Bröllopsdatumet är satt, ni har börjat gå igenom er checklista inför bröllopet och nu är det dags att finna just er fotograf. Ni söker på bröllopsfotograf på webben och upp kommer flera hundra träffar – hur skall ni välja den rätta fotografen för er bland alla dessa?

Hur mycket kostar en professionell bröllopsfotograf?
Det beror helt och hållet på hur många års erfarenhet fotografen har samt vad som ingår i priset – en heldag (ca 12-16 h) kan exempelvis kosta allt mellan 15.000-120.000 beroende på vem ni väljer. Fördelen med att anlita en nyare fotograf är så klart att hen är billigare om det är en aspekt ni värderar, fördelen med att välja en erfaren och professionell fotograf är att vi har flera års erfarenhet av bröllop och att det är vårt yrke. Detta innebär bland annat att vi kan läsa av händelser under dagen samt förutse ögonblicken under ett bröllop på ett helt annat sätt än vad en nybörjare kan göra. Fundera igenom hur viktiga bilderna från bröllopet är – om ni slår ut kostnaden för fotograf på en 20-30 år så blir det de facto inte så stor summa egentligen. Er bröllopsfotograf är en investering för livet.
Behöver vi skriva avtal med fotografen?
Svar JA. Faktum är att jag rekommenderar er att se till att ni alltid skriver avtal med alla era bröllopsleverantörer och att ni har klart för er vad som ingår! Som jag skriver mer om nedan är det inte lagligt att arbeta som hobbyfotograf oavsett vad någon förståsigpåare påstår – det innebär att om ni kan åka på att betala skatt och moms utöver fakturan till fotografen. Skatteverket är extremt tydliga i sin kommunikation när det gäller hobbyverksamhet – du får inte ta uppdrag vilket fotograferandet av ett bröllop faktiskt är. Ett samtal från Skatteverket kan kännas som ett tråkigt avslut på en dag som ni vill komma ihåg och värdera högt genom livet. ♥ Ett avtal bör skydda både er två samt er fotograf – inte endast en av er.

Hur bokar vi rätt bröllopsfotograf till vårt bröllop?
Vad är viktigt att tänka på när ni skall boka bröllopsfotograf? Mina bästa tips är att:
Titta igenom bilderna på hemsidan och sociala medier.
Tilltalar bildstilen er? Fundera igenom vad ni själva föredrar för bilder när ni visualiserar ert bröllop – är det mer traditionellt uppställda? Vill ni ha avslappnade, känslofyllda bilder? Dokumentära ögonblicksbilder? En blandning? Föredrar ni mörka eller ljusa bröllopsbilder? Eller de som är redigerade åt det naturliga hållet eller mer matta färger? Vill ni att fotografen skall arbeta mycket med retouch eller föredrar ni naturliga bröllopsbilder? Hur har fotografen jobbat med ljuset? Verkar hen duktig på att fånga detaljerna och den röda tråden under en bröllopsdag – vilka stories berättar fotografen? Ger hen ett kompetent intryck? Vad är viktigast för er? Kvalité eller kvantitet? Jag vill poängtera att få professionella bröllopsfotografer ändrar sin redigering för varje kund utan boka en bröllopsfotograf vars redigeringsstil ni gillar!
Fokusera på att se bilder från hela gallerier, blogginlägg samt bildspel!
I dagens sociala medier-värld tenderar vi fotografer att endast lägga upp enskilda bilder alternativt ett par få bilder från varje bröllop på våra konton vilket gör att våra feeds blir väldigt kurerade. Har ni funnit en bröllopsfotograf som ni känner är rätt för er? Finns det varken bildspel eller blogginlägg med flera bilder på hens hemsida där ni har möjlighet att se hur bilder från hela bröllopet ser ut – hur förberedelser, ceremonier och bröllopsmiddagar ser ut, hur fotografen handskas exempelvis med soligt eller mulet och regnigt väder?
Kommunicera med fotografen – berätta att ni är intresserade av att boka hen och fråga om det går att se fler bilder från levererade bröllop – gärna fulla gallerier, d v s alla levererade bilder från ett bröllop. Tänk på att det kan bli en del bilder att scrolla igenom – vi är många bröllopsfotografer som levererar minst 50 bilder per timme, ofta mer.

