M och V planerade in ett förmingel på The Lodge tillsammans med de gäster som valt att bo på spahotellet och dryck samt delikatessmat serverades, brudparet valde även att skapa varsin signaturdrink. Därefter hade de sina förberedelser i var sitt rum före ceremonins start, gästerna passade också på att byta om samt chilla en timme. Mingel nummer 2 skedde på annan plats på bröllopslokalen för variation.


Planera in ett förmingel med era bröllopsgäster!

Något som har börjat bli allt mer populärt genom åren är att ha ett så kallat förmingel! Det innebär helt enkelt att ni avsätter tid i körschemat så att era gäster har möjlighet att mingla en stund före själva vigseln – antingen tillsammans med er före påklädning av bröllopskläder alternativt på en noga utvald plats så att de inte ser er alls. Att ni två också är med funkar så klart främst om ni har valt att övernatta på er bröllopslokal. Personligen upplever jag att de bröllopspar som valt att närvara vid minglet är mindre nervösa när det är dags för vigsel och den skapar dessutom en festligare stämning och en gemenskap som håller i sig hela dagen.


Varför har detta börjat bli allt mer populärt?

Personligen tror jag att det främst har att göra med att traditionerna kring bröllop har börjat luckras upp mer och mer de senaste decennierna, ett stort yaaaaaay! på den! Idag kan bröllopsparen planera personliga bröllop som utgår från hur de själva vill ha det, det är mer fritt utan en massa trista ramar om hur en måste göra.

Det har även blivit allt mer vanligt att bröllopen sker på en och samma plats vilket möjliggör för bröllopsparen att hänga en stund tillsammans med gästerna före förberedelserna, många av mina egna par har börjat se värdet av att ha ett förmingel – allra helst de som valt att ha sina bröllop på spahotell. Ibland har dessutom tårtan serverats före själva vigseln.


M + V´s bröllop på The Lodge kändes väldigt sammanhängande, där var välkomst-, bords- samt drinkskyltar under förminglet skapades av Didriks Design utifrån samma bröllopsfärger som bröllopsbuketten och corsagen. Mycket snyggt!

Det finns många fördelar!

Numera är det rätt vanligt att många av gästerna inte känner varandra då de bor i olika delar av landet och det är här ett förmingel (samt aktivitet kvällen före!) kommer in. Det skapar en avslappnad atmosfär (allra helst om gästerna går runt i spakläder!) och ger gästerna en chans att småprata och lära känna varandra i en mer avslappnad miljö. Minglet kan dessutom bidra till att bygga upp förväntan och spänning inför själva vigseln och skapar som sagt en stämning som fortsätter genom hela dagen. Den totala tiden alla firar er och er kärlek förlängs och kan även ge gästerna en känsla av att vara en del av en längre och mer genomtänkt och sammanhängande fest, allra helst om ni valt att ha liknande dekorationer – såsom exempelvis snygga skyltar eller blomsterarrangemang i samma stil genom hela dagen samt på er hemsida, i era Save the Date och bröllopsinbjudningar.

Brudparet kan använda momentet för att personligen välkomna sina gäster samt även ge gästerna extra tid att anlända till platsen. Om brudparen inte kommer att vara med brukar jag rekommendera att gästerna anländer minst 30 minuter före så att de hinner samtala med varandra med en god drink i handen (självklart bör där finnas ett alkoholfritt alternativ) samt hitta sittplats inför vigseln. Här är det också bra om er bokade fotograf har en Second Shooter som kan fånga avslappnade och spontana ögonblick när gästerna anländer samt under förmingel om ni två har en First Look samt gruppbilder med ert bröllopssällskap.


Snygga skyltar!

Ta tillvara på momentet och informera era gäster om ni exempelvis valt att ha ett unplugged wedding. Snygga skyltar finner ni bland annat hos Didriks Design, Oh happy och Letters by Sofie. För en mer sammanhängande känsla och för att ge era gäster en fin upplevelse och en känsla av att vara en del av något större rekommenderar jag er som sagt att använda samma design på allt printat material samt inbjudningar och hemsida.

Att ha snygga skyltar under era mingel behöver inte bli så dyrt även för det bröllopspar som inte vill lägga en stor del av budgeten på detta – många bröllopshemsidor går att finna kostnadsfritt och inbjudningar går exempelvis att göra genom SMS. Mitt tips är istället att satsa på en sammanhängande känsla och snygga skyltar under bröllopsdagen!


Fördrink bestående av mousserande vin under ett bröllop på slottet Maryhill Estate. Vad är ett förmingel under bröllopet och vad är fördelarna med att ha mingel både före och efter vigseln? Bröllopsfotografen tipsar!
Dryck under förminglet på Maryhill Estate i SkåneHej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Vad är ett förmingel under bröllopet och vad är fördelarna med att ha ett?