Förberedelser av brud och brudgum – tips inför bröllop!

Brudens förberedelser under ett utomhusbröllop på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Foto: Tove Lundquist.

Brudens förberedelser på Ystad Saltsjöbad i Ystad, Skåne. MUA är Felicia Möllerström från brudmakeup.se. Tips inför bröllop: förberedelser av brud och brudgum!

Nu är det dags för ytterligare ett av mina bröllopstips inför er planering av bröllopet – denna gång gäller det förberedelser av brud och brudgum! Först och främst – se till att det finns bra möjligheter till naturligt ljus i rummet ni skall göra er i ordning i, det gör stor skillnad för era bilder. Fönsterljus for the win! Stora fönster men även ljusa vita väggar och neutrala färger i rummet är fördelaktigt. Håll gärna ytan kring fönster fri från saker då bröllopsfotografen ni bokar – om hen använder sig av naturligt ljus såsom jag – förmodligen vill använda sig av dem i fotograferandet av exempelvis detaljer. Ta gärna en överblick över rummet ni valt – finns där saker som ni inte vill få med i era bilder? Får alla plats eller kommer rummet att kännas lite trångt?


Brudtärnor under bröllopsförberedelser av brud på ett bröllop i Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

Förberedelser i Norrgavelhuset, Örum 119 på Österlen


För att få bästa resultatet från själva påklädningen av brudklänning, slöja, skor samt kostym och slips/fluga rekommenderar jag att de personer som skall vara med under förberedelserna skall vara omklädda. Om ni har köpt speciella morgonrockar till era brudtärnor föreslår jag att ni tar några bilder på er tillsammans innan ni alla klär på er. Ska fotografen fånga både brudens samt brudgummens förberedelser? Har ni era förberedelser på olika platser eller gör ni er i ordning på samma bröllopslokal/hotell? Eller till och med samma rum? Kommer ni att dela MUA? Sker de i olika delar av staden kan en Second Shooter behövas så att fotografen inte missar viktiga bilder.


Kamé smycke, orange vigselring samt ask från En Liten Ask för bröllopsringar. Fotograf: Tove Lundquist. Förberedelser inför bröllop på Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

En del brudpar vill ha bilder på smycken, andra är inte intresserade alls – huvudsaken är att ni kommunicerar med er fotograf!

Bild i färg på brudklänning upphängd i fönster under ett bröllop på Ven. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.

En del brudpar är intresserade av att få separata bilder på brudklänningen, andra inte. Vi går igenom allt i er checklista! 
Kommunikationen med er bröllopsfotograf

Det är viktigt att ni kommunicerar med er fotograf om vilka attiraljer som är viktiga för er – är det till exempel klänningen, accessoarer, skor, manschettknappar, klocka, lokal eller kanske er farmors gamla vigselring? Vill ni ha en bild på brudklänningen på galgen eller är ni endast intresserade av bilder på klänningen när ni har den på er? Om det skulle vara så att tiden av någon anledning inte räcker till är det bra att ha säkrat det ni värderar allra mest. Ska er inbjudan fotograferas tillsammans med andra detaljer? Kom ihåg att ta med ett exemplar i gott skick!

Ha slutligen i åtanke att förberedelserna ibland tenderar att dra ut på tiden vilket genererar mindre tid för era bröllopsporträtt om ni exempelvis valt att ha en First Look före vigseln samt grupporträtt. Jag brukar räkna med ungefär 2-3 timmar för förberedelserna beroende på hur många ni är som skall göras i ordning, hur mycket av förberedelserna som ni vill ha bilder på samt huruvida jag skall dokumentera endast den enes eller bådas förberedelser. Er bokade fotograf bör ha en checklista ni kan gå igenom tillsammans – allt för att ni ej skall missa några viktiga bilder under dagen!


Förberedelser inför bröllop, brud tillsammans med brudtärnor.

Förberedelser på Örum 119, Österlen –  bruden tillsammans med sina väninnor


Hur uppställda blir bilderna från själva förberedelserna om vi bokar dig?

Som synes antar jag personligen en mer dokumentär approach när jag fotograferar förberedelser av både brudar och brudgummar men jag tycker att det är viktigt att ge mina brudpar varierade bilder. Dels så fångar jag den naturliga interaktionen mellan brudparet och deras brudfölje under förmiddagen men vi passar även på att ta uppställda bilder på brudgummen och hans marskalkar samt bruden och hennes brudtärnor när alla är färdigklädda och klara.


Svartvitt porträtt under brudens förberedelser i Norrgavelhuset, bröllopslokalen Örum 119 ligger på vackra Österlen i Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist, brudklänningen kommer Garamaj of Sweden.

Dokumentär bild på Karina när hon tagit på sig klänningen, den kommer från Garamaj of Sweden och hade fantastiskt snygga detaljer!

Brud tillsamans med brudfölje ilklädda likadana morgonrockar. Bröllopet hölls på YSB i Ystad. Fotograf är Tove Lundquist.

Nina tillsammans med sina närmaste – brudtärnor, mamma samt svärmor

Påklädning av bröllopsklänningen Abby Waits under ett strandbröllop på stranden på Ystad Saltsjöbad i Skåne, brudparet var barfota. Fotograf Tove Lundquist, Malmö.

Nina valde att ha med sin mamma under förberedelserna – en person som är så enormt viktig för henne. Sådana här bilder är så viktiga för mig att fånga! Naturliga och som inkluderar de ni värderar allra mest. ♥

Förberedelser av brudgum på Kafferosteriet på Österlen, Örum 119. Foto: Tove Lundquist, verksam bröllopsfotograf i Skåne.

Om ni vill att jag skall fotografera förberedelser av båda parter är det bra att ta med detta i planeringen redan från början – ha era förberedelser i närheten av varandra så att det är enkelt för mig att gå emellan. Alla brudpar prioriterar olika – en del vill ha bilder från båda partners förberedelser emedan en del endast är intresserade av främst brudens.


Vill ni boka mig som bröllopsfotograf?

Känner ni att min stil passar er vision om ert bröllop är ni välkomna att ta kontakt via frågeformuläret på min sida om kontakt. Lär känna mig lite bättre under Tove samt ta del av denna sida som tar upp viktiga moment när det gäller bröllopsdagen samt vad som händer vid bokning. Vill ni ta del av bröllopstipsen jag lägger upp på bloggen? Kika in här samt läs mina främsta tips om hur ni finner rätt bröllopsfotograf i djungeln av sökträffar! Er bröllopsfotograf är ett av de viktigaste valen ni gör inför ert bröllop. Ta gärna vägen via min portfolio, ni finner även utvalda bilder på Instagram.

DELA
Kommentarer
Skriv en kommentar
Meddelande