Läs igenom texterna.
Verkar hen trevlig? Känner ni att det här är en person ni skulle trivas att ha med under er dag? ♥ Hur skriver fotografen om brudparen hen har fotograferat? Känns det personligt? Följ fotografen en tid för att känna av lite.
Läs recensionerna!
Har fotografen lagt upp recensioner på hemsidan och övriga sociala medier? Se vad andra brudpar skrivit. Lyssna på deras röster – finns det en röd tråd i vad de berättar? Vad berättar de om bilderna? Och om fotografen? Var hen lyhörd inför brudparens behov under bröllopsdagen? Tänk på att ni kommer att spendera många timmar tillsammans med er bröllopsfotograf så det är viktigt att ni trivs tillsammans.
Känn efter!
Gå på er magkänsla. Känns det som att ni skulle känna er trygga med henom? En bröllopsdag är full med känslor, känner du att du vill dela dessa med fotografen? Kommer ni att släppa garden? Känns det som att ni kommer att ha kul ihop? Har ni bokat en fotograf ni inte känner er trygga tillsammans med kommer detta att synas i bilderna, det är superviktigt att ni är trygga och att ni tre har bra personkemi. ♥ Välj rätt berättare för er kärlekshistoria!

Är bröllopsfotografen legit eller kan ni boka en hobbyfotograf?
Är fotografen helt ny eller har hen ett par års erfarenhet? Använder sig fotografen av avtal? Vad kostar fotografen – är hen för billig kan det finnas oro för svartjobb. Poängteras bör återigen att det inte (!) är lagligt för en hobbyfotograf att åta sig uppdrag – bokar ni någon som utger sig för att vara hobbyfotograf kan ni med andra ord behöva betala sociala avgifter och moms ovanpå priset vilket kan bli en tråkig överraskning efter bröllopet. Får ni en känsla av att er bokade fotograf inte är laglig? Ring Skatteverket och fråga om reglerna till detta och se om fotografen finns med över de som har företag på exempelvis Alla bolag.
Tag kontakt!
Tveka inte att ta kontakt med fotografen ifråga! Det är superviktigt att ni kommer överens då ni är ett TEAM som tillsammans jobbar för att ni skall få en helt AWESOME bröllopsdag! Prata med fotografen hur hen arbetar under ett bröllop – blir hen en del av dagen och sällskapet eller jobbar hen för att hela tiden vara en fluga på väggen och varken höras eller synas? Eller kanske en blandning av dessa två arbetssätt? Berätta lite om er själva när ni kontaktar bröllopsfotografen! Hur träffades ni? Vad är det som gör att ni älskar varandra? En professionell fotograf får väldigt många förfrågningar per år och många av oss vill känna att vi klickar med våra brudpar och att vi passar ihop. ♥
Träffa er fotograf före bröllopet!
Om ni fortfarande känner er osäkra – föreslå att ni skall träffas på en fika, videosamtal alternativt ta ett snack på telefon! Ett hett tips för att ytterligare lära känna fotografen är att tacka ja om hen erbjuder er en provfotografering!

När bör en boka bröllopsfotograf?
Så tidigt som möjligt! Många av oss blir uppbokade väldigt snabbt så ska ni ha ett bröllop 2026 skulle jag vilja säga att det är dags att börja nu! Personligen anser jag att er fotograf, bröllopsplanerare om ni väljer att ha en samt bröllopslokal och toastmadame/toastmaster är de allra viktigaste posterna för hur ert bröllop kommer att se ut och det viktigaste besluten ni tar inför er bröllopsdag.
Lycka till!


Hej, det är jag som är Tove!
Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!
Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.
Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.
KAN DESSA bröllopstips VARA AV INTRESSE?
Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.