Triptyk i färg på Ystad Saltsjöbads bröllopsbåge som de dekorerar till brudparen. Florist är Elins Blomsterglädje. Fotograf är Tove Lundquist.
Spahotellet Ystad Saltsjöbad erbjuder sina brudpar en mörkare bröllopsbåge i trä – se den in action på Sofi och Anils samt Nina och Andreas bröllop! Floristen på båda bröllop är Elins Blomsterglädje i Ystad.

Varför ha en bröllopsbåge på bröllopet?

Planerar ni bröllop? Letar ni runt bland bröllopsbloggarna för att se vilka traditioner och trender som passar just er två? Känner ni att ni vill ha något mer levande än en minimalistiskt och avskalad vigselplats? Passa då på att dekorera er vigselplats med en vacker bröllopsbåge samt blomsterdekorationer som passar till! Dels skapar ni en mer personlig touch på bröllopet men den är även jättebra för att markera ut vart själva vigseln skall ske så att ingen förvirring sker när bröllopsgästerna anländer. En bröllopsbåge går att ha både under en inomhus– samt utomhusvigsel.


Vad ni bör tänka på

Mitt främsta tips är att basera urvalet av blommor på vad ni två själva tycker om och dessutom välja ut dem i samråd med er florist för att bågen skall bli så klimatsmart som möjligt – en utbildad och erfaren florist är väl insatt i vilka blomster som är i säsong just under ert bröllopsdatum. Ni kan också välja att dekorera den lite enklare med endast ett tyg alternativt en blandning av blommor och tyg. Valet av tyg, dekorationer samt blommor på bröllopsbågen speglar känslan för bröllopet och skiljer sig något åt beroende på vilken typ av bröllop ni vill planerar.

Jag rekommenderar er att tänka på att inte göra bröllopsbågen för otymplig och stor för då kan det vara svårt för personalen att flytta in den till honnörsbordet efteråt när vigseln är över. En snygg vigselbåge skall naturligtvis kunna användas hela dagen! Om ni inte har möjlighet att ha den i bröllopslokalen under själva middagen så är ett tips att ställa den precis vid sidan av ingången som en naturlig del av ett Photo Booth, bordet med kamera och gästbok eller som en fin bakgrund vid porträtten. Nedan finner ni ett par exempel – fler tips hittar ni på Pinterest och moodboarden för bröllopsbågar. Passa på att göra en egen moodboard och dela med er bröllopsflorist.Blomsterbåge i två delar från Blomsterkollektivet som drivs av de tre drivna kvinnorna Lisa, Mia och Britta här i Skåne. Om ni beställer en vigselbåge i god tid kan de dessutom odla specifika blommor till just er.Hur ser en blomsterbåge ut?

En bröllopsbåge kan komma i många olika former samt material, vanliga former är bland annat rektangulära samt runda och materialet är ofta i trä eller metall. Hör med er bröllopslokal om ni kan hyra där, alternativt brukar de finnas att hyra genom florister eller varför inte er bröllopskoordinator? Ska ni gifta er här i Skåne? Tips är att hyra vigselbåge/blombåge hos J.A. weddings, Jenny har för övrigt en massa annat kul för uthyrning så jag rekommenderar verkligen en titt på hennes utbud. Hör med er florist om hen kan hjälpa er, jag vet att exempelvis Nettan på Kullafloristen erbjuder vigselbågar och hon är fantastiskt duktig och har dessutom ett bra miljötänk.Vill ni skapa en bröllopsbåge själva?

Har ni inte tagit med en båge i er bröllopsbudget och känner att ni hellre lägger pengarna på annat? Med enkla medel kan ni bygga en själv genom att exempelvis köpa trästolpar från Ikea och dekorera antingen med blommor från floristen alternativt vad ni plockat själva genom självplock eller i naturen. Kika in på Naturvårdsverket för att se vilka blommor som är fridlysta och inte får plockas hur som helst. Tyg av olika kvalité och kostnad kan ni finna på tygaffärer.
Strandbröllop på Ystad Saltsjöbad som är en bröllopslokal i södra Skåne. Foto: Tove Lundquist, blomsterarrangemangen på blomsterbågen är Elins Blomsterglädje i Ystad.
Nina och Andreas barfotabröllop på Ystad Saltsjöbad i södra Skåne där brudparets vigselbåge var dekorerade med både tyg samt blommor
En inomhusvigsel på High Court i Malmö, träden på vigselplatsen kommer från Florist Gouteva. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Molly och Johan hade valt att beställa två stycken större trädbuskar från Gouteva för att rama in vigselplatsen under sin inomhusvigsel på High Court i Malmö istället för att använda sig av en mindre bröllopsbåge.

Hej, det är jag som är Tove!

Den här serien med bröllopstips påbörjades 2014 då jag fotograferade mitt allra första bröllop och har sin grund i att jag älskar att lära mig nya saker!

Genom åren har varje fotograferat bröllop varit ett nytt tillfälle att lära mig något nytt – denna kunskap vill jag förmedla dels till de brudpar som bokat mig och dels till alla andra som står inför planeringen av bröllopsdagen och som valt bort att använda sig av en bröllopskoordinator. Tipsinläggen är i ständig utveckling.

Som bröllopsfotograf är jag engagerad och kommunikativ, bildstilen är dokumentär i kombination med avslappnade och kärleksfulla porträtt. Det är stort fokus på storytelling, känsla och miljömedvetenhet.


Att driva mitt företag med miljö och hållbarhet som ledord har alltid varit ytterst viktigt för mig och jag har prioriterat de leverantörer som jag anser dels har ett bra miljötänk både företagsmässigt och privat och dels har en hög kvalité på sina produkter.

Bröllopsporträtt vid den ensamma tallen i Haväng, vigseln skedde precis intill. Elopement bröllop till Skåne. Bröllopsfotograf är Tove Lundquist.
En vacker bröllopbukett i ljuva toner av gult skapad av floristerna på Bara Blommor i Malmö. Brudklänningen kommer från ERDEM i London. Foto: Tove Lundquist som arbetar som bröllopsfotograf i Skåne.
Brudpar vid bröllop Norrvikens Trädgårdar, en bröllopslokal som ligger i Båstad. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf i Skåne.
Miljövänliga design och tryck inbjudningskort bröllop. Fler tips finner ni på hemsidan. Foto: Tove Lundquist, bröllopsfotograf Malmö. .
En parfotografering tillsammans med brudpar intill Norrvikens Trädgårdar, Båstad. Foto: Tove Lundquist som är bröllopsfotograf i Skåne.


Fotograf Tove Lundquist

Vigseldekorationer från er florist – dekorera ert bröllop!

Vigselbåge och vigselportal – snyggt och lyxigt med bröllopsbåge på ert bröllop!