Riskastning under ett svenskt-amerikanskt bröllop på Ven, mingel utanför Sankt Ibbs kyrka efter vigselceremonin. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Riskastning efter bröllop är en fin tradition som sägs ha sitt ursprung i en fruktbarhetsrit under Romartiden – riskornen gror och är en symbol för grodden till ett nytt liv. Här i Norden blev riskastning populärt under 1800-talet och numera har betydelsen ändrats något till att gästerna önskar brudparet en bra framtid. 



Vad finns det för miljövänligt alternativ till riskastning efter vigseln?

Ceremonin är över, gästerna har samlats utanför vigselplatsen för att hurra och fira händelsen. Wohoooo! Nu kommer dock den stora frågan – vad är det tänkt att de skall kasta på brudparet? Riskastning som varit traditionell i Sverige sedan länge har börjat fasas ut något och istället börjat ersättas med andra saker gästerna kan använda sig av. Jag har dock noterat att en del brudpar som planerat både utomhusvigslar samt inomhusvigslar de senaste åren har börjat välja bort denna tradition helt och hållet. Detta huvudsakligen av miljöskäl/att de inte får för personalen på bröllopslokalen men även för att det har prioriteras bort bland posterna i budgeten. En av punkterna i er checklista inför bröllopet bör vara att ta kontakt med lokalen och se vad som är okej att använda. Även många lokaler – i alla fall här nere i Skåne – har ändrat sin inställning p g a miljön.

Nackdelar med att använda sig av ris

Nedan finner ni ett par alternativ till att kasta ris som de facto kan kännas lite hårt att få på sig. Dels tenderar det att fastna i håret och kläderna men gör ofta även att många brudpar instinktivt böjer ned huvudet för att slippa få det i ansiktet vilket får resultatet att fotografierna från utgången kan bli sämre. Om ni har investerat i en fotograf kan det ju vara kul att få fina bilder ifrån detta moment. Viktigt är att kommunicera med varje vigselplats om vad som är ok att kasta hos just dem samt respektera detta.

Vi vill släppa ut ballonger efter vigseln – kan vi göra det?

Nej, nej, nej. Jag rekommenderar INTE att släppa ut ballonger! De är allt som oftast är gjorda av plast som hamnar i naturen. Även de ballonger som marknadsförs som biologiskt nedbrytbara är dåliga för naturen, konfetti och blomblad som är gjorda av plast är dessutom förbjudet att använda utomhus sedan april 2022 (punkt 2). Bra, vi vill inte ha mer mikroplast i naturen!!

Biologiskt nedbrytbar och miljövänlig konfetti låter bra – kan vi inte istället köpa sådan?

Nja. Konfetti kan måhända kännas festligt och färgglatt och det finns många företag som erbjuder detta men enligt den röd-gröna regeringen är det alltså inte ok då plasten ändock måste brytas ned. Många av företagen skriver ej heller ut innehållet i deras konfetti vilket jag personligen känner är synnerligen suspekt. Har ni hittat ett företag som påstår att konfettin är miljövänlig? Be om att få se innehållsförteckningen.

Såpbubblor på bröllop! Alicia och Joakim som gifte sig på Öland valde att låta dela ut såpbubblor under utgången från Källa Gamla kyrka då en inte får kasta saker på marken på denna plats.
Alicia och Joakim som gifte sig på Öland valde att låta dela ut såpbubblor under utgången från Källa Gamla kyrka då en inte får kasta saker på marken på denna plats. Det är viktigt att respektera lokalens regler!


Kan fåglar dö om vi kastar ris efter bröllopet?

Svar nej, det gör de inte enligt Svenska Djurskyddsföreningen. Däremot kan ris som jag skriver ovan vara hårt att få kastat på sig vilket är en aspekt att tänka på. Vem vill dansa ut ur vigselceremonin i enorm glädje bara för att få ett halvt kilo hårt ris kastat på sig? Har ni dessutom valt att investera i en fotograf finns där andra alternativ som gör sig bättre på bild!

Vad rekommenderar du som har erfarenhet av att fotografera bröllop att våra gäster kastar efter vigseln?

Utan tvekan något som inte är människogjort och som redan är en del av kretsloppet – d v s gärna blomblad och örter av olika slag, alternativt inte kasta något alls! Tips om ni ändå vill ha en festlig frö-aspekt är att istället ge era gäster varsin liten påse med fröer som gåva. Detta är ett perfekt sätt för dem att bli påminda om ert grymma bröllop! Runåbergs fröer och Florea är mina egna personliga favoriter som jag själv brukar beställa ifrån – deras påsar är dessutom väldigt fina och känns roliga att ge bort! De kostar runt fyrtio kronor påsen och Runåbergs värnar dessutom om det svenska kulturarvet vilket är en viktig aspekt. Nedan finns ett par andra tips – varför inte kombinera ett par stycken för att göra det extra festligt?



Kasta blomblad på brudparen! Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad i Skåne. Brudparet valde miljövänliga blomblad istället för riskastning under minglet. Blomblad i alla olika färger kan bli fantastiskt vackert och dekorativt på bild! Fotograf Tove Lundquist i Skåne tipsar om miljövänliga alternativ till riskastning.
Nina och Andreas valde blomblad i rött och blått, de valde även att ha blombladskastningen på själva Ystad Saltsjöbad och ej på stranden där vigseln skedde. Miljövänligt samt enkelt för personalen på er bröllopslokal att ta upp dessutom – en viktig aspekt att tänka på tycker jag! 


