8 tips till dig som planerar en inomhusvigsel – både borgerlig samt kyrklig!

Inomhusvigsel på High Court i Malmö, Skåne. Fotograf är Tove Lundquist.
En inomhusvigsel på High Court i Malmö


Utomhus eller inomhus?

Det är en viss skillnad i planeringen om ni vill ha en utomhusvigsel, en kyrkvigsel eller en vigsel inomhus hos er bröllopslokal. En stor fördel är att stressen och oron över vädret försvinner! Det är viktigt att föra en tydlig kommunikation med er bröllopslokal då de kan ha andra restriktioner inomhus än om bröllopet sker utomhus, detta kan även innebära att det kan finnas mindre plats för fotografen att röra sig på vid en inomhusvigsel än om bröllopet exempelvis sker i en större trädgård av något slag eller annan större öppen yta.

Det går helt enkelt inte alltid att vara lika flexibel om en planerar en inomhusvigsel hos er bröllopslokal eller i en närliggande kyrka och därför är det viktigt att ni kommunicerar era önskemål så att ni inte blir besvikna under bröllopsdagen. Exempelvis kan den annars så traditionella riskastningen falla bort om ni är inomhus beroende på vad lokalen har för regler.

Något att ha med i åtanke i er bröllopsplanering är att vad som passar för andra brudpar kanske inte känns riktigt rätt för er. Det är lätt hänt att tappa bort det en själv vill när en blir inspirerad av bilder på sociala medier och bröllopsbloggar - vilket är bra! Men alla slags bröllop passar inte för alla brudpar och det här är ER dag. Låt magkänslan vara en del i beslutet om vart ni skall vara och lyssna på er själva - och varandra! ♥


Blomsterarrangemang från Gouteva under en inomhusvigsel på High Court i Malmö. Foto: Tove Lundquist.
Florist Gouteva i Malmö har skapat blomsterarrangemanget på bilden10 tips för dig som planerar en inomhusvigsel

1. Börja med att bestämma ort, bröllopslokal samt vigselförrättare

Vad är viktigast för just er när det gäller själva platsen för vigseln? Är orten eller bröllopslokalen av betydelse? En lokal inne i city eller en vacker vingård utanför stan är kanske den rätta vägen? Har ni en historisk anknytning till platsen? Känn efter och lyssna på hjärtat. Vad passar bäst för just er två? Basera ert bröllop på platser som är betydelsefulla för just er.2. Dekorationer på vigselplatsen - yay or nay? Ta hjälp av er bröllopslokal!
Är det okej från lokalens perspektiv att piffa upp vigselplatsen? Vill ni köpa in träd eller dekorera med blommor överallt? Använda er av en vacker bröllopsbåge? Måhända vill ni inte dekorera alls? Titta gärna in på min Pinterest för att få lite idéer, jag tipsar bland annat om bröllopsbågar - både inomhus samt utomhus, roliga skyltar, bröllopsbuketter och tårtor och dess alternativ. Samt mycket, mycket mer!


3. Var kommunikativ med era gäster om vigselplatsen!
Berätta för era gäster att ni planerar att hålla till på samma plats under hela dagen, detta kan spela roll för dem i klädvalen. Ha respekt och kommunicera vad som gäller för er inomhusvigsel helt enkelt. Ett bra sätt att göra detta är via en snygg hemsida där ni enkelt kan uppdatera info om vigseln ända fram till samma vecka som bröllopet skall gå av stapeln.

En brud kommer gående i trappan på High Court under en inomhusvigsel. Foto: Fotograf Tove Lundquist. Brudklänningen kommer från Skräddarhuset i Malmö, bröllopsbuketten från Gouteva.
Planera er ingång baserat i hur er bröllopslokal ser ut - här valde Molly och Johan att gå upp för varsin trappa i Malmös gamla Hovrätt4. Planera er in- samt utgång! 
Hur vill ni anlända till vigselplatsen? Finns där trappor att ha i åtanke när ni planerar momentet? Hur trångt är det att komma fram? Vill ni gå in och ut till musik? Vad säger bröllopslokalen om att använda er av Spotify? Vill ni använda er av live musik (se mina tips på musiker i Skåne)? Vart går ni när ceremonin är över? Smiter ni in till ett närliggande rum för att vänta in gästerna och kör kramkalas precis utanför lokalen (hett tips för bättre bilder!) eller stannar ni upp någonstans inomhus för detta moment?


5. Möjliggör för gästerna att sitta under vigseln!
Inte nog med att det blir bättre bilder (you know it!) så kan gästerna tycka att det är skönt att få slå sig ned en stund - allra helst om ni valt att göra er inomhusvigsel längre än de vanliga 3 minuterna. Kasta in ett par sånger och ett personligt brev till varandra så har ni genast en lite längre och främst betydligt personligare ceremoni! Ha en rak kommunikation med er vigselförrättare! Fundera även på om och hur ni skall pynta på vigselplatsen.
Inomhusvigsel på andra våningen av gamla Hovrätten High Court i Malmö. Foto: Fotograf Tove Lundquist.
Många vigselförrättare föredrar att fotografen använder sig av det naturliga ljuset under vigseln för att ej störa


6. Använd er av en erfaren bröllopsfotograf som är van vid att fotografera inomhus!
Detta går inte att upprepa nog många gånger. Leta efter en fotograf vars bilder och person tilltalar er. För även en rak och tydlig kommunikation med er bröllopsfotograf om förväntningar samt önskemål, blixt är till exempel sällan ett bra alternativ under själva vigseln vilket gör att vilken utrustning fotografen använder sig av är extra viktigt. Kan deras kamera samt objektiv hantera brus och mörkare platser bra? Be om att få se exempel!


7. Hur tajt är det med plats på själva vigselplatsen?
Finns där plats för fotografen att röra sig på? Vill ni att hen skall få med bilder från olika håll eller föredrar ni om hen står på samma plats under hela ceremonin för att inte störa (om det är väldigt lite plats!). För en rak och tydlig diskussion om förväntningar från bådas håll.8. Och slutligen. Stå med era ansikten gentemot gästerna!
Tänk vad kul för era inbjudna gäster att få se era ansiktsuttryck under ceremonin istället för era ryggar, de kommer att känna sig mer delaktiga i ceremonin. ♥


Höstligt bröllop på Hotell Mossbylund som ligger i södra Skåne. Foto: Tove Lundquist.
Många lokaler har bytt ut alla ljuskällor till LED-lampor vilket kan skapa en del problem då LED-lamporna tenderar att slå på och av sig i otakt viket kameran registrerar.


dela

Comments Expand -
Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

följ mig på instagram

@TOVE LUNDQUIST

Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist.

Fotograf Tove Lundquist

Miljövänlig bröllopsfotograf i Malmö, Skåne
- med fokus på genuina känslor och storytelling.

»BLOGG