Brudpar vid bröllop på Örum 119 utanför Ystad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Karina och Johan som bor i Stockholm till vardags valde att ha ett intimt destinationsbröllop i Skåne, hela bröllopsgänget bodde på bröllopslokalen Örum 119. De valde att boka mig under 8 timmar från förberedelser till en bit in på bröllopsfesten.

Checklista – när är en bra tid att börja planera?

I det här inlägget tänkte jag ta upp ett par punkter när det gäller checklistan inför bröllopet, jag vet att där finns många tips online som säger att ni bör börja 1 år före – men ju tidigare desto bättre då det ibland inte kan räcka. Faktum är att många av oss som jobbar inom bröllopsbranschen bokas upp tidigt och att påbörja hela planeringen 1 år före kan de facto vara lite för sent om ni vill ha specifika leverantörer. Jag har själv genom åren blivit bokad som bröllopsfotograf allt mellan ungefär 2 år före tills 4 dagar före bröllopet – en kul variation!

Ni behöver så klart inte känna stress om det skulle vara så att ni påbörjar planeringen av bröllopet senare än så – med ett öppet sinne och flexibilitet fixar ni det mesta. Jag har exempelvis haft brudpar som påbörjat planeringen 2-3 månader före och det har funkat jättebra! No worries! ♥

Bröllopslokalen Bosjökloster slott utanför Höör är ljus och vacker. Foto: Tove Lundquist.
Bosjökloster slott i Skåne är en populär lokal som blir uppbokade tidigt, här kan ni ha vigsel dels i kyrkan intill samt i deras vackra trädgård. Kika in på Matilda och Henriks bröllop för att se hur det kan se ut, de hade valt att boka mig under 5 timmar och valde att ha mig på plats från First Look till en bit in på bröllopsmiddagen.


Ha ett veckomöte där ni går igenom checklistan

Det är viktigt med prioriteringar och att båda känner sig hörda. Vi är alla olika, är olika mycket visuella och lägger olika tid på att planera bröllopet och det jag rekommenderar mina bröllopspar att göra är att ha en bestämd tid varje vecka för att ta tid till checklista och bröllopsplanering. Börja med att bolla lite med varandra och skriv ned en 10-20 poster, därefter väljer ni ut 2-3 saker var som är viktiga för er att prioritera. Enas om några punkter som är viktiga för er båda. Finns där några gemensamma nämnare? Vill ni ha DJ eller band? Anlitar ni en florist eller plockar ni blommor själva? Vill ni ha en bröllopsbåge vid vigselplatsen? Är en tårta att föredra framför annat och när skall den i så fall serveras? Välj även ut 3 punkter var på saker som inte är viktiga för någon av er och som ni kan släppa helt.

En checklista från fotografen!

Planeringen – som mina egna bröllopspar oftast lagt på söndagskvällar – gäller dels den stora checklistan som jag pratar om i detta inlägg men dels en mer fotografi inriktad checklista de får av mig som successivt fylls i. Den innehåller bland annat punkter såsom kontaktuppgifter till toastmadame/toastmaster, vad är viktigast att dokumentera under bröllopsdagen, vilka gäster som skall vara med på gruppbilderna, om de vill ha en First Look etcetera. Efterfråga detta från er fotograf, det är jätteviktigt att hen har koll på önskemål och behov under bröllopsdagen! Jag kan inte nog poängtera hur viktigt detta är.


Bröllop på Kallbadhuset i Malmö med porträtt i en av stadens parker. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Malmö.
Sanna och Rachel som bor i Belfast till vardags valde att ha en humanistisk kvällsvigsel i Malmö, det innebar att de även var tvungen att gifta sig borgerligt. Dagen före möttes vi upp i Arlöv för en kort ceremoni. Hör med er fotograf om ni kan splitta timmarna vid ett sånt här tillfälle! Sanna och Rachel valde att ha mig på plats en timme under vigseln samt 7 timmar under bröllopsdagen – från 15 till 22 och hann få med både förberedelser ända fram till dansen.

Hur är checklistan nedan upplagd?

Anledningen till att jag valt att inte skriva ut specifik månad ni bör göra punkterna i checklistan är som sagt p g a att jag de facto anser att ni bör börja lång tidigare än vad många andra fotografer/lokaler/koordinatorer tipsar om. Det är bra att vara förutseende och tänka i ett större perspektiv! Så länge ni har ett datum och lokal på plats så tycker jag att ni bör boka era leverantörer så snabbt som möjligt! Vänta INTE med exempelvis klänningen bara för att guider på nätet skriver att ni kan påbörja letandet specifikt 9 månader före! ♥ Nedan har jag tagit upp ett par av de viktigaste punkterna, men det här är bara en bråkdel av vad som kan behöva göras inför bröllopet.


Bestäm bröllopsdatum

Ni kanske har pratat bröllop i flera år och har lite koll på vem ni skulle vilja anlita till vad etcetera men allra överst på er checklista är att bestämma datum för att ha något att utgå ifrån. Har ni ett datum eller en årstid ni föredrar eller spelar det kanske ingen roll? Kan ni tänka er att ha bröllopet en vardag om bröllopsfotografen eller bröllopslokalen ni älskar redan är fullbokad om helgerna? Vem ni väljer att dokumentera dagen – bilderna är en av de få saker ni har kvar efter bröllopet – samt vart är två av de viktigaste posterna på checklistan.

Skapa en preliminär gästlista

Detta är en av de viktigare punkterna och gör att ni får en bra översikt redan från start. Fundera över vart ni vill lägga er när det gäller antal. Denna punkt avgör exempelvis hur budgeten kommer att se ut och hur stor lokal ni behöver ha – det är stor skillnad om ni tänker er 50 gäster eller 120.

Utomhusbröllop i september på Örum 119 på Österlen i Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Therese och jag under hennes bröllop på Örum 119 för fem år sedan, vi klickade direkt ♥


Boka er fotograf!

Vad som är kvar efter en bröllopsdag är era egna minnen, ringarna samt fotografier. Det är superviktigt att ni klickar med er fotograf samt att hen är den allra bästa fotografen för just er och era behov, jag kan inte nog poängtera hur viktigt detta är. Ni kan så klart låta er bröllopskoordinator välja ut ett gäng fotografer för er att välja mellan men ni behöver även prata med fotografen – IRL, genom telefon eller online. Bland mina bröllopstips finns ett inlägg om hur ni väljer rätt fotograf.

Kontakta bröllopslokalen

Det här är också en viktig punkt att ha med tidigt i er planering då många bröllopslokaler blir bokade flera år i förväg. Har ni redan nu tankar kring vilken bröllopslokal ni vill ha bröllopet på? Om det inte är så att ni redan förälskat er i en plats som gör att er gästlista blir begränsad bör gästantalet vara en aspekt när ni letar lokal. Att vara tvungen att stryka hälften av era gäster för att de inte får plats i slutändan känns ju inte så bra i magen. Ha ett öppet sinne, det mesta brukar bli bra i slutändan. ♥ Besök era topp 3-4 favoriter för att få känslan och matcha lokalen med gästantal och budget.

Ett personligt citybröllop i Malmö med förberedelser på Clarion Hotel Malmö Live, utomhusvigsel på Stortorget och bröllopsfest på Ribersborgs Kallbadhus. Övriga bröllopsleverantörer är Tove Lundquist som bröllopsfotograf, tyllkjol i champagne och fluga kommer från Ellen Marie Bridal, kostym från Oscar Jacobson, skor från Talking Shoes Walking Art och vigselringar från Dahlgren est. 1918 i Malmö.
För Mia och Mattias var det viktigt att inkludera dottern samt parets camper van. Med gott om tid för porträtten – 1,5 timme var inplanerade – fick de dels hänga tillsammans hela familjen och dels fick de många fina kärleksporträtt själva. En win-win! De valde att boka mig för 8 timmar från förberedelser till bröllopsmiddagen.


Planera för en ceremoni inomhus eller utomhus

Ni behöver även tänka på att boka vigsellokal och på vart ni vill ha själva ceremonin. Vilket passar bäst – er bröllopslokal eller i en kyrka? Poängteras bör att det går alldeles utmärkt att ha en religiös ceremoni på bröllopslokalen – många brudpar går i tron att detta endast gäller borgerliga bröllop men det gör det alltså inte. Prata med personalen på kyrkan ni väljer ut. Något annat att tänka på inför valet av plats är huruvida er lokal har någon lösningar vid regn. Läs mina bröllopstips gällande en utomhusvigsel samt inomhusvigsel.


First Look

En kanske lite otippad post att ha med i er checklista. Fundera igenom huruvida en First Look är ett alternativ för er då det här påverkar ert körschema och själva upplägget för bröllopsdagen. I mina och många andras ögon finns där enbart fördelar och tiden utnyttjas mer men ni känner själva vad som passar just er. En First Look möjliggör att kunna ta porträtt på er, ert bröllopssällskap samt närmaste familjen redan före vigsel och att ni får mer tid till era gäster under minglet. ♥

En viktig punkt i er checklista inför bröllopet är att välja vilken bröllopsfotograf ni vill ha. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Frida och Antons First Look ♥ Vi hade en fantastisk dag tillsammans på det mysiga gårdshotellet Örum 119 där jag fotat bröllop många gånger. Anton och Frida valde att boka mig för 12 timmar – från bådas förberedelser tills bröllopsmiddagen var över och festen igång.


Gör en budget

Sätt en realistisk summa som ni är villiga att betala. Tänk även på att redan från start ha ett kapital avsatt till bröllopet då många leverantörer tar bokningsavgifter vid bokning – här är 20-50% av beloppet är vanligt. Fundera också igenom hur stort ert bröllopssällskap skall vara samt hur delaktiga ni kommer att vara gällande färger på deras kläder – är detta något de skall betala för själva eller kommer ni att göra det? Kommer ni att vilja ha någon slags middag eller annan gathering för att de skall träffas före bröllopet? Hur är det med sovarrangemang om ni väljer att bröllopet i en annan del av Sverige? Betalar ni hela beloppet för vissa gäster, delar av det eller ingenting alls? Ger bröllopslokalen någon rabattkod till gästerna? Ska ni ha något kvällen före? Kommer en eller båda ha ombyteskläder? Utgå vad som är viktigt för er när det gäller leverantörer och fördela summan på olika poster.


Pinterest

Skapa ett moodboard på Pinterest som ni kan dela med bland annat fotograf, floristen, cateringen, grafiska designern samt koordinator – det är bra att alla är synkade. Ett tips är att försöka begränsa antalet bilder – vi snackar inte ett hundratal utan mer ca 20 bilder där främst färgpaletten för bröllopet framgår.

En punkt i er checklista inför bröllopet är att skapa ett moodboard på Pinterest! till ert bröllop! Här har Fotograf Tove Lundquists pinnat bilder till ett bröllop som går i tonen av Peach Fuzz som är årets färg 2024.


Här har jag pinnat bilder till ett bröllop som går i tonen av Peach Fuzz som är årets färg 2024Välj övriga leverantörer

Kontakta bröllopskoordinatorer, florister, guldsmeder, make-up artister, grafisk designer, musiker, transport etcetera för att säkra att de bröllopsleverantörer ni vill ha inte redan är uppbokade.

Utse ert bröllopssällskap!

Det här är också en viktig post i er checklista då dessa personer kommer att hänga med er mest under dagen utöver er fotograf och bröllopsplanerare. Fundera igenom vilka personer ni vill ha med er under bröllopsdagen när det gäller både tärnor och marskalkar och värdpar. Det är ett stort ansvar och ett tufft jobb att vara toastmadame/toastmaster på ett bröllop.

Brudpar och vänner i svit på Ystad Saltsjöbad under ett bröllop i Skåne. Brudklänning från bohemiska Abby Waits, brudgummens kläder är Corneliani från Olséns Mode. Foto: Tove Lundquist.
Det här är ett av de allra bästa tipset hälsar Nina och Andreas – planera in gott om tid direkt efter vigseln för en avslappnad stund tillsammans med ert bröllopsgäng innan ni går till minglet. Dels hinner övriga bröllopsgäster få något i handen samt magen och dels går stressnivåerna ned. Planera in minst 30 minuter. Nina och Andreas bokade mig för 12 timmar – från 9:30 när Ninas förberedelser började till 21:30 då partyt började.


Boka vigselförrättare

Detta gäller både om det är en kyrklig, borgerlig eller humanistisk vigsel. Om ni bestämmer er för att ha den senare behöver ni även gifta er kyrkligt/borgerligt. Jag vet att en del bröllopspar känner sig lite stressade just för att kyrkan inte bokar präst så långt före bröllopet, något att ha i åtanke i er planering om det är så att ni vill ha en specifik person.

Ska ni ha ett välkomstevent eller en brunch dagen efter?

Här är det viktigt att boka plats och planera utifrån vision och tema.


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Checklista för bröllop – bröllopsplanering