6 miljövänliga alternativ till riskastning

Blomblad

Blomblad i alla dess olika färger kan bli fantastiskt vackert och dekorativt på bild! Antingen kan ni gå all in och köra med mängder av olika färger alternativt använda färgskalor efter ert bröllopstema för en mer enhetlig stil. Personligen tycker jag att det blir väldigt fint att endast ha eucalyptusblad, en växt som med tiden blivit mycket populär på bröllop. Grönt är skönt, eller vad säger ni?

Var köper ni då in dessa blomblad? Mest miljövänligt är era lokala florister! Tips är att be dem att spara blad från blommor som torkat under månaderna inför ert bröllop så får ni en härlig kompott av färger. Här tipsar jag om de bästa floristerna här i Skåne, flera av dem med ett ekologiskt samt närproducerat utbud. Yaaay!


Confettibar med doftande örter och blomblad

Precis som jag skrev ovan så kan konfetti kännas festligt och färgglatt – varför inte låta era gäster välja vad de vill kasta efter vigseln? Fyll ett bord med vackra skålar fyllda med olika blomblad och örter, exempelvis kamomill, rosmarin, salvia, rosor, timjan, lavendel, dill och solros och gör vackra strutar till. Läs på om de olika växternas symboliska betydelser och sätt upp fina handskrivna lappar så kan gästerna välja själva sort utefter vilken lyckoönskning de vill ge brudparet.

Om ni har bokat en bröllopsfotograf är ett tips att blanda både små och stora blomblad och örter så att det syns bra på bild. Vill ni gå all in? Be de som designar era inbjudningskort att även skapa fina skyltar till detta bord. Tänk på att lägga till några minuter i körschemat för detta så att era gäster hinner välja, här är det bra om ert toastpar ser till att det går smidigt till. Utse någon ur bröllopssällskapet att hjälpa till.

Nina och Andreas valde att ha en längre paus om ca 20 minuter innan de kom ut till gästerna, ett hett tips! Dels för att gästerna skall hinna komma till mingelplatsen, få ett glas gott i handen och välja ut lite blomblad men även för att brudparet själva skulle kunna hämta andan lite.


Riskastning utanför Sankt Petri kyrka i Malmö. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Anna och Sarah valde att låta gästerna kasta ris efter ceremonin i Sankt Petri kyrka som ligger i Malmö


Wedding wands eller vindsnurra

Inget kastas på marken men en får en festlig känsla och de kan även användas om och om igen! Om ni har barn på bröllopet kan de tycka att det är roligt att få ta med sin hem. Det kan dessutom vara kul och sammansvetsande om exempelvis brudtärnorna samt marskalkarna hjälper till att skapa dessa över en middag – ett perfekt tillfälle att testa er bröllopsmeny!

Det finns mängder med DIY-tips på exempelvis Pinterest (se min Pinterest för massor av bröllopstips!), om en inte själv har tid eller lust finns bland annat fina wedding wands att köpa på bland annat Etsy men även i en del blomsterbutiker. Be personalen samla in dem så kan ni sedermera ge vidare dem till barn i er vänskapskrets som exempelvis ett komplement till födelsedagspresenten istället för att slänga dem när bröllopsdagen är slut. Beroende på kvalitén kan ni även sälja dessa vidare till annat bröllopspar, välj ut en person som samlar in dessa – förslagsvis ert toastpar eller personal på lokalen. Sätt fast en liten bjällra för festligare känsla.



Ett alternativ till riskastning under bröllop kan vara att gäster blåser såpbubblor, här under en utomhusvigsel på Sofiero Slott i Helsingborg. Fotograf: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.
Ett alternativ till riskastning under bröllop kan vara att gäster blåser såpbubblor, som ni ser på bilden kan de dock behöva stå relativt nära brudparet samt varandra för bästa effekt! Här under ett svenskt-italienskt utomhusbröllop på Sofiero slott.  

Såpbubblor

De blir bra på bild men problematik uppstår om det blåser det minsta, såpbubblor gör sig dock bra på bild. Tips är att kombinera såpbubblorna tillsammans med något annat, exempelvis färgglada blomblad eller wedding wands! Var försiktiga och läs på om vilka märken ni köper då en del märken kan ge fula fläckar på kläderna. Och det vill vi inte att varken ni eller gästerna kommer hem med. ♥

Rispuffar, flingsalt samt havregryn

Det kan ju kännas lite onödigt att kasta mat men det brukar bli så pass lite ändå i sammanhanget att många brudpar väljer detta alternativ istället för exempelvis blomblad. Ett tips är att använda dels flingsalt samt havregryn men även rispuffar som liknar vanligt ris på bild men inte blir lika hårt att få kastat på sig. Jag har inte funnit ekologiska rispuffar i vanliga mataffärer men vi köper en hel del av våra ekologiska varor på RawFoodShop i Malmö där det finns. De har även webbshop (som jag ännu ej har testat).

Pärlsocker

Slutligen vill jag tipsa om pärlsocker som är stora nog för att fastna på bild! Fördelen med dessa är att de dessutom smälter bort ganska snabbt när de hamnat på marken i motsats till exempelvis ris eller blomblad. Dansukker har äääääntligen börjat sälja ekologiskt pärlsocker, yaaaay! Finns på de vanliga mataffärerna.



Vad kastar man istället för ris på bröllop? Här får ni många tips, bland annat att kasta torkade blomblad i olika färger. Foto: Tove Lundquist.
På det här bröllopet valde brudparet vackra orangea gula rosblad som motsvarighet till riskastning.


Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de bröllopspar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling. En övergripande sida finner ni under planera bröllop.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad, kommunikativ och lyhörd, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.

Vad bör brudparet tänka på vid riskastning efter vigseln? Vad bör gästerna kasta på brudparet under ett bröllop? Ris, konfetti eller blomblad?