? Om det skulle vara så att tiden av någon anledning inte räcker till är det bra att bröllopsfotografen har dokumenterat det ni värderar allra mest. Skall er inbjudan fotograferas tillsammans med andra detaljer? Kom ihåg att ta med ett exemplar i gott skick!


Förberedelser inför bröllop, brud tillsammans med brudtärnor.

Förberedelser på Örum 119, Österlen -  bruden tillsammans med sina väninnorHur uppställda blir bilderna från själva förberedelserna när vi bokat just dig som fotograf?

Som jag nämner ovan så utgår jag från vad brudparet känner är viktigt att få med från sina förberedelser. Då min intention är att ge mina brudpar en variation av bilder från bröllopsdagen innebär det att även de som prioriterar klassiska uppställda bilder får dokumentära bilder som jag tar mellan dessa porträtt. 

En dokumentär approach innebär att jag dels fångar den naturliga interaktionen mellan brudparet och deras brudfölje under förmiddagen men vi passar även på att ta uppställda bilder på brudgummen och hans marskalkar samt bruden och hennes brudtärnor när alla är färdigklädda och klara. Många av mina brudpar väljer att köpa till ett album och dessa bilder gör sig extra bra där.Svartvitt porträtt under brudens förberedelser i Norrgavelhuset, bröllopslokalen Örum 119 ligger på vackra Österlen i Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist, brudklänningen kommer Garamaj of Sweden.
Dokumentär bild på Karina när hon tagit på sig klänningen, den kommer från Garamaj of Sweden och hade fantastiskt snygga detaljer!

Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips startades 2014 när jag fotograferade det första bröllopet och har sin grund i att jag älskar att utbilda andra och att få hjälpa till.

Varje fotograferat bröllop har varit en chans för mig att lära mig nya saker och nya sätt att se på bröllop - denna kunskap vill jag förmedla till mina egna brudpar samt andra som står inför planeringen av sin stora dag.

Vill ni boka mig som bröllopsfotograf?

Känner ni att min stil passar er vision om ert bröllop är ni välkomna att ta kontakt via frågeformuläret på min sida om kontakt. Lär känna mig lite bättre under Tove samt ta del av denna sida som tar upp viktiga moment när det gäller bröllopsdagen samt vad som händer vid bokning. Vill ni ta del av bröllopstipsen jag lägger upp på bloggen? Kika in här samt läs mina främsta tips om hur ni finner rätt bröllopsfotograf i djungeln av sökträffar! Er bröllopsfotograf är ett av de viktigaste valen ni gör inför ert bröllop. Ta gärna vägen via min portfolio, ni finner även utvalda bilder på Instagram.

dